1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TOKİ Çözüm Bulacak mı?
TOKİ Çözüm Bulacak mı?

TOKİ Çözüm Bulacak mı?

AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, toprak damlı köylere TOKİ konutları yapılması için girişim içinde olduklarını söyledi. Köylülerin çoğu geceyi dışarıda geçiriyor.

A+A-

Kars genelinde son yağan yağmurlarla birlikte toprak damlı 300 civarında ev ve ahırın yıkılması gözleri Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) çevirdi. Afet bölgesinde incelemelerde bulunan AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır’ın konuşu gündeme getireceklerini söylemesi köylüler tarafından alkışla karşılandı.

 

İl genelinde etkili olan yağışlar Sarıkamış ve Kağızman ilçelerine bağlı onlarca köyde yüzlerce toprak damlı ev ve ahırın çökmesine neden oldu. Bölgede yapılan incelemelerde ortaya çıkan bu tablo dikkatleri toprak damlı evlere yöneltti. Cumhuriyet tarihinden bu yana ayakta güçlükle duran toprak damlı evlerin duvarları ve tavan kısımları yağan yağmurlardan büyük oranda etkilendiği ve artık bu binaların yağmura dayanacak mecalinin kalmadığı görüldü. Bir yıl öncesine kadar yağmur etkilendiği pek fazla görülmese bile son günlerde her yağmur yağdığında toprak damlı binaların yıkıldığı ve çöktüğü haberlerinde artış oldu. Köylerde binaların genellikle toprak damlı olması ve yağmurlara dayanamaması da bu gerçeği gün yüzüne çıkardı. Betonarme binaların hiç zarar görmediği de belirlenirken, toprak damlı binaları yıkılmayan ev sahiplerini de korku sardı. Köylüler artık her yağmur yağdığında evlerinden dışarı çıkıyorlar ve yıkılmaya yüz tutan evlerinin çökmesinden endişe duyuyorlar.

 

Hemen hemen her toprak damlı ev ve ahırın bacası tamamen naylonlarla kaplandı. Naylondan köye dönen yerleşim alanları korku salmaya devam ediyor. Uzun yıllar öncesinden korunma ve barınma yerleri olan toprak damlı evler artık yerini tamamen korku ve endişe bırakıyor.

 

Bölgede incelemelerini sürdüren AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven de bu gerçekten yola çıkarak konuşu TOKİ’ye taşıyacaklarını belirttiler. İlk etapta düşünülen çatı sistemiyle bir dizi masraf olacağını belirten AK Partili vekiller soruna kalıcı bir çözüm bulunması için girişimlerini sürdürdüklerini vurguladılar. Köylülerin, “Evlerimizin ve ahırlarımızın bacalarına çatı konulsun. Devlet bizlere yardım etsin. Devlet-Vatandaş işbirliği ile çatı sistemine başlayalım” şeklindeki görüşlerinin olumlu olduğunu fakat bunun tam anlamıyla kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini çünkü bu defa da toprak harçlı duvarların yıkılabileceği endişenin doğabileceğini kaydettiler.

 

Evleri yıkılan vatandaşlar tamamen mağdurlar. En dikkat çekici görüntü ise köye giden araçlara yaklaşan kadınların yardım çığlıkları oldu. Hatta gazetecilerin bulunduğu araçları bile devlet yetkililerinin içinde olduğunu sanan kadınlar gazetecilere de yardım yapılması için adeta yalvardılar.

 

Bu düşüncelerden yola çıkılarak bir çok köyde yaptıkları görüşmelerde de vatandaşların TOKİ konutlarını istediğini hatırlatan vekiller, bu anlamda harekete geçtiklerini de ifade ettiler.

 

AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, “Türkiye’de nerede bir felaket olursa TOKİ orada. Burada kaynak öne çıkıyor. Konutlarda elbette ki zamanla olabilecek bir adımdır. Bu bir kaynak ve imkan meselesidir. Bu zaman içinde olmalıdır ama bunların da elbette ki kısa zaman içinde yapılması gerek. Bizimde, vatandaşlarında, hükümetlerinde geçmişte hatası olmuş. Bu toprak evler zaman içerisinde yıkılıp bu hale gelseydi önceden de önlem alınabilirdi. Şimdi aniden hepsi bir anda olmuyor. Dolayısıyla bu zor bir mesele. Yağmur da şu anda devam ediyor. TOKİ konutları işi uzun vadede yapılacak şeylerdir. Biz elbette TOKİ ile görüşeceğiz. TOKİ bir çok ilçede ve illerde çalışmalar yapıyor. Türkiye genelinde binlerce köy toprak damlı evlerle dolu. Bu bir plan ve program içinde inşallah yapılacak. Ben öyle zannediyorum. Bunu yetkililerle görüşmek lazım.” dedi.

 

Milletvekilinin TOKİ yapımı için yeşil ışık yakması köylüleri de sevindirdi. Köylüler sevinçlerini alkışlarla paylaştılar.

 

Evlerin yıkıldığı köylerde çıkan, “TOKİ konutları istiyoruz” ortak sesi her yerde yankı buldu. Sarıkamış Armutlu köyü muhtarı Cevdet Gündoğdu, “Devletimiz Allah’a şükür güçlüdür.Çok şükür biz boynumuzu kimseye eğecek değiliz. Türkiye’miz güçlü bir devlettir. Sağ olsun, milletvekillerimiz, kaymakamımız hepsi buradalar. Köyümüzün yüzde 70’i şu anda yıkıktır. Betonlu evler hariç bütün toprakla binalar yıkık. Biz devletten herkesin evinin çatılı olmasını istiyoruz. Biz bunu istiyoruz. Sadece makarna ile, unla, peynirle destek istemiyoruz. Kalıcı çözüm istiyoruz.” dedi.

 

Beşyol köyü eski muhtarı Binali Karadağ da ahırının yıkıldığını iki büyükbaş hayvanının toprak altında telef olduğunu söyledi.

 

Beşyollu vatandaşlar durumlarının iyi olmadığını, korkularından geceyi dışarıda geçirdiklerini belirttiler. Beşyollular ayrıca, TOKİ konutları istediklerini vurguladılar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.