1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Kara Almanak da
Vali Kara Almanak da

Vali Kara Almanak da

Kars Valisi Ahmet Kara’nın, kentin tanıtımı ile yatırım alanlarının belirtildiği yazısı, Ekonomi Almanağı-2010’da yayınlandı.

A+A-

22 Mayıs 2010’da gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda üyelere ve yatırımcılara da dağıtıldı.

 

Vali Ahmet kara’nın, “Medeniyetler Yurdu, Tarih, Kültür, Doğa ve Kayak Turizminin Başkenti, Doğu’nun Uygar Kenti, Serhat Şehir, Marka Kent: KARS” başlıklı yazısı şöyle:

 

Kafkaslardan Anadolu’ya girişte Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek platosu üzerinde kurulmuş Serhat Şehrimiz Kars, arkeolojik araştırmalarla 13 bin yıldan beri yerleşim gören ve bu platoda yaşam şekillenirken değişik medeniyetlerin oluşturduğu bir kültür merkezi haline gelmiş, tarihi ve sosyal gelişimindeki kültürel birleşimleri de günümüze taşıyabilmiştir.

 

Kars şehir planı birbirine dik kesen ızgara planlı caddelerden oluşmuştur. Bu özellik Kars’ı Türkiye’de benzersiz bir kent yapmaktadır. Kars kenti 150 yıldan bu yana Türkiye’de hiç benzeri olmayan kentsel ve mimari dokuyu bu plana dayalı olarak korumaktadır. Baltık mimari tarzında yaptırılan taşınmazlardan 101 tanesi tescil edilerek koruma altına alınmış durumdadır.

 

Kars’a 42 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Anı Ören Yeri, Türkiye–Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Anı Ören yeri Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Ani ören yerinde bulunan Büyük Katedral, Tigran Honents (Resimli) Kilisesi, Abukhamrents (Polatoğlu) Kilisesi, Aziz Prkich Kilisesi, Selçuklu Sarayı, Selçuklu Kervan Sarayı, Küçük Hamam, Ebul Menucehr Camii, Genç Kızlar Kilisesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. 

Anadolu’ya gelen ilk alperenlerden olan Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri’nin türbesi ilimizdedir. Türbe, 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış, 1998 yılında restore edilmiştir. Ebu’l Hasan Harakani, eski İslam şehirlerinden olan Horasan’ın Harakan köyünde hicri 352 (miladi 963) yılında dünyaya gelmiştir. Onun tasavvuf anlayışında muazzam bir insan sevgisi hakimdir. İnsanlara hizmeti, kendi varlığının gayesi saymıştır. Onun şu sözleri insan sevgisini ne de güzel anlatıyor: “ Allah-u Teala bana öyle bir fikir vermiştir ki; yaratmış olduğu her şeyi onda gördüm ve onda kalakaldım. O fikir sebebi ile onun vahdaniyetinin içine düştüm. Bir yere ulaştım ki fikir; hikmet, dosdoğru yol ve halka karşı şefkat haline geldi, O vakit dedim ki: “keşke bütün halkın yerine ben ölsem de halk ölüm yüzünü görmese, keşke bütün halkın hesabı benden sorulsa da kıyamet günü onların hesap vermeleri icap etmese. “Eğer bir gönülde bir sıkıntı olursa o sıkıntı benim sıkıntımdır ”… “ Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz ve inancını sormayınız. Zira Allah (c.c) katında ruh taşıyan herkes Ebu’l-Hasan’ın sofrasında ekmeğe layıktır. ”

Gazi Kars’ımızın sahip olduğu tarihi eserlerden biri de tabyalardır. Tabyalar ilimizde 1734 yılında yapılmaya başlanmış ve bölgenin savunması tabyalar vasıtasıyla yapılmıştır. İlimizde bir çoğu gezilip-görülebilecek nitelikte olan 46 adet tabya mevcut olup, dünyada bu kadar fazla sayıda tabya olan başka bir yer daha yoktur.    

 

İlimizin doğal bir değeri olan Kuyucuk Gölü’nde 213 kuş türü yaşamaktadır. Yapılan doğa koruma, araştırma çalışmaları sonucunda Kuyucuk Gölü Haziran 2009’da 416 hektar olarak Türkiye’nin 13., Doğu Anadolu’nun da ilk RAMSAR alanı ilan edilmiştir. Mayıs 2009’da ise Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçilmiştir. Türkiye’nin doğa koruma amaçlı ilk yapay adası da Kuyucuk’ta yapılmıştır. Whitley Fund for Nature (Doğa için Whitley Fonu), Mayıs 2008’de Kuzey Doğa Derneği’nin Kuyucuk gölünde yaptığı çalışmaları kapsayan toplum tabanlı doğa koruma, sulak alan restorasyonu ve kuş gözlem turizmi projesini yılın en iyi projesi seçmiştir.

 

Kars Sarıkamış ilçesi; hem tarihi buluntular ve doğal güzellikleri bakımından zengin, hem de ülkemizin önemli kayak merkezlerinden olması nedeniyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir. Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye’nin birinci derecede öncelikli beş merkezinden biri olan Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi çevresi ünlü sarıçam ormanları ile kaplı, 2200-2900 metre yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer almaktadır. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’a 54 km, Kars havaalanına 40 dakikalık mesafededir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanmış olan “Kars, Erzurum, Erzincan Kış Turizmi Koridorunun Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında Kars-Sarıkamış kış turizm merkezine 10.000 kişi/gün kapasiteye sahip atık su arıtma tesisi yapımı, kolektör hattı döşenmesi ve kaldırım, aydınlatma, işaretleme, ısıtmalı park yerleri, tuvalet, kent mobilyası vb. temel altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi öngörülmektedir.

