1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Trafik Kazalarından Doğan Tazminatlar
Trafik Kazalarından Doğan Tazminatlar

Trafik Kazalarından Doğan Tazminatlar

Av. Ayşegül POLAT

A+A-

Geçen hafta “Çeklerin devri ve ödenmesi” konusu üzerine bir yazı paylaşmıştık sizlerle. Verimli olduğunu temenni ederek bu haftaki konumuza geçelim. Bu haftanın konusunu “Trafik kazalarından doğan tazminat” olarak belirlemiştik.

Trafik kazası tazminatı, uygulamada bedensel zarar ve malvarlığı zararlarını kapsar ve bu zararların karşılanmasını ifade eder. Trafik kazalarında dava açma süresi kazanın meydana geldiği yani haksız fiilin gerçekleştiği gün işlemeye başlar. Zarar görenin; zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde, zararı ve faili daha geç öğrenirse her halukarda 10 yıl içinde dava açması gerekmektedir.

Bu dava kimler tarafından açılabilir? Şayet yaralamalı bir trafik kazası meydana gelmişse yaralananın bizzat kendisi dava açmalıdır. Ağır bedensel yaralamalı bir trafik kazası meydana gelmişse yaralananın kendisi dava açabileceği gibi bu kazadan etkilenen yakınları da manevi tazminat davası açabilir. Ölümlü trafik kazasında ise ölenden, yaşarken destek gören herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Fakat destek alanın, almış olduğu desteği ispat etmesi gerekmektedir.

Peki bu dava kime/kimlere karşı açılabilir? Trafik kazasından doğan tazminattan araç sürücüsü ve aracın sahibi-işleteni sorumludur. Ayrıca Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında sigorta şirketi de sorumlu olur. Tazminat davası saymış olduğumuz tüm sorumlulara karşı birlikte açılabilir. Sorumlular hükmedilen tazminat miktarının tamamından birlikte sorumludurlar. Yani müşterek ve müteselsil sorumluluk söz konusu olur.

Trafik kazasından doğan tazminat davasında bir diğer önemli hususta davanın nerede ve hangi mahkemede açılacağı sorunudur. İlk olarak yetkili mahkeme yönünden bir değerlendirme yapalım. Dava davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılacağı gibi zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. Kazanın meydana geldiği yer mahkemesi ve sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi de yetkili mahkemelerdir. Tazminat davalarında Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Fakat dava sigorta şirketine de yöneltilmiş ise Asliye Ticaret Mahkemeleri görevli olacaktır.

Son olarak tazminat davasında neler talep edebiliriz? Yaralamalı bir trafik kazasında, zarar gören açmış olduğu davada; her türlü tedavi giderini, kazanç kaybını, çalışma gücünün azalmasından doğan kayıplarını, ekonomik geleceğinin sarsılması nedeniyle doğan kayıplarını talep edebilir. Bunlarla birlikte bir de manevi tazminat talebi olabilir. Söz konusu kaza ölümlü bir trafik kazası ise; ölenin cenaze giderleri, bir süre tedavi görmüş ise tedavi masrafları, destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat talep edilebilir.

Trafik kazalarında tazminat belirlenirken; tarafların sosyal ve ekonomik durumları, olayların meydana geliş şekli, tarafların kusur oranları ve hak ve hakkaniyet kuralları dikkate alınır.

Bu haftaki yazımızın da sonuna geldik. Haftaya “İşçilik Alacakları” konusu üzerine yazacağız. İyi bir hafta geçirmenizi temenni ediyoruz.

İyi Günler, İyi Çalışmalar Diliyorum.

Av. Ayşegül POLAT

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.