Henüz kaybolmamış kültürel değerlere sahip çıkma amacı ile “Çemberimde Gül Oya” adı verieln proje 81 ilden bir araya gelen okullar tarafından kültürler arası etkileşimi baz alan projenin Kars ayağı bugün gerçekleşti. Proje kapsamında, her ilin kültürünü yansıtan materyaller, bugün Kars Öğretmen Evi Düğün Salonu’nda sergilendi.
81 ilden gelen çemberler, yöresel yemek tarifleri, türkü ve maniler Kars Ölçülü Şehit Turgay Salgar İlkokulu Okul Müdürü Yüksel Geçener, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Heyveron Topçu İngilizce Öğretmeni ve Kars eTwinning İl Koordinatörü Pınar Güçbilmez’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen proje, henüz kaybolmamış kültürel değerlerimizi ve motiflerimizi yeniden gözler önüne serdi.
Düzenlenen ‘Çemberimde Gül Oya’ Projesi Kültür Sergisine Kars İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, çok sayıda daire amiri ve misafirler katıldı.
Kars Öğretmen Evi Konferans Salonu’nda Kars eTwinning İl Koordinatörü Pınar Güçbilmez’in proje hakkında slayt sunumunun ardından serginin açılışı yapıldı.
Sergi açılışı öncesi bir konuşma yapan Kars İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Bu proje eTwinning Koordinatörlüğüyle 81 ilde uygulanan bir proje olup, tüm illerde sergilenen bu projenin bugün ise Kars’ta sergilendiğini belirterek, “Buradaki sergi süreci sonrasında Bayburt ilinde sergilenecek olan bu proje illerimizin kültürünü her ildeki ilgililer tek tek görmüş ve incelemiş olacak. Biraz önce hocamızın da bahsettiği gibi bu işin başında ‘yazma’ var ve her ile özgü bir ‘yazma’ mutlaka var bunlar her ilde sergilenecek. Bunun dışında her ilde bir yemek kültürü var, her ilin kendine has kültürel, tarihi ve turizm alanları var. Bu illerimizi birbirine tanıtmaya ve anlatmaya vesile olan herkese şimdiden teşekkür ediyor, projenin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Kars eTwinning İl Koordinatörü Pınar Güçbilmez ise gazetecilere yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Bugün çok güzel bir sergi için bir araya geldik. ‘81 il 81 kültür’ dedik. ‘Çemberimde Gül Oya Projesi’ni Kars ili için üstlendik ve çok güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Nesrin Karaduman öncülüğünde İzmir’de start alan projemiz dahilindeki sergimiz; Ordu, Artvin, Ardahan deyip sonunda Kars ilimize ulaştı, buradan da Bayburt’a geçecek. Her ilde bir okulun ve öğrencilerinin katıldığı bu projenin içerisinde olmaktan çok mutluyum. Dilerim ki daha nice böyle projelere imza atarız. Türkiye’nin bu günlerde böyle projelere, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe daha çok ihtiyacı var. Umarım bu noktada bir nebze olsun pay sahibi olabiliriz. Bu projede yer alan başta kendi okulum, okul idarem, öğrencilerim olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyor, bu projede öncülük eden Nesrin Karaduman’ı canı gönülden tebrik ediyorum.”
Ölçülü Şehit Turgay Salgar İlkokulu Müdür Yardımcısı Hakan Gülbaz 81 il, 81 kültür adı altında düzenlenen ‘Çemberimde Gül Oya’ Projesi il il dolaştığını ve sıranın Kars’a geldiğini söyledi. Gülbaz, İl merkezinde bu projeye katılan tek okul oldukları için çok mutlu olduklarını belirterek, “Birçok ili bir araya getirdik, hepsinin kültür farkını aynı salonda topladık ve Karslıların huzuruna sunduk. Bunda öğrencilerimizin de yer alıyor olması ayrıca mutluluk verici. Çünkü öğrencilerimiz bir taraftan diğer illerin özelliklerini öğreniyor, bir bu manada da oldukça verimli bir proje, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
İzmir Gülsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi Felsefe Öğretmeni ve ‘Çemberimde Gül Oya’ Projesi Kurucusu Nesrin Karaduman, İzmir’den Kars’a ‘Çemberimde Gül Oya’ Projesi’nin misafiri olduğunu belirterek, “Ülkemizin bu günlerde çok daha fazla ihtiyaç duyduğu birlik ve beraberliği için ben de düşündüm yapabileceklerimi değerlendirdim ve böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdim.” şeklinde konuştu.
Karaduman Kars’taki serginin 14’ncü sergi olduğunu da dile getirerek, “Bu projede 81 ilde öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz aktif olarak görev almakta severek çalışmaktalar. 81 ilden 81 öğretmen arkadaşımız bu projeye destek verdiler ve bu arkadaşlarımızla eTwinning ve Facebook sosyal medya ağından iletişim kurdum. Bu öğretmenlerimiz de projeye ortak olarak 81 ilin buna dahil edilmesini sağladılar. Bu manada tüm öğretmenlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Projemiz 2017 yılı Haziran ayına kadar tamamlanmış olacak. Kars’taki sergimiz 14’ncü sergi ve burada olmaktan çok mutluyum.” ifadelerine yer verdi.
81 kişinin bu proje için sanal alemde bir araya geldiğini belirten Karaduman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu projeye nasıl esinlendiğimi söylemek gerekirse eTwinning sanal bir ortam üzerinden proje hazırlanan bir alan ben de bu alanı nasıl reele çevirebileceğim üzerinde yoğunlaştım ve böyle bir proje başlatmaya karar verdim. Çok zor bir süreçti çünkü tanımadığınız 81 kişiyi sanal ortamda bir araya getiriyor, daha sonra bir fiilde çalıştırıyorsunuz. Bazen gece saat 03:00’lara kadar bilgisayar başında olmamızı gerektiren ve enerji gerektiren bir işti. Öte yandan onların sorunlarını dinledim, motive etmek için uğraştım ve sonuç itibariyle dev bir aile olduk ve üstesinden geldiğimiz için oldukça mutluyum. Bizim kimseden maddi bir beklentimiz söz konusu değildir, hiçbir talebimiz yok. Biz gönül birliği yaptık ve valizlerimizi hazırlayıp otobüslerle gideceğimiz ildeki arkadaşla irtibata geçip sergimizi hayata geçiriyoruz. Bir sonraki sergi bir öncekinden daha güzel daha güzel daha güzel olacak.”
Sergide her ile ait bir yazmanın mutlaka olduğunun da altını çizen Karaduman, “Bu yazmalar sıradan değil araştırmalar yapılarak o ilin en değerli oyası ve kızların çeyizinde olmazsa olmaz olan oyalar üzerinde yoğunlaşarak yazma yapıldı ve o ilin ismi işlendi. Sergimizde Projelere katılan öğretmenlerimizin fotoğrafları, ilin QR Kodu, ile özgü turistik, kültürel ve mutfak zenginlikleri, şarkıları türküleri, manileri ve ünlü olan ürünlerini görmek mümkün. Ayrıca tüm bunların tanıtımını yapan miniklerin stant başlarındaki illere özgün kıyafetleri de görsellikte ve şirinlikte katılımcılara bir ayrıcalık yaşatıyor.” diye konuştu.
Düzenlenen sergide Kars için ayrı bir stand ayrılırken, ziyaretçi defterini ise ilk Kars İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun imzaladı.
Daha sonra Müdür Altun Kars Valisi Günay Özdemir adına Nesrin Karaduman’a düzenlenen bu projenin mimarı olduğu için bugünün anısına bir plaket verdi.