1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldız, Elat'ı Değerlendirdi
Yıldız, Elatı Değerlendirdi

Yıldız, Elat'ı Değerlendirdi

Muharrem Yıldız, Elat Bayramını Değerlendirdi...

A+A-

Yıldız, Anadolu, Gürcistan, Azerbacan ve İran’da yaşayan Karapapakların yanı sıra başta Kars olmak üzere ülkenin dört bir yanında yaşayan Karapapaklara çağrıda bulunarak bundan sonraki Elat Bayramlarına davet etti.

Borçalı İçtimai Cemiyeti Türkiye Başkanı Muharrem Yıldız, bu yıl 7’incisi düzenlenen Borçalı Elat Bayramını değerlendirdi.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Elat Bayramı etkinliklerinde önemli katkılarda bulunan, başta Kars’tan olmak üzere çeşitli illerden Karapapakları da Borçalı’ya götüren Muharrem Yıldız, katılımın her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.

Serhat Boyları Dernek Başkanı ve Karsspor Başkanı Muharrem Yıldız, yedi yıl önce Borçalı İçtimai Cemiyeti Başkanı Zalimhan Memmedli öncülüğünde kutlanmaya başlanan Borçalı Elat Bayramının artık Karapapak Türklerinin Milli Günü halinde geldiğine vurgu yaptı.

Bundan sonraki Elat Bayramın Türk Dünyasının buluşma günü olması çağrısı yapan Yıldız, Anadolu’da, Azerbacan ve İran’da yaşayan Karapapakların yanı sıra başta Kars olmak üzere Ülkenin çeşitli ilerinden vatandaşlara da çağrıda bulunarak her kesi bundan sonraki Elat Bayramına davet etti.

Bu yılki Elat Bayramı, Genel Koordinatör Alican Alibeyoğlu yönetimindeki Kars’ın ilk ve tek televizyonu Serhat TV tarafından kapsamlı bir şekilde takip edildi. Bayramdan derlenen görüntüler, Gürcistan’da yaşayan Karapapak Türklerinin gelenek, görenek, yaşayış gibi tüm ortak ve benzer kültürlerini Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Okan Avşar ve Gazeteci Tacettin Durmuş’un görüntüleri eşliğinde (Uzaktaki Yakınlarımız) adlı belgeselle yaklaşık 10 hafta boyunca bölümler halinde ekranlara taşıyacak.

BORÇALI TÜRKÜNÜN ELAT BAYRAMINDA BİR ARAYA GELMESİYLE MİLLİ BİR DURUŞ SERGİLENDİ

Borçalı Türkünün, Elat Bayramında bir araya gelmesiyle milli bir duruş sergilendiğine de vurgu yapan Muharrem Yıldız, Bayram ile ilgili olarak Serhat TV’ye değerlendirmede bulundu:

Gürcü Deleti yetkililerinin de Elat Bayramına katılmaların önemine değinen Yıldız: “Bayrama katılan binlerce Karapapak çok mutlu. Her kez birlikte paylaştı, eğlendi ve bir birleriyle tanışıp kaynaştı. Bu bayramın artık bir milli bayram olduğunu içlerine sindirdiler. Burada yaşayan ve buradan göç eden Borçalı Türkünün bir araya gelmesinin ve milli bir duruşun bayramı olduğunun farkına varıyorlar. Dmanisi Valisi Baata Hizanashvili, Gürcistan Valisi Baata Hizanashvili ve Gürcistan Milletvekili Qoqita Barbakodze’nin temsil ettiği Gürcistan Hükümet yetkililerinin de bu bayrama katılıp bizlerle paylaşması son derece öneliydi. Ayrıca Gürcü belediye başkanları, onların yardımcıları, müzik gurupları, sanatçıları buradaydı ve alandan hiç ayrılmadılar. Hatta piknik yapan ve yemek yiyen Karapakaların masalarına da konuk oldular. Vali de bu bölgenin bir insanı ve çok seviliyor. Bölgenin her türden yapınsın da yakından tanıyan birdirdir. Valinin Elat Bayramına devleti düzeyinde katılması bizim gelecek ile ilgili hayallerimizin oturmasına neden oldu.” Dedi.

KARAPAPAKLARDAN OY ALAN BELEDİYE BAŞKANLARINI DA BİR SONRAKİ ELAT BAYRAMINA DAVET ETTİ

Anadolu’da bazı belediye başkanların Türkiye’de yaşayan Karapapklardan oy aldıklarını ve bu nedenle de olsa belediye başkanlarının bundan sonraki Elat Bayramına katılmaları gerektiğinde dikkat çeken Yıldız açıklamasında: “Bir değer hayalimizde ‘Türkiye’den Borçalı’ya nasıl bir yatırım gelir’ idi. Burada insanlar kıt kanaat geçinebilmektedir. Devletin sunduğu imkanlarda zaten ortada. Ancak Türkiye’den buraya belediyeler aracılığıyla, valilikler aracılığıyla, TİKA aracılığıyla yatırımlar yapılabilir. Bunun önünü de bu Elat Bayramı açacaktır. Bizler de bu görevi önümüzdeki yıllarda Belediye Başkanlarını, Valilerimizi ve işadamlarını da davet edeceğiz. Anadolu’da Karapapak Türklerinden olan belediye başkanları var. Bu başkanlar Karapapak Türklerinden oy almışlarıdır. Bu oylarla seçilmişler ama burada onların kökleri ve akrabaları var. Onları buraya getireceğiz ki ahde vefayı göstersinler diye. Aslında önemli olan bu idi.

