1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yılmaz'dan Değerlendirme
Yılmazdan Değerlendirme

Yılmaz'dan Değerlendirme

Kars'ın en büyük süt ve ürünleri imalatçısı SERSÜT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz'dan Değerlendirme

A+A-

             Kars'ın en büyük süt ve ürünleri imalatçısı SERSÜT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, Kars Valiliği'nin iki projesinin Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı (BROP) Ana listesinde bulunan 25 proje arasına girmesinin son derece sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

            Kars için büyük bir şans olan bu projenin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Zeki Yılmaz, önemli bir açılım yaparak, sütçülük atıkları konusuna değindi.

            Kars Organize Sanayi Bölgesi'nde süt ürünleri fabrikası kuranlara minnettar olduklarını söyleyen Yılmaz, ne yazık ki altyapı ve çevre eksikliğimiz had safhadadır. Öncelikle Kars'ın konuşacağı konu sütçülük atıkları olmalıdır. Bu hepimizin en büyük sorunudur.  Sayın Valimiz ile birlikte bu sorunu çözmemiz şarttır. Organize Sanayi Bölgesi'nde atık sorunun çözülmesi önceliğimiz olmalıdır, dedi.

            Süt sektöründeki sıkıntıları dile getiren Zeki Yılmaz'ın sorun analizi ve çözüm önerileri ise şöyle:

            - On iki ay süt üretemiyoruz. Köylümüze sağım makinesi, süt güğümü, yem desteği ve teşvik primi verilemiyor.

            -Sağlıklı süt üretilemiyor ise sağlıklı ürün yapmak mümkün değildir. Çiğ sütte total bakteri sayısını Avrupa ölçeklerine getirmedikçe dış pazar büyük bir hayaldir.

            - İlimizde tüm ihtiyaçları karşılayabilecek geniş kapsamlı laboratuarımız yoktur. Bazı analizler halen Erzurum'da yaptırılmaktadır.

            -Avrupa Birliği'ne girebilmemiz için, çevre başlığı açıldı. Bu konu, Kars için çok anlamlıdır.Çok da maliyetlidir. İnsani standartlar,gıda güvenliği,veteriner hizmetleri,işçi sağlığı ve daha neler yapılmalıdır.

            Netice itibariyle ;

            a)Kaliteli olmak şartı ile on iki ay süt üretebilmek

            b)Süt üreten köylüyü eğitmek, veteriner hizmeti vermek

            c)Üretilen sütü ve mamulü denetleyebilmek için laboratuar ihtiyaçlarını gidermek

            d)Organize Sanayi Bölgesi'nin atık sorununu çözmek için SEK'e ait fabrikayı yenilemek, kapasitesini artırarak peynir altı suyu tozu üretmek ve çıkan ürünü pazarlamak, gelirinin bir kısmı ile Kars Spor'u desteklemek.

            e)SEK'e ait fabrikadaki peynircilik okulunu faaliyete geçirmek ve eğitimli teknisyenler ile üretim standardını yükseltmek.

            Bunlar yapıldıktan sonra dış pazar ve marka olmak düşünülebilir. Üretmeden, eğitmeden, çevre bilincini ve şartlarını yerine getirmeden hiçbir şey yapamayız.

 

            Zeki Yılmaz Kimdir :

İsviçre'de sütçülük okulunu bitirdi. Kars Süt Endüstrisi Kurumu'nu uzun süre yönetti. Kars’ta süt sektörünün gelişmesine önemli katkıları oldu. Kars’ta ulusal düzeyde marka olmuş tek yerel işletmenin yönetim kurulu başkanı, Amerikan firmalarında 10 yıllık tecrübesi de var. Yılmaz’ın Kars süt sektörü için kullandığı ; “Kars’ta süt sektörü üç memesi kör  bir inek gibi, bir mevsim alıyorsunuz, üç mevsim kalıyorsunuz” sözü gerçeğin ta kendisi...

Önceki ve Sonraki Haberler