 

3 Ocak 1914’de sonu felaketle biten Sarıkamış Harekatı’nda şahadet şerbetini içen 90 bin şehidimiz Sarıkamış’ta ebedi istirahatgahında yatmaktadır. Aziz şehitlerimizin anısına her yıl “Türkiye Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor” adı altında şehitlerimizi anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Düzenlenen anma törenlerine ülkemizin dört bir yanından binlerce vatandaşımız katılmakta, cennet vatanımız ve şanlı bayrağımız uğruna şehit olan vatan evlatları saygı ve minnetle anılmaktadır.

 

Serhat Şehrimiz Kars’la ilgili bir diğer önemli konu da yapımına başlanan ve hızla devam eden Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi’dir. Bu projenin, Kars'ı dünyanın gözünde önemli bir kente dönüştüreceği ve Kars'ı mali açıdan çok ileri noktalara götüreceği de kesindir. Bu demiryolu, Kars üzerinden Londra'yı Pekin'e bağlayacak, Türkiye'nin Ortaasya ile iletişimini sağlayacaktır. Kars, bölgenin ticaret merkezlerinden biri olacak, turizmde patlama yaşayacak, hayvansal gıdalarını ihraç edecek duruma gelecek ve Kars’ın kentleşme kalitesi artacaktır. 

 

İlimizin sahip olduğu değerlerden biri de 1800 yılında çıktığı kabul edilen ve tescillenmiş olan Kars Çoban Köpeği’dir. Kars Çoban Köpeği, Amerikan Pitbull, Kangal, Terrier köpek cinsleri hakkında yapılan araştırmada dünya birincisi olmuş, dünyada aslandan korkmayan tek köpek cinsidir. 

 

Kars, gerek coğrafi konumundan kaynaklanan özellikleri ile gerekse de sahip olduğu arkeolojik ve etnografik değerleriyle bölgemize yoğun turist çekebilecek önemli dört turizm destinasyonuna sahiptir. Kültür turizmi, inanç turizmi, kış turizmi ve eko turizm alanında son yıllarda yapılan alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları sonrasında ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış gözlenmektedir. Kars'ta Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Ebu’l Hasan Harakani Türbesi, Kars Müzesi, Tabyalar, Baltık Mimarisi Yapılar ve Kuyucuk Kuş Gölü’nü günübirlik ziyaret eden ve ilimizde konaklayan yerli ve yabancı turist sayısı, önceki yıllara oranla büyük oranda artmış ve 2009 yılında yaklaşık 300 bine ulaşmıştır.

 

Sahip olduğumuz ve yukarıda bahsettiğimiz bu değerleri (Anı Örenyeri, Kars Kalesi, Ebu’l Hasan Harakani Türbesi, Tabyalar, Baltık Mimarisi Yapılar, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kuyucuk Kuş Gölü, vs.) dünyaya her platformda anlatmamız ve ilimizdeki yatak kapasitemizin hızla arttırmamız gerektiği Valiliğimizce değerlendirilmektedir. 

 

Bu anlamda karşımıza çıkan en önemli konu; ilimiz yatak kapasitesinin yetersizliği ve bu kapasitenin hızla artırılabilmesidir. Marka Kent Kars ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerimizin layıkıyla konaklamalarının sağlanması için yapımı devam eden konaklama tesislerimizin acilen tamamlanması ve yeni konaklama tesisleri yatırımlarının yapılarak ilimiz turizmine kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte Baltık Mimari tarzı binaların restorasyonlarının yapılarak turizme kazandırılması da Valiliğimizce önemli sayılmaktadır.

 

Sonuç olarak; özellikle turizm yatırımlarında son yıllarda büyük ilerleme sağlanan Sarıkamış Turizm Merkezi başta olmak üzere Marka Kent Kars ilimizde yeni konaklama tesisleri yatırımlarının yapılması ilimizin öncelikleri arasındadır. Tarihi ve turistik potansileyinin yanında tarım ve hayvancılık da Kars’ımızın yadsınamaz potansiyelidir. İlimizle özdeşleşen bal ve kaşarın yanı sıra, kaz yetiştiriciliği, et ve süt üreticiliği de ilimizde yatırım yapılması gereken alanlardır.

 

Gerek önceki yıllarda yürürlüğe giren Kanunlarda yapılan olumlu değişikliklerin, gerekse yeni çıkartılan Teşvik Kanunlarının, yatırımcılarımızın ilimizde birçok alanda yatırım yapmasını cazip kılacak düzeyde olduğuna inanıyorum. İlimizdeki katma değeri ve istihdamı yükseltmek açısından “kamu taşınmazları üzerinde yatırım yapılmasının teşvik edilmesi” konusu ilimiz için çok önemlidir. Bu bağlamda; Kars yüksek bir potansiyele sahiptir ve ilimizde yatırımcılara verilebilecek 80 kadar taşınmaz bulunmaktadır. Çok sayıdaki hazine arazisi ve organize sanayi bölgesindeki uygun yatırım alanları yatırımcılarımızı sabırsızlıkla beklemektedir.  

 

Ülkemizin tüm yatırımcılarını, yukarıda da belirtildiği üzere özellikle büyük bir kültür-turizm, tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olan Serhat Şehrimiz Kars’a yatırım yapmaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.