1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yaban Hayatı’nın kalbi Kars’ta atıyor
Yaban Hayatı’nın kalbi Kars’ta atıyor

Yaban Hayatı’nın kalbi Kars’ta atıyor

Kafkas Üniversitesi’nde, üniversitenin Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından KuzeyDoğa Derneği liderliğinde,

A+A-

Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi finansörlüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, “Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı” ve “Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi” düzenleniyor.

Kafkas Üniversitesinde (KAÜ) bu gün başlayan ve 18 Ekim 2014 tarihlerine kadar devam edecek olan çalıştay ve eğitim, Türkiye’de ilk kez düzenleniyor.  Çalıştayın ana amacı, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyonu yapan kuruluş, hayvanat bahçesi ve merkezlerin, kendi bölgelerinde yaptıkları çalışmalarını anlatacakları bir ortam yaratmak ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyonunda karşılaşılan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılacağı bir ortam oluşturulması hedefliyor.

Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi; TRI-STATE BIRD Rescue and Research INC liderliğinde, Türkiye’de ikinci kez KAÜ’de yapılıyor. Eğitimin ana amacı ise herhangi bir petrol sızıntısında, petrole bulanmış yaban hayvanlarına yapılacak müdahalenin temel prensipleri, pratikte uygulamasının yapılması da öğretiliyor.

Çalıştay ve eğitim programı, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi Çevresel Yatırım Programı, Kafkas Üniversitesi arasında imzalanan protokolle gerçekleştiriliyor.

ÇOBAN: “YABAN HAYATI KURTARMA VE REHABİLİTASYON KONUSU TÜRKİYE’DE SON YILLARDA GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN BİR KONUDUR”

KAÜ Prof Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda başlayan çalıştay, KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’ın yapmış olduğu açılış konuşması ile başladı.

Çoban konuşmasında bu çalıştay ve eğitim programının Türkiye’de ilk kez düzenlendiğine dikkat çekerek ilerki yıllarda da devam etmesi dileklerinde bulundu.  Paydaşlarıyla birlikte bu çalıştayı gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutlluklarını da ifade eden Çoban: “Bu çalıştay bizim açımızdan sadece bir başlangıçtır.  Devam etmesi için de elimizden geleni yapacağız. Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon konusu, Türkiye’de son yıllarda gündemden düşmeyen bir konu olmaya devam ediyor. Bu konuda yapılan birçok çalışma ve emek var. Bu nedenle bizlerin iletişimle bir arada olmamız gerekiyor. Bu birlikteliği sağlanması da öncelikli olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne düşüyor. Bizlerde bu çalıştayda bizlere vaat edilecek çözümleri üretmemiz gerekiyor.  Daha sonrada bunun nasıl olabileceğini konuşup müdürlüğe bir rapor yazacağız. Ülkemiz çok büyük yaban hayvanları açısından çok zengin bir alt yapıya sahibiz. Gördüğümüz ve duyduğumuz haberlerde bazen bölgemizdeki bu konudaki uzmanların doğru bir şekilde bilginedir ilmediğini ve yönlendirilmediklerini de görüyoruz. Her hangi bir acil durumda da bir bilgiye ulaşamıyorlar.” Dedi.

PETROL GEMİLERİ BÜYÜK RİSK TAŞIYOR

Üç tarafını denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerinde petrol taşıyan gemilerinde yaban hayatı bakımından büyük bir risk teşkil ettiğini de belirten Çoban konuşmasında ayrıca: “Ülkemiz petrol rezervleri açsından oldukça zengin olmasa da, üzerinden birçok petrol boru hattı geçmektedir. Üç tarafımız denizlerle çevrilidir. Denizlerde petrol taşıyan gemiler de önemli bir risk teşkil etmektedir. Herhangi bir petrol sızıntısında neler yapmamız gerektiğini, hiçbir kurum neredeyse bilmiyor. Bu gibi durumlardan neler yapabilir izi de burada öğrenme şansı bulacağız. Çünkü kişi ve kurumları yönlendirecekler sizlersiniz. Bizleri ne kadar güzel yönlendirirseniz bizlerde her hangi bir faciada neler yapabileceğimizi biliriz.” İfadelerini kullandı.

UZLU, KAÜ YABAN HAYATI KURTARMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİNİ ANLATTI

Çoban’ının ardından söz alan Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi adına yaptığı konuşmada, Yaban Hayatını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak çok uzak bir geçmişleri olmasa bile kısa bir zamanda çok önemli işler yaptıklarına dikkat çekti.

