1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Yarışmalı Türkü Bayramı"
Yarışmalı Türkü Bayramı

"Yarışmalı Türkü Bayramı"

Türkiye’de ilk defa yapılacak "Yarışmalı Türkü Bayramı"nı TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleyecek...

A+A-

Halk Müziği derlemecisi, Gazeteci-Yazar Salih Şahin’in girişimleri neticesinde Kars’ta bir ilk gerçekleşecek ve Yarışmalı Türkü Bayramı düzenlenecek.

 

Kars’ta Halk Müziği ile ilgili yaptığı çalışmaları ve kitapları ile dikkat çeken Gazeteci-Yazar Salih Şahin, Kars’ta türkülere sahip çıkılması ve bu işe gönül verenlere destek olunması amacıyla bir çalışma başlattı ve projesi de büyük ilgi gördü.

 

Uluslararası Aşıklar Bayramı’nda Jüri üyeliği yapan Gazeteci-Yazar Salih Şahin burada bir konuşma yaptı.

 

Şahin, özellikle Kars ve çevresinin aşıklık geleneğinin yanı sıra tarihi ve kültürel evreler nedeniyle gerek aşıklık gerekse türkülerin önemli bir merkezi olduğunu, 1980 yılında TRT Kars Radyosu’nun kapanmasının ardından türkülerin yetim kaldığını, aşıklık geleneğinin de sürekli gerilediğini hatırlattı.

 

Şahin konuşmasında ; “Yöremizin türküleri sahipsizlikten oraya buraya ve işin cambazlarına alet oldu. Kültürümüz yok edildi ve türkülerimiz can çekişiyor. Bu işe bazı kurumlar ve gönül verenler sahip çıkmalıdır. Bu bölgede Aşıklar Bayramı tek başına bu boşluğu doldurmuyor. Kaynakları ile birlikte gömülen ve yetim kalan türkülerimizi ve dolayısıyla değişleriyle türkülerin ustası aşıklarımıza da destek olunması gerekir.” dedi.

 

BAYRAM KARS’IN KURTULUŞUNA UYARLANACAK

 

Gazeteci-Yazar Salih Şahin, düşüncesini AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven’e ve Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’a da ilettiğini, olumlu cevap aldığını, Başkan Bozkuş’un 2-3 gün sürebilecek programın Kars’ın kurtuluşuna denk getirilebileceğini söyledi.

 

Şahin, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan bu yarışmalı Türkü Bayramının Türkülere büyük bir canlılık getireceğini belirtti. Şahin bu yarışmalı bayram için TRT ve Kültür Turizm Bakanlığı ile Kars Valiliğinden destek istedi.

 

BAKANLIK VE TRT’DEN DESTEK SÖZÜ

 

Şahin’in konuşması salonda büyük alkış alırken, konuklar arasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim Genel Müdürü Mehmet Elkıran da bu projeye memnuniyetini ifade ederek bakanlığın destek sözünü verdi. Ayrıca Aşıklar Bayramında Jüri Üyesi olan TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İrfan Çiftçi de, yarışmalı Türkü Bayramı’nı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Biz de TRT olarak bu projeye destek veririz.” dedi.

 

Kars Belediyesi’nin organizasyonu ile yapılacak Yarışmalı Türkü Bayramı için şimdiden heyecan başladı. Fikir babası Salih Şahin, türkülerin yaşaması için derleme, hikayeli türkü ve yörelerine yorum gibi dalların koyulacağını, Türkiye’nin tanınmış sanatçılarının da 3 gün sürecek bayram da konuk olmasının hedeflendiğini birçok türkünün de gün ışığına çıkacağını ifade etti.            

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.