1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yine Sazını Kırdılar
Yine Sazını Kırdılar

Yine Sazını Kırdılar

Aşıklar Heykeli’nden merhum aşık Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazı kez kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kırıldı.

A+A-

Kars İnönü Caddesi üzerinde bulunan dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından Valilik Binası karşısında yaptırılan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova'nın heykellerinden bulunduğu Aşıklar Heyekli’nden merhum Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazı 3’ncü kez kırıldı. Taşlıova’nın sazının kırılmasına tepki gösteren vatandaşlar ise Kars’ın kültüründe önemli yeri olan aşıklık geleneğine herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, özellikle Aşıklar Heykeli’nin sürekli bu tür kırılma olaylarına maruz kalmasına anlam veremediklerini belirttiler.

Kars’ta Aşıklar Heykeli’nden merhum Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazı Kars Belediye başkanı Murtaza Karaçanta’nın talimatlarıyla Belediye Heykeltıraşı Metin Doğrukartal tarafından onarılmıştı.

“AŞIK ŞEREF TAŞLIOVA”

10 Nisan 1938’de Ardahan’ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğdu. İlkokuldan sonra bir süre öğretmen okuluna devam etti. Bu yıllarda da bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Anadolu âşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’a çıraklık yaparak kendini geliştirdi ve yöredeki âşıklarla tanışma fırsatı buldu. 1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle âşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. 1991’de Müzik-San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi. 2000 yılında TÜRKSAV tarafından ‘Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’ verildi.

Şeref Taşlıova, UNESCO tarafından, âşıklık geleneği temsilcisi olarak ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ seçildi. Bu unvan, 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan törenle ilan edildi.

Taşlıova, beyin rahatsızlığı nedeniyle 13 Eylül 2014 Cumartesi günü Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış ve ameliyata alınmıştı. Yoğun bakıma alınan Taşlıova'nın, hayatını kaybetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.