1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yuri Roks Yazıyor…
Yuri Roks Yazıyor…

Yuri Roks Yazıyor…

Rus yazarların Kars - Ahalkalaki - Tiflis - Bakü demiryolu ilgisi devam ediyor.

A+A-

Tirajı günde 40 bin olan liberal eğilimli Nezavisimaya Gazeta'nın 6 Ağustos 2010 tarihli sayısında, Yuri Roks imzasıyla yayımlanan yazıda ; Ermenistan, Batı'nın desteğine rağmen Kars - Ahalkalaki - Tiflis - Bakü demiryolu projesinde değişiklik yaptıramadığına üzülüyor, dedi.

 

Yuri Roks imzasıyla yayımlanan yazının özet çevirisi şöyle:

 

Geçenlerde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili komşu ülkelerle gümrük işlemlerini basitleştirmek istediklerini açıkladı. Perşembe günü ise Gürcü televizyon kanalları, Gürcistan ve Türkiye arasındaki Sarp sınır kapısının yeni terminalinin yapımı ile ilgili görüntülere yer verdi. Yeni gümrük kapısı devreye girdikten sonra Gürcü-Türk sınırından geçenlere tek gümrük işlemi uygulanacak. Sınırdan geçiş zamanı daha kısa olacak ve iki ülke arasındaki turizm sektörünün bundan olumlu etkilenmesi bekleniyor.

 

Saakaşvili, ortak gümrük kapısının yapımının Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte kararlaştırdıklarını kaydetti. Saakaşvili şöyle dedi: "Biz, ülkelerimiz arasında Avrupa'daki gibi yani insanlar kuyrukta beklemeden geçiş yapmalarını istiyoruz. Avrupa ile bütünleşmeyi hem biz istiyoruz hem de Türkiye istiyor, bu nedenle sınır kapısında 'tek pencere' ilkesi uygulanmalı ve araçlar sınırdan gecikmeden geçmelidir."

 

Hatırlanacağı üzere, bir hafta önce Saakaşvili sınırda turistleri saatlerce bekleten Sarp gümrük kapısı memurlarını eleştirmişti. Gürcistan ile Türkiye'nin gümrük sistemlerinin bütünleşmesi, Sarp kapısıyla sınırlı kalmayacak. Saakaşvili Vale şehrindeki gümrüğün de aynı sisteme geçirileceğini belirtti. Bunun, Bakü-Tiflis-Ahalkalaki-Kars demiryolunun inşa edilmesinden sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Bu projenin katılımcıları, 2 Ağustosta Bakü'de bir araya gelerek demiryolu inşaatının grafiğe uygun olarak yapıldığını kaydettiler. Bakü-Tiflis-Ahalkalaki-Kars demiryolunun inşaatı ve Gürcistan ile Türkiye arasındaki sınırın açık olması, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridorunu, Büyük İpek Yolu projesinin önemli bir parçası hâline getirecek.

 

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Kura İttifakı (Kura nehrinin aktığı Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ittifakı) tabirini ortaya attıktan sonra bu terim kullanılmaya başlandı. Siyasi nedenlerle bölgedeki önemli projelerin dışında kalan Ermenistan, bu projeyi "Ermenistan aleyhtarı bir proje" olarak nitelendirdi. Ermenistan, Batı'nın desteğine rağmen Bakü-Tiflis-Ahalkalaki-Kars demiryolu projesinde değişiklik yaptıramadığına üzülüyor. Karabağ sorunu yüzünden işletilmeyen Gümrü-Kars demiryolu kullanılsaydı Kars ile Ahalkalaki arasında demiryolunun inşa edilmesine gerek kalmazdı. Erivan'ın teklifinin Türkiye'de bile yanlıları bulunmasına rağmen, Karabağ sorunun çözümsüz kalması, Azerbaycan'ın, Bakü-Tiflis-Ahalkalaki-Kars demiryolunun inşaatını elde etmesini sağladı.

 

Bu arada Saakaşvili, Ermenistan ve Azerbaycan ile olan sınırların da açık olmasını istiyor. Çarşamba günü Gürcistan Maliye Bakanı Kaha Bainduraşvili ve Ermenistan'ın Tiflis Büyükelçisi Graçya Silvanyan bir araya gelerek bu konuyu ele aldılar. Saakaşvili'nin inisiyatifi, Azerbaycan'da muhtemelen daha zor gerçekleşecek çünkü Bakü şeffaf sınırlar düşüncesine şüpheyle yaklaşıyor. Güney Kafkasya uzmanları, bu yaklaşımın, en yakın ortağı Türkiye ile bile vize rejimini kaldırmayan Azeri makamlarına özgü bir tutum olduğunu kaydediyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.