1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye 'Gaz'ı İletecek
Türkiye Gazı İletecek

Türkiye 'Gaz'ı İletecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız : "Bakü-Kars Demiryolu Nahçıvan’a bağlanacak..."

A+A-

Merve ERDİL/NAHÇIVAN

Türkiye, beyaz Azerbaycan olarak nitelendirilen ve Haydar Aliyev’in memleketi olarak bilinen Nahçıvan’a 500 milyon metreküp Azeri gazını sıfır kârla iletmek için dün ilk imzayı attı.

 

Botaş ve Socar arasında imzalanan beyanname sayesinde Türkiye, Azeri gazını Nahçıvan’a kendi toprakları üzerinden iletecek. Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar’ın Başkanı Rövnag Abdullayev arasında dün Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne doğalgaz iletilmesine ilişkin beyanname imzalandı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boru hattının 180-200 kilometre olacağını belirterek, anlaşmanın detayları hakkında Botaş ve Socar’ın ayrıca görüşeceklerini bildirdi.

 

İkinci ihracat ülkesi

 

İmzalanan beyannameyle birlikte Türkiye’nin Yunanistan’dan sonra doğalgaz ihracatı yapacağı ikinci ülke de Azerbaycan oldu. Yıldız, Nahçıvan ile köklü ilişkilere sahip olunduğunu vurgulayarak, “İlişkilerimiz önce kara yolu, sonra elektrikle bağlandı ve imzaladığımız ortak beyanname sonucunda inşa edilecek doğalgaz boru hattı ile daha da zenginleşmiş olacak” dedi.

 

Bakü-Kars Demiryolu Nahçıvan’a bağlanacak

 

Yıldız, Türk Hava Yolları’nın (THY) da Nahçıvan’a haftada üç sefer yaptığını hatırlatarak, “Bakü-Kars Demiryolu  da Nahçıvan’a bağlanacak. Ulaştırma Bakanlığı’yla demiryolu hattıyla ilgili görüştük. Projeye çok önem veriliyor” dedi.

 

Iğdır hattı üzerinden

 

Bu anlaşma ile Azerbaycan Türkiye’ye Şahdeniz 1 üzerinden verdiği doğalgazın miktarını 500 milyon metreküp artırarak, Iğdır hattı üzerinden Nahçıvan’a doğalgazın iletilmesi sağlanacak. Hattın Türkiye üzerinden iletilmesinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan sorunlar etkili oldu.

 

Talimati Erdoğan verdi

 

Yıldız, Nahçıvan’ın Ali Meclis Başkanı Vasıf Talibov ile ikili görüşmesinde de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Azerbaycan’la olan ilişkilerin, özellikle enerji alanında güçlendirilmesine ilişkin talimat verdiğini bildirdi. Talibov ise “Bizi ne siyaset, ne iktisat, bizi kökler birleştirir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.