1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihin altında yatan gerçek
Tarihin altında yatan gerçek

Tarihin altında yatan gerçek

Kars Valiliği öncülüğünde Kültür Turizm ve Altyapı Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KARTAB) koordinesinde ‘Tarihi Dokunun Korunması Projesi’ hayat bulmaya başladı. Kars Valisi Rahmi Doğan’ın direktifleri doğrultusunda hız kazanan projede gözle görülür d

A+A-

İlk olarak Kars Evliya Camii önünde inşa edilen abdesthanenin yıkıldı. Ardından Kars Kalesi’nin hemen altında bulunan 1828 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yapılan Beylerbeyi Sarayı’nın gün yüzüne çıkarılması adına hemen önünde bulunan 30 Ekim Ortaokulu’nun yıkımı gerçekleştirildi. Bir taraftan bu çalışmalar tamamlanırken, bir taraftan da Kars Çayı’nın ıslahı, alandaki çalışmaları ve gerçek tarihi ortaya çıkardı.

Projenin ilk ayağında yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ederken, Kars Evliya Camii ve Kümbet Camii arasından geçen kanal da açılarak, içerisinde temizleme ve ıslah çalışmaları başlatıldı. Uzun yıllar boyunca üstü kapalı olan kanaldan çıkanlar ise projenin ve çalışmaların doğruluğunu gözler önüne serdi. Yaklaşık 2 metre kadar çöp ve atığın biriktiği kanalda ekiplerin çalışmaları hiçte kolay olmadı.

Kanaldan; çekyattan ev eşyalarına kadar birçok atıl durumdaki eşyanın çıkması ise görenleri hayrete düşürdü. Bölgenin gizli bir çöplüğü andırmadığı alanda yürütülen çalışmalar sonucunda kanalın içerisi temizlenerek alt kısmına kum serildi. Kepçe yardımıyla gerçekleşen çalışmalarda kanal içerisinde yer yer iki metreye kadar çöp yığınları oluştu. Kötü kokuya ve görüntü kirliliğine yol açan alandaki çalışmaların kar yağıncaya kadar tamamlanması planlanıyor.

Projenin birinci etabında Evliya Camii ve Kümbet Camii, çevre düzenlemesi, aydınlatma projesi ve abdesthane yapımının devam ettiği projede bölgede ekonomik ve sosyal alanların hayata geçirilmesi hedeflenirken, 24.08.2015 sözleşme tarihli Bir milyon, 1.988.000.00 (Dokuzyüz doksan sekiz bin) TL tutarında olan ihale bedeliyle hayata geçirilme aşamasında olan proje, görsel açıdan da bölgenin yeniliklere kapılarını açtığı ortaya koyuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.