1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türksoy’a Avrasya Hizmet Nişanı
Türksoy’a Avrasya Hizmet Nişanı

Türksoy’a Avrasya Hizmet Nişanı

Ömrünü Türk Dünyası’na Adayan Seyfullah Türksoy’a Avrasya Hizmet Nişanı...

A+A-

İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı, gazeteci ve televizyon programcısı  Seyfullah Türksoy, Türk Dünyası’na verdiği hizmetlerle tanınıyor. Ömrünü Türk Dünyası’na adayan Türksoy’un bu hizmetlerini Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği unutmadı. Aynı zamanda Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanlığı’nın yanı sıra Gökoğuz Özerk Cumhuriyeti’nin Türkiye temsilciliğini de yapan Seyfullah Türksoy’a törenle Avrasya Devlet Nişanı verildi.

Merkezi Ankara’da bulunan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) her yıl sadece bir kişiye verdiği Avrasya Hizmet Nişanı’nı bu yıl İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Seyfullah Türksoy’a takdim etti.

Ödül töreni 500 bin Karapapak Türkü’nün yaşadığı Gürcistan’ın Borçalı bölgesinde, 7. Elat Medeniyet Günü etkinliklerinde gerçekleşti.

Borçalı’nın Armutlu Yaylasında yaklaşık 10 bin Karapapak Türkü’nün katılımıyla yapılan etkinlikler kapsamında, araştırmacı-gazeteci Seyfullah Türksoy’un ödülünü Dumanis Valisi Paata Hizanashvili ve Gürcistan Parlamentosunun Türk Milletvekili Mahir Terziyev takdim etti. Seyfullah Türksoy’un Türk Dünyasının ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasına büyük katkılar sağladığını ifade eden Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren, “Bu ödül töreninin Borçalı’da yapılması anlamlıdır. Ömrünü Türk Dünyası’na adayan, bu uğurda sayısız hizmetlere imza atan Seyfullah Türksoy’un, Borçalı Türklerinin Türkiye’de ve dünyada gündeme gelmesinde büyük emeği vardır. Avrasya Hizmet Nişanını, dedelerinin yaşadığı öz yurdunda Seyfullah beye takdim etmekten büyük onur ve mutluluk duyuyoruz’’ dedi.

Törende bir konuşma yapan Dumanis Valisi Paata Hizanashvili 7. Elat Bayramı münasebetiyle Türkiye’den seçkin konukları Gürcistan’da ve Dumanis bölgesinde ağırlamaktan mutlu olduklarını belirterek, ’’Türkiye - Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki dostluk ve işbirliğine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Avrasya Hizmet Nişanı’na layık görülen Sayın Türksoy’u tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Gürcistan’daki 500 bin Karapapak Türkü’nün Parlamentodaki temsilcisi olan Mahir Terziyev ise, “Bu törende Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin bayraklarının birlikte dalgalanması çok anlamlıdır. Bu güzel Elat Bayramı’nda Türkiye’nin saygın sivil toplum kuruluşları arasında yer alan EkoAvrasya’nın ödül töreninin yapılması ve hepimizin sevip saydığı, hizmetlerini takdirle andığımız Seyfullah Türksoy’un ödüle layık görülmesi çok anlamlıdır. Bu törenin Türkiye ve Gürcistan arasındaki dostluk ve işbirliğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum’’ dedi.

EkoAvrasya’nın Avrasya Hizmet Nişanı’na layık görülen İPAR ve KARPAD Başkan Seyfullah Türksoy da şunları söyledi: “

EkoAvrasya, Sayın Hikmet Eren’in Başkanlığında, uluslararası ilişkiler ve kamu diplomasisi alanında çok önemli hizmetlere imza atmaktadır. Her yıl sadece bir kişiye verilen Avrasya Hizmet Nişanı’nı almanın onur ve gururunu yaşıyorum. Bu ödülü Sayın Vali ve Sayın Milletvekilinin elinden almak da benim için ayrı bir onur kaynağıdır. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu törenin, halen yüzlerce akrabamın yaşadığı, yiğit ve mert insanlar diyarı, atayurt Borçalı’da gerçekleşmesi ise benim için tarif edilmez bir iftihar vesilesidir. Beni bu ödüle layık gören EkoAvrasya yönetimine şükranlarımı sunuyorum”

SEYFULLAH TÜRKSOY KİMDİR?

Öğretmen bir babanın ve ev hanımı bir annenin 3. çocuğu olarak Kars'ta dünyaya geldi. İlköğretimini Kars'ta tamamladıktan sonra, 1979 yılında İstanbul'da yaşamaya başladı. Lise ve üniversiteyi İstanbul'da okudu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Üniversiteye başladığı yıllarda gazetecilik mesleğine de başlamış oldu. 1985 yılında Doğuş Gazetesi'nde, 1986 yılında Türkiye Gazetesi'nde muhabir olarak çalıştı. 1987 yılında yazmış olduğu bir röportajla Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüle layık görüldü. 1993 yılında TGRT Televizyonu'nda kurucu olarak görev yaptı. 1993 yılından günümüze TGRT, Kanal6, Kanal7, Ülke Tv, Star TV, Euro D, Habertürk, Skytürk, Kanaltürk, Cine 5 gibi ulusal televizyon kanallarında yüzlerce program yaptı. Avrupa, Orta Asya, Amerika, Balkanlar ve Kafkaslar'da çok sayıda belgesel program gerçekleştirdi. Seyfullah Türksoy'un hazırlamış olduğu programlar içerisinde Türksoy'la İpekyolu, misyonu ve etkileri itibariyle ayrı bir önem taşımaktadır. Yaklaşık 10 yıldan bu yana çeşitli televizyon kanallarında her hafta ekrana gelen Türksoy'la İpekyolu, özellikle Türki topluluklarla Türkiye arasında gönül ve dostluk köprülerinin kurulmasında önemli bir rol oynadı. Türksoy'la İpekyolu'nun gündeme getirdiği çok sayıda konu, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Türksoy'la İpekyolu'nun gündeme getirdiği ve hafızalarda iz bırakan programlardan bazıları şunlardır:  '' Son Osmanlı Nevruz Dede, Orta Asya'da Sürgün Karadenizliler, Göktürklerin Torunları Türkatalar, Büyük Hun İmparatoru Attila’nın Kayıp Mezarı,  Gözyaşı Adası Nargin, Kafkas Kartalı Nuri Paşa, Türk Dünyasının Yetimleri Ahıska Türkleri, Kafkasya’da Kadim Bir Türk Boyu Karapapaklar, Nazım Hikmet’in Bükreş’deki Gizemli Cami Ziyareti, Balkanlar’daki Son Türk Toprağı Adakale’nin Hüzünlü Öyküsü, Çanakkale Savaşı’na Gönüllü Katılan Goralılar, Amerika’da Ahıska Türkleri, Çeçenistan’da Kumuk Türkleri, Karabağ Cephesinde Röportajlar, Başkurt Kahramanı Salavat Yulayev.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.