1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yu Hong Yang'tan, Vali Özdemir’e Ziyaret
Yu Hong Yangtan, Vali Özdemir’e Ziyaret

Yu Hong Yang'tan, Vali Özdemir’e Ziyaret

Vali Günay Özdemir, çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Kars’a gelen Çin Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang ve beraberindeki Çinli işadamlarını makamında kabul etti.

A+A-

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Özdemir, Çin’in son yıllarda ekonomik anlamda dünyanın sayılı devletleri arasına girdiğini ve ülkemizle olan ticari ilişkilerin de arttığını belirtti.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun faaliyete girmesi ile yeniden canlanacak olan Tarihi İpek Yolu sayesinde Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda ilişkilerin daha da büyüyeceğini ifade eden Özdemir, Kars’ın stratejik konumuna vurgu yaptı.

Kars Lojistik Merkezi, Kars-Iğdır-Nahçivan- İran üzerinden İslamabad’a uzanan demiryolu projesi, Kars-Iğdır-İran arasında devam eden karayolu projesi hakkında bilgiler veren Özdemir, devam eden projelerin ve lojistik merkezin bitmesi ile Kars’ın bölgenin ticaret merkezi olacağını kaydetti.

Hayvancılık konusunda Kars’ın sahip olduğu potansiyel ile et işleme, süt ve peynircilik konuları dahil, kış turizmi ve inanç turizmi hakkında bilgiler veren Günay Özdemir, Çinli işadamlarını Kars’a yatırım yapmaya davet etti.

Çin Büyükelçisi Yu Hong Yang’da kalabalık bir işadamı heyeti ile ikili ilişkiler üzerine görüş alışverişinde bulunmak için Kars’a geldiklerini söyledi.

Türkiye ile Çin arasındaki birçok alanda iş birliği potansiyelini su yüzüne çıkarmak istediklerine dikkat çeken Hong Yang, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin her geçen gün pekiştiğine dikkat çeken Hong Yang, “İki ülkede ilişkileri geliştirmeye yönelik üst düzey siyasi niyeti bulunmaktadır. Ekonomik ve ticari işbirliğimiz süratli şekilde gelişmektedir. Türkiye ve Çin’in ticaret hacmi 27 milyar dolara ulaşmıştır. Çin Türkiye’nin ikinci en büyük ithalat ülkesi, 19 ihracat ülkesidir. Birçok müteahhitlik projelerde yer alıyoruz. Türkiye ile imzalanan projeler 14 Milyar dolara ulaşmıştır. Ticari ve ekonomik işbirliği çok sağlıklı şekilde gelişmektedir. Birçok Çinli şirket Türkiye’de faaliyette bulunuyor. Çin ve Türkiye arasındaki ilişkiler sadece Ankara’da kalmamalı bunun için Türkiye’yi geziyoruz. Kars’a da bu nedenle geldik” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, siyaset, ekonomi ve kültür alanında başarılar yakaladıklarına ve bundan memnun olduklarına dikkat çekerek, bu ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerinin altını çizdi.

Jeopolitik ve stratejik öneminin yanı sıra yürütülen projelerin hayata geçmesi ile Kars’ın bölgenin ticaret merkezi olacağına vurgu yapan Yu Hong Yang, “Çinli firmaların Türkiye’ye gelerek yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz. Çin ile Türkiye arasında birçok anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalardan bir tanesinin de Türkiye’nin süt ürünlerini Çin’e ithal edilmesi ile ilgidir. Ve önümüzdeki zamanlarda Kars’ta üretilen süt ürünleri Çin’e ihraç edilmesini umuyoruz. Demiryolları alanında da hükümetler arası bir anlaşmada imzalandı. Bu nedenle Kars ile büyük işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu.

Vali Günay Özdemir, daha sonra Çin Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang çeşitli hediyeler verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.