ELAT, TÜRK DÜNYASININ DA KUTLADIĞI BAYRAMLARDAN BİRİ OLMALI

Sadece Karapapak Türklerinin değil Türk Dünyasının da yılda bir kez olsun Borçalı’da Elat Bayramında buluşacağı bir bayram olmalı. Şu anda bakıyoruz Ülkemizin sınır boylarında çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bugün buraya bir göz atabilseler burada farklı inanç ve kültürlere mensup, farklı milletlere mensup insanlarımız bu alandalar. Gürcüler, Ermeniler, Azeriler, Kürtler var. Hepsinin burada yaşadığı komşuluk ilişkileri çok güzel ve sorunuz. Bir arada yaşamaktan dolayı son derece huzurlular. Biri birleriyle hiçbir sorunları ve problemleri yok. Ama ne yazık ki Türkiye’miz de ise sıkıntılar yaşanıyor ve Borçalı Türkleri Türkiye’miz deki yaşanan sıkıntılar nedeniyle son derece üzgün ve endişe içerisindeler. İnşallah ülkemizdeki seçilmişler, siyasi liderler, bir siyasi düşünce olarak değil de Türkiye’nin nereye gitmesi gerektiğini ve nerede durması  gerektiği ile alakalı oturup bir düşünmeleri lazım. Siyasi çıkarlarından arınmaları lazım. Önemli olan vatan ve Türkiye’dir. Başka vatanımız da yoktur.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.

ZÜMRECİLİK, KARS’A VE KARS HALKINA ZARAR VERİYOR

Kars’ta ki yerel sorunlara da değinen Yıldız yaptığı değerlendirmede ise şu ifadeleri kullandı:

“Kars’ta yüz yılardır aynı dine mensup ve farklı mezheplere mensup insanlarımız ile birlikte yaşıyoruz. Kars’ta yaşayan Azeri vatandaşlarımız da Kafkas kökenlidirler. Terekemeler de aynıdır. Kürt, Alevi ve Yerli ve diğer kardeşlerimizle de aynı coğrafyada yüz yıllardır birlikte yaşamaktayız. Her ne olduysa son 10 yılda oldu. Aramızda etnik kökeninden dolayı böylesine bir ayrışma yoktu. Ama siyasi düşüncelerle yola çıkarken halkımız oy’a dayalı bir yapı içerisinde zümrelere ayrıştırmışlar. Zümreler üzerinden insanlarımız bir beklenti içerinde girmişlerdir. Bunun adı ise oy avcılığıdır. Böylece bu değerlerin altına dinamit konmuştur. Son yaşadığımız seçim de bu yönüyle tam bir felaketti. Düşünün ki 4 siyasi parti farklı zümrelerden milletvekili adaylarını gösterdiler. Yazık günah değil mi. Düşüncen AK Parti’li olabilir ama yerli bir aday koyarak bütün Yerlileri AK Partili yapamazsınız. Yada Azeri bir aday gösterip bütün Azeriler MHP’ye oy versin diyemezsiniz. Aynı Şekilde Kürt aday koyup HDP, Terekeme Aday koyup CHP’ye oy verin diyemezsiniz. Bu oldu ve bu durum Kars’a çok ciddi bir şekilde zarar vermeye başladı. Bu nedenle Karslılar, bu kardeşliğimizi, birlikte yaşamamızı, gelecekte nasıl birlikte yürürüz diye oturup tekrar düşünmek sorundadır.

BENCE, BAZI SİYASİ LİDERLER KARS’A BİR DÖNEM HİÇ GELMEMELİDİRLER

Bence bazı siyasi liderler Kars’a bir dönem hiç gelmemelidirler. Ve Kars’tan adayda gösterilmemelidirler. Kars halkını rahat bırakmaları lazım ve demelidirler ki; ‘siz nasıl düşünüp ve nerece birleşmek istiyorsanız birleşin. Kendiniz için bir alan açın’ demeliler. Keşke bunu yapabilseler de Kars halkı ne yapıyor onu bir görelim. İnanın ki daha huzurlu ve mutlu olur Kars halkı. Daha doğru tercih yapmış olur. O zaman da Kars’a gerçekten hizmet edebilen, şehrine faydası olabilen, o şehri bir yere taşıyabilecek insanlar Karslının oyu ile seçilir. Ama ne yazık ki şu zamana kadar Karslılar seçtikleri siyasetçilerinin birçoğunu ancak seçimden seçime görmüşlerdir. Ankara’ya gittiğinde de bulamamışlardır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.