1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarım arazilerindeki taşlar temizleniyor
Tarım arazilerindeki taşlar temizleniyor

Tarım arazilerindeki taşlar temizleniyor

Kars il genelinde 9 bin dönüm alan arazide taş toplama etkinliği gerçekleştiriliyor.

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Kars il genelinde 9 bin dönüm alan arazide taş toplama etkinliği gerçekleştiriliyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Dr. Hüseyin Düzgün, “ÇATAK Projesi ile hassas alanlarda doğal yapının korunması amacıyla, tarımsal üretim yapan üreticilerin kayıtlı ve kontrollü üretim yapmaları ve çevreye zarar veren üretim modellerinden vazgeçmeleri sağlamaktadır. ÇATAK projesi kapsamında çiftçilerimiz projeden faydalanarak hibe sözleşmesi imzalamış olup, arazi kontrolleri gerçekleştirilmiş ve arazisini temizleme çalışmaları devam etmektedir.” dedi.

Düzgün ayrıca “İlimiz için İl Proje Uygulama Komisyonu tarafından uygun görülen alanlarda kategorileri gerçekleştirenlere dekar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süre ile 60- 135 TL destekleme yapılacaktır. Bu manada 2.kategoride olan ilimizin arazilerinin yoğun taşla kaplı alanların temizlenmesi hem ilimiz tarımına taştan temiz araziler hem de çiftçimize dekara iki yıl 60 TL destek verilecektir” diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Dr Hüseyin Düzgün şunları söyledi:

“Bakanlığımızın yıllardır uyguladığı tarım arazilerinin korunmasına yönelik olarak uygulamış olduğu bir projedir. Bu proje geçmiş yıllarda 42 vilayetimizde uygulanıyordu, Kars ilimizde uygulanan bir proje değildi. Hem yetiştiricilerimizin talepleri hem personelimizin görmüş olduğu gereklilik olduğu düşüncesiyle bizler arazilerde gerek taşların toplanması, gerek farklı tarım tekniklerini kullanarak toprağın korunması, çevrenin korunması, toprak erozyonlarına karşı korumalar anlamında iyi niyetli düşüncelerle biz bu projeyi geçen yıl hayata geçirdik. Geçen yıl ilk olduğu için yetiştiricilerimizin buna hazır olmadığı, alışamadığı gözlemlendi ama bu yıl bakanlığımızın bize 9 bin dekarlık bir alan tahsis etti. Biz bu alanda Digor, Sarıkamış ve Selim ilçemizde belirli parçalara bölerek yetiştiricilerimizin faydalanacağı ortamı oluşturduk. Projenin çeşitli kademeleri mevcut ve dekara 30 TL’den 135 TL’ye kadar destek sağlanıyor. Biz projemize vatandaşlarımızın arazilerinde yığın haline getirdiği veya küçük taşların mevcut olduğu alanları göz önünde bulundurarak ikinci kademeden başlattık. Yetiştiriciliğimize dekara 60 TL destek sağlıyoruz, bunun karşılığında da hem arazimizi taştan kurtarmış ve tarıma kazandırmış oluyoruz. Vatandaşımız da herhangi bir katkı sağlamadan bakanlığımızın bu desteğiyle hem maddi olarak kendine destek sağlıyor hem de arazisini verimli bir şekilde kullanmış oluyor.”

“Bu proje sayesinde kazananın çok olduğunu kaybedenin olmadığını söylemek mümkün” diyen Düzgün şöyle konuştu:

“Bir tarlanın üzerinde bulunan taş yığınları ve küçük taşlar o alanın hemen hemen yüzde 40’ına kadar kullanılamaması anlamına gelirken, bu proje sonrasında kullanılan yüzde 60’lık alan yüzde 100’e çıkarılıyor. Bu sayede verim artmış oluyor ve edilen emekler de karşılığını bulmuş oluyor. Bunun dışında arazide kullanılan makine ve ekipmanların hareket ve kullanım alanları artarken, taşların ekipmanlara verdiği zararlar da önlenmiş oluyor. Bu projeye istekli olan ve devamlılığını isteyen köylerimiz çoğunlukta ve bizler de bu anlamda projenin devam ettirilmesi anlamında çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Taşı toplanan alanlarda 3’üncü kademeye geçeceğiz. Bu kademede de çeşitli tarım tekniklerini kullanarak bakanlığımızın verdiği fırsatları değerlendireceğiz. Bu proje sayesinde kazananın çok olduğunu kaybedenin olmadığını söylemek mümkün ve inşallah bu projeyle şehrimiz de kazanacak.”

Tarla Sahibi Ali Ağdaş da, “Biz tarlamızı daha önce verimli şekilde kullanamıyorduk, şimdi devletimizin sağladığı bu destekle hem tarlalarımızın verimi artırılacak hem yapılan emekler karşılığını bulacak.” diye konuştu.

Selim Akçakale Köyü Muhtarı Zabithan Yurdağan ise, “Biz eskiden öküzlerle tarla sürüyorduk taşın bu kadar önemi yoktu fakat şimdi tarım makineleşti ve tarlalarımızda bulunan taşlar verimi azaltması yanında makine ekipmanlarımıza da büyük ölçüde zarar veriyor. Tüm bunların dışında hem arazimizi kurtarıyor hem de destek alıyoruz. Bize bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.