1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tütün Endüstrisinin Hedefi:Kadın
Tütün Endüstrisinin Hedefi:Kadın

Tütün Endüstrisinin Hedefi:Kadın

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, “2010 yılı için Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın” olarak belirlenmişti.” dedi.

A+A-

Dr. Fahri Sevinç, “Bilindiği üzere Dünya sağlık örgütü tarafından Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilen “31 Mayıs” günü dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir takım etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü üye ülkeleri 1987 yılında Dünya Sağlık Asambles’nde bir araya gelerek, önlenebilir bir sorun olan ve giderek artan sigara salgınına dikkat çekmek amacıyla 7 Nisan 1987 tarihini Dünya Sigara İçmeme Günü olarak kutlama kararı almıştır. Daha sonra 1988 yılında 31 Mayıs günlerinin her yıl Dünya Sigarasız Günü Olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dünya Sigarasız Günleri her yıl belirli konuyu gündeme getirerek toplumda bu konuya karşı bilinçlenme ve duyarlılık artırmayı amaçlamaktadır. 2010 yılı için Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın” olarak belirlenmişti.” dedi.

 

Tütün kullanımının önemli bir kadın sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Sevinç, “Bugün, erkekler kadınlardan dört kat daha fazla sigara içmektedir, ancak sigara içen erkeklerin oranı en üst seviyelerdeyken sigara içen kadınların oranı da artmaya devam etmektedir. Bu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve bazı güney, orta ve doğu Avrupa ülkelerinde böyledir. Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlara ve genç kızlara yönelik tütün ürünü satışları dünyadaki en geniş kapsamlı ürün pazarlama fırsatlarından biridir. Günümüzde yaklaşık 250 milyon kadın sigara içmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde sigara içen kadınların yüzdesi sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa, bir sonraki nesilde sigara içen kadınların sayısı ikiye katlanarak 500 milyondan fazla olacaktır. Dünyada sigara içen birçok anne, kalp krizi, kanser, felç, amfizem ve diğer hayatı tehdit eden hastalıklarla karşılaşma riski altındadır. Akciğer kanseri, bir kadını öldüren kanser türlerinin başını çekmektedir ve sigara tüketimi de bu ölümlerin %90’ının başlıca sebebidir. Bununla birlikte, her beş kadından biri sigaranın neden olduğu kalp hastalığından ötürü hayatını kaybetmektedir. Bir anne sigarayı bıraktığı zaman kendi sağlığına kavuştuğu gibi çevresindekilerin de sağlığını korumuş olur. Sigarayı bırakan anneler, çocuklarının sigarasız bir ortamda büyümesi ve daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi ihtimalini artırırlar.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.