1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Toprak Haftası Bayramı
Toprak Haftası Bayramı

Toprak Haftası Bayramı

Hüseyin Düzgün'den Toprak Haftası Bayramı Açıklaması

A+A-

Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, her yıl 11 – 17 Haziran tarihleri arası kutlanan "Toprak Bayramı Haftası" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprağın daha fazla korunması gerektiğine değinen Düzgün; "Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11 – 17 Haziran tarihleri arasında Toprak Bayramı Haftası kutlanmakta ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Toprak, sınırlı olan kaynaklarımızdan biridir. Topraklar kaybedildiğinde veya bozulma uğradığında insanların yaşam süresi içinde tekrar kazanılması söz konusu değildir. Bir santim toprak yaklaşık bin senede ancak oluşabilmektedir. Toprak yaşamdan gelir ve tıpkı insanlar gibi doğar ve yaşlanır. Bir geçmişi ve tarihi vardır. Yaşamın kaynağı olan toprak, dünya üzerindeki tüm canlılar için bir koruyucudur.’’ dedi.

Düzgün yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Toprak, kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, binlerce yıl içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal bir yapıdır. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve hayatın devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır. Toprağın, tarımsal önemi daha ilk çağlarda anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasının milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret eder. Günlük hayatta kullanılan ilk ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır. Bütün yer altı servetlerinin yatağı olarak toprak, her türlü sanayinin temel dayanağını, taşınmaz mal olarak da zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır. Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün daha da artmaktadır. İnsanımızın gözünde toprak vazgeçilmez bir varlık, sadık bir yardır. Kısıtlı toprak kaynakları erozyon ve diğer tarım dışı kullanımlarla elimizden gitmeden tarımda değerlendirerek, gelecek kuşaklara aktarmamız hepimizin sorumluluğundadır.

Düzgün, "Unutulmamalıdır ki topraklar kaybolduğunda yerine konulması mümkün olmayan ve gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bir varlıktır. Bir santimi ancak 1000 yılda oluşabilen toprak varlığımızı koruyup kollayalım, Bu duygu ve düşünceler içerisinde 11 Haziran tarihi ile başlayan Toprak Bayramı Haftasını kutluyor, topraklarımıza sahip çıkacak bilincin gelişmesini diliyorum’’ diyerek bu emanetin gelecek kuşaklarımıza kullanılabilir şekilde ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.