Ahilik Haftası Kutlamaları

Yılın Ahisi Seçilen Esnaflara, Şedleri Bağlandı ve Çeşitli Hediyeler Verildi.

Her yıl 17 – 22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası, Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Hafta dolayısıyla Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Ticaret l Müdürü Ticaret İl Müdürü Turgut Özer, Ahilik Haftasının anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Özer konuşmasında; Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğuna dikkat çekti.

AHİLİK, YÜZYILLARDAN BERİDİR TOPLUMUMUZUN SOSYAL VE EKONOMİK OMURGASINI OLUŞTURAN BİR ÖRGÜTLENME ŞEKLİDİR

Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğuna da vurgu yapan Özer, “Ahilik, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından da daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve Oğlu I. Murat, Ahi ocaklarında kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır. İmparatorluğunun son dönemlerine kadar Ahilik; mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme, denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı, özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır.” dedi.

Özer konuşmasında; bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatının, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaflar yetiştirdiğine de dikkat çekti.

Özer daha sonra şunları söyledi:

“Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan, tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar, 13. yüzyılda Ahilik teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari hayatına yerleşmiş ve esnafın üzerinde önemle durduğu hususların başında yer almıştır. Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkârlar arasında, çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Bu günkü manası ile sendikacılık sistemi uygulanmaya başlamış, çalışanların hakları ve alın teri korunmuştur. Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş gereçlerini üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türk milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir.”

YILIN AHİLERİ VE BAŞARILI ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Ahilik geleneğine göre şed bağlama törenine geçildi. İlin Ahisi Salih Ertaş’a ahilik kuşağını Vali Yardımcısı Kudret Kurnaz, Salih Başnek’te ahilik kuşağını Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, Mehmet Edizdağ’a da ahilik kuşağını Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen bağladı. Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencilerinden Elektrik Tesisatı Pano Montaj Bölümü öğrencileri Bilal Malkoç, Fesih Güneş ve Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Bölümü öğrencisi Samet Uğur Güngör’in de kuşaklarını İl Müftüsü Mehmet Genç, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Aydemir ve İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış bağladı ve öğrencilere birer hediye takdim ettiler.

STANDA YAĞMUR ENGELİ

Valilik girişine kurulması planlanan stant ise yağmur engeline takıldı. Yağmur nedeniyle tören alanına gelen öğrencilerde program başlamadan önce evlerine gönderildi. Tören anında da etkili olan yağmur katılımcılara zor anlar yaşattı. Hem soğuk hava hem de yağmur protokol üyelerini adeta sırılsıklam etti.

ESNAFLAR KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Vali Yardımcısı Kudret Kurnaz, Ticaret İl Müdürü Turgut Özer, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, çeşitli oda başkanları ve ilgili kurum müdürlerinin katıldığı program kan bağışıyla devam etti. Kızılay Erzurum Kan Merkezi’nin valilik girişinde kurduğu stantlarda kan veren esnaflar hem ahiliğin önemine vurgu yaptılar hem de kan vermenin önemine değindiler. Kan vermenin insanı zinde tuttuğunu ve bir kanla ortalama 3 can kurtarıldığının bilinmesi gerektiğini de ifade eden esnaflar, bu haftanın en anlamlı anının da kan verme olduğunu söylediler.

Kızılay’a kan bağışında bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday da, “Ahilik törenlerimizde çenk koyma törenimiz, şed bağlama, plaket törenimiz vardı. Stant açacaktık ama hava şartlarından dolayı standı açamadık. Ahi yemeğimizi küçük sanayi sitesinde esnafımızla beraber yiyeceğiz. Böylelikle gerçek ahilerimizle yemeklerimizi yemiş olacağız. Her vatandaşın kan vermesini isteriz. Çünkü, bizde bir vatandaş olduğumuz için kan vermeye devam edeceğiz. Bir kan bir can.” diye konuştu.