Kişisel çabalarla başlayan bu yolda kurumsal anlamda ciddi bir mesafe kat ettiklerini de ifade eden Uzlu: “Mütevazı imkânlarla çalışmalarımızı sürdürerek merkezimizin faaliyetlerine devam ediyoruz. Paydaşlarımızdan aldığımız destekler de son derece bize güç kattı. Bu çalıştay süresince kendi merkezimizde neler yaptığımızı sizlere anlatacağız. Yaptığımız her şeyi büyük bir keyifle ve emekle yapmaktayız. Veteriner Fakültemizde okuyan öğrencilerin belli evcil hayvanların yanı sıra yaban hayvanlarına da ilgi duymaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bu meslek gerçekten keyif alınarak yapılan bir meslektir. Belgesellerde izlemeye alıştığımız bazı şeyleri, ufak çaplı da olsa bizlerde yaşama fırsatı bulabiliyoruz. Üniversitemizde yapılan bu çalışmalara öğrencilerimizin katılmasını da önemsiyoruz.” Diye konuştu.

ÇİTİL: “YABAN HAYATI YOK EDİLMEYE MÜSAİT BİR ALANDIR”

Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil de, Yaban Hayatını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezini daha da büyütmek ve geliştirme çabaları içerisinde olduklarını söyledi.

Rehabilitasyon merkezinin çalışmalarının 3 yıl önce bir akbabayı kurtarmakla başladığını da ifade eden Çitil konuşmasında: “Merkezimizin çalışmaları 3 yıl önce bir akbabayı rehabilite ekmekle başladı. Akbabayı yaşatmaya çalıştık ama olmadı. “Yaban hayatı yok edilmeye müsait bir hayat” diyoruz ama aslında yapan hayatın kurtarılması ve rehabilite edilmesi gereken bir alandır. Bugün burada aramızda temsilcileri bulunan paydaşlarımızla çok daha güzel işler yapabileceğimizi biliyoruz. Ayrıca Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi binamızın daha güzel ve büyük bir binaya taşınması da son derece önem arz etmektedir.  Üniversite olarak yer tahsisinde bulunacağız. Doğa Koruma ve Milli Parlar Genel Müdürlüğünün de çeşitli destekleri olursa üniversitemiz bünyesinde ülkemiz için son derece önemli bir rehabilitasyon merkezine kavuşacağız.”şeklinde konuştu.

KİRİŞ: “8 ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’de ki 8 üniversite ile yaban hayatını kurtarma ve rehabilitasyon  konusunda işbirliği içerinde olduklarının altını çizdi.

8 üniversiteye 2015 yılını bütçesini ayırdıklarını da ifade eden Kiriş, konuşmasında: “Ülkemizde deniz kaplumbağaları olsun, alageyik, yaban keçisi, kızıl geyik, sırtlan, vaşak onslun bunları hep izliyoruz. Yine kuşlardan akbaba, kelaynak, turnayı da aynı şekilde uydu vericileriyle izliyoruz. Son yıllarda alabalıkları da solungaçlarına bir işaret koyarak izlemeye aldık. Doğadan bir şekilde yakaladığımız kuşları kesinlikle halka takarak bırakıyoruz. Halkalamaya da düzenli ve kontrollü olabilmesi için bir genelge çıkardık. Bu genelgeyle üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve bakanlığımızda bir halkalama komisyonu kurduk. Bütün halkalama teminini bakanlığımız yapıyor. Yurtdışından gelen halkalarda bakanlığımızın adresine gelmektedir. Şimdi Kars için ilktir dedim bizim için ilk değil demiştim. Ülkemizde toplam 8 üniversite ile bu konuda işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bursa’da ki istasyonumuzu yine oradaki üniversite ile yönetiyoruz. Van 100. Yıl Üniversitesi bize 49 yıllığına bir alan verdi. Biz raya tesis yapıyoruz önümüzdeki yıl açılışı yapılacak. Buradaki yeri de daha modern hale getireceğiz. 2015 yılı bütçesini de ayırdık bir sıkıntı olmayacak. Rehabilitasyon konusunda baya tecrübe kazandık. Bunları geliştirmek için bu eğitimi tertipledik. Bu çalıştayın faydalı olacağına inanıyorum.” Diye konuştu.

Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi Çevre Mühendisi Cem Çakıroğlu da yaptığı açılış konuşmasında şirketinin alanına giren konularda ifadeler kulandı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından da çalıştaya panelist olarak katılan bilim insanı ve paydaşların temsilcilerin sunumlarına geçidi. Çalıştayda ilk olarak sunumunu gerçekleştiren Hırvatistan’ın Zagrep Üniversitesi’nden Prof Dr. Josip Kusak, yaralı ve yetim yabani memeli hayvanların zaptı, ilk müdahale, bakım ve beslenmesinin konu edinen bir sunumunu gerçekleştirdi.

Kusak’ın ardından da Amerika’nın Wıskonsın Üniversitesinden Yaban Hayatı Rehabilitörü Marge Cahak Gibson da yaralı ve yetim yabani kuşların türlere göre zaptı, ilk müdahale bakım ve beslenmesinin konu edinen sunumunu gerçekleştirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.