1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uçuş kurbanı Kerkenez
Uçuş kurbanı Kerkenez

Uçuş kurbanı Kerkenez

Uçuş kurbanı Kerkenez'i, kedi ve köpek saldırılarından korudular

A+A-

Kars’ta bir Kerkenez yavrusu uçuş denemeleri sırasında yorgun düşünce yere düştü. Halsizlikten kıpırdayamayan Kerkenez’i vatandaşlar kedi ve köpek saldırılarından korudu. Bu sırada Üniversiteden yardım isteyen vatandaşlar ilgili gelene kadar Kerkenez’in yanından ayrılmadılar.

Özellikle yerde olan böceklerle beslenen, yuvalarını topluca binalara, uçurumlara yada ağaç deliklerine yapan Kerkenez kuşlarının yavruları uçuş denemelerinde sıkça kazalarla karşılaşıyorlar. Yiyecek bulamayan, susuz kalan bir Kerkenez yavrusu da halsizlikten yere düştü. Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) caddesi Çiçek Taksi durağı yanındaki ağacın dibine düşen Kerkenez, yeşillik üzerinde gölgelik alanda bekletildi. Taksi durağında çalışan şoförler, yoldan geçmekte olan Fırat Kemer’in de önerisiyle Kerkenez’in etrafında toplanıp kedi ve köpek saldırılarından korudular. Vatandaşlardan Fırat Kemer bu sırada da Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda da KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticisi Doç. Dr. Erdoğan Uzlu’yu arayarak yardım istedi. Uzlu da yaklaşık 15 dakika içinde olay yerine intikal etti ve yapılan ilk incelemede Kerkenez kuşunun susuzluk ve açlıktan halsizleştiği ve uçuş denemesi sırasında da yere düşmüş olduğunu belirtti.

Kerkenez kuşunun yaklaşık 1 ay KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezinde bakılacağını ardından da doğaya salınacağını ifade etti. Geçtiğimiz ay 2 kerkenez kuşunun benzer durumlardan rehabilitasyon merkezinde bakıldığında bugün de Kerkemez ile birlikte merkezde şu anda 3 adet kerkenezin bakımının yapıldığını söyledi.

Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, duyarlılık gösteren vatandaşlara teşekkür ederek, “İşte gördüğünüz gibi yaban hayatın gecesi gündüzü yok. Yine bir yaban hayatı vakasıyla karşı karşıyayız. Öksüz sayılabilecek yine bir kerkenez yavrusu vakası var. Bildiğimiz kadarıyla bu çevrede bir yuvası var ve bu bir adet kerkenez yavrusu. Atmacagillerden şehir içerisinde oldukça sık görebildiğimiz, kafamızı gökyüzüne çevirmediğimiz için fazla göremediğimiz bir kuş. Bu dönemde yavruların sık sık acemi bir şekilde uçma denemeleri sebebiyle yerlere düşebiliyorlar.” dedi.

Kars’ta insanların duyarlı olduklarını da kaydeden Uzlu, “Bu konuda merkezin faaliyetlerine de bu şekilde destek veriyorlar. Bu tür öksüz kaldığını düşündüğümüz Kerkenez yavruları özellikle bahar ve yaz dönemi merkezimizin en fazla mesai harcadığı kuş türü. Bu hafta içerisinde 2 adet daha doğaya saldık yine bu şekilde öksüz yavruyu büyütüp şu anda merkezimizde 2 tane kerkenez yavrumuz var bununla beraber 3 olacak sanırım. Bunlarda bize 1 ay misafir olup kanatları geliştikten sonra doğaya salacağız.” şeklinde konuştu.

Uzlu daha sonra şunları söyledi:

“Kerkenezler şehir içerisinde özellikle apartman boşluklarında sıklıkla yaşayan hayvanlar bölgemizin ve ilimizin hala bakir hayatının yaban hayatının varlığının en güzel simgelerinden biri. Bizi terk etmemiş olmaları güzel bir şey. Şimdi biz bu kerkenez yavrusunu rehabilitasyon merkezimize götüreceğiz, kontrollerini yaptıktan sonra beslenmesini yapacağız. Büyük bir ihtimalle susuz kalmıştır. Uzun süredir yerde kalmış ve çevrede bulunan vatandaşlar ise kedilerin zarar vermesini engellemek için beklemişler. Bunun kontrollerini yaptıktan sonra merkezimizin sosyal medya hesabı üzerinden hayvanların rehabilitasyon sonuçlarını keyifle paylaşıyoruz. İlgili arkadaşlar daha sonra bu ve buna benzer çalışmaların sonucunu bize ulaşarak takip edebilirler. Şimdi biz muayene ve beslenmeye gidiyoruz. Yaklaşık 1 ay bizimle yaşayacak. Şuan burada bu kuş için bekleyen duyarlı vatandaşlara teşekkür ediyorum ve ayrıca Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Çünkü onlarla beraber bu işi ve çalışmayı yürütüyoruz. Çok sağlıklı bir partner eşliğimiz var devlet kurumları arasında genellikle nadir görünür ama yaban hayatında biz bu konuda oldukça şanslıyız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.