1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Teşekkürler Zeybek
Teşekkürler Zeybek

Teşekkürler Zeybek

Yıldırım Öztürkkan / Fotoğraf Sanatçısı - Araştırmacı Yazar

A+A-

 

1986 yılında zabıtalar bir gün dükkanımıza gelerek şu tebliğde bulundular : “Dükkanların dış cephesi  ‘nohut sarı’ olacak, kepenkler de  'gri'  boyalanacak” diye söyleyip gittiler. O anda bir anlam verememiştim ne oluyor  diye, baktım ki; Kars Valiliği'nin emriymiş.  Vali aynı emri resmi dairelere de tebliğ etmiş. 0n gün içinde bütün bir şehir aynı renge boyandı. Oysa zaman geldi, bu boyama hem taş binaların estetiğini bozdu, hem de devlete yeni bir külfet getirdi. Derken geçmiş belediye başkanı da aynı hatayı yaptı ve cadde üzerindeki eski bütün binaları krem rengine boyadı. Ne oldu: Ağır iklim koşulları boyayı deforme ederek şehir daha kötü bir şekle girdi. Ve geçmiş Emniyet Müdürleri de, bugünkü Emniyet Müdürlüğü binasını “mavi - beyaz” renge boyattı. Kısa sürede sıvalar çatladı, boya soldu veya sıvayla birlikte döküldü gitti…

 

Kars Emniyet Müdürümüz Sayın Cengiz Zeybek'i candan kutluyorum.

 

Evvela sıvayı kazıttı, şimdi de aslına uygun bir şekilde onarım yapılarak eski özelliğine kavuşturdu. Şimdi bir kimse diyebilir mi ; “kötü oldu.” Son derece mükemmel bir görünüme kavuştu eski Kars Ortaokulu, Kars Lisesi ve şimdiki Emniyet Müdürlüğü binası. Kars Ortaokulu ve Kars Lisesi'nin eski öğrencileri için de bir nostalji oldu. Eski günler yâd edildi. Bina eski estetiğine kavuştu. Bundan sonra hem fazla bir masraf gerektirmeyecek hem de o eski güzelliğine kavuşarak Kars'ın mimari dokusu yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

 

İşte bütün mesele bu. Her sene boyayarak nereye kadar devam edecekti…  Şimdi; İsmet Paşa İlköğretim Okulu, Fevzipaşa  İlköğretim  Okulu, Emniyet Müdürlüğü kötü mü duruyor.

 

Şimdi; Ordu Caddesi, Atatürk Caddesi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi'ni, İstihkam Parkı önündeki evleri o şekilde  bir düşününüz. İşte  o zaman Kars'ta  Baltık mimariden söz edersiniz. Zaten başka çaresi de yok. Bugün olmazsa da yakın bir gelecekte bu boyama işi kalkacak da; benim korkum birileri “alüminyum kaplama”ya geçmez inşallah.

 

Emniyet Müdürümüz Sayın Cengiz Zeybek’e kültür hazinemizi gün yüzüne çıkardığı için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

 

emniyet-binasi.jpg

Eski Kars Lisesi, Şimdiki Emniyet Müdürlüğü  
15-7-1937 yılında çekilen ve eski Merkez Ortaokulu’nu gösteren bir fotoğraf

Önceki ve Sonraki Haberler