1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi Toplantı
Tarihi Toplantı

Tarihi Toplantı

Kars Antlaşmasının imzalandığı binada tarihi toplantı...

A+A-

-BU BULUŞMA TESADÜF DEĞİL
-KARS ANTLAŞMASI 13 EKİM 1921 – CAZİBE MERKEZİ TOPLANTISI 13 EKİM 2016
-ARADAN 95 YIL GEÇTİ
-GAZETECİ BEDİR ALTUNOK, CAZİBE MERKEZİ TOPLANTISININ ÖNEMİNİ ARAŞTIRDI
-İŞTE KAFKAS HABER AJANSI KURUCUSU, TRT – DHA- AHABER KARS İL TEMSİLCİSİ BEDİR ALTUNOK’UN “KARS ANTLAŞMASININ İMZALANDIĞI BİNADA TARİHİ TOPLANTI” BAŞLIKLI ARAŞTIRMA YAZISI:

“Bölge Valileri Cazibe Merkezi Kars’ta toplandı”, “Bakan Arslan: 23 ili içine alan cazibe merkezinin başında Kars olacak” başlıklı haberler 13 Ekim 2016 tarihinde atıldı. Bu tarihi gelişme “Doğu’nun uygar kenti”, “Doğu’nun Çağdaş Kenti”, “Kafkasların Başkenti”, “Tarihi Kent”, “Kadın Dostu Kent” unvanlarının da verildiği bu şehirde atıldı. Çünkü bu şehirde Kars Antlaşması imzalanmıştı. Onun için bu buluşmalar son derece önemliydi.

***

Kars’ın talihini değiştirecek bu toplantıyı önemli kılan ise Kars Antlaşması’nın da bu binada yapılmış olmasıydı. Tarihte zor olabilecek önemli gelişmelere tanıklık eden Valilik Makam2 konağının aradan geçen uzun yıllar sonra Cazibe Merkezi’nin startının verildiği bir toplantıya tanıklık etmesi oldukça önemliydi.

***

Kars Antlaşması, Rusya, 1917’den sonra Kafkasya’dan çekildi. Bölgede Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan bağımsızlığına kavuşmuş ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti adında üç devlet kurulmuştu. Fakat Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti iki yıl sonra Kafkasya’yı yeniden işgal etmişti. Bölgedeki üç devlet Sovyetler Birliği ismini alan yeni Sovyet rejiminin idaresine girdi. Sakarya Zaferinden sonra Sovyet Rusya’nın aracılığıyla üç Sovyet Cumhuriyeti Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kâzım Karabekir’in temsil ettiği TBMM Hükümeti arasında 13 Ekim 1921’de Kars Antlaşması imzalandı. Buna antlaşmaya göre her 3 Cumhuriyet, Moskova Antlaşması’nı kendileri için de geçerli sayıyordu. Böylece Türkiye’nin doğu sınırı kesinleşti ve Ermeni Sorunu da sona erdi

13 Ekim 1921-13 Ekim 2016

Aradan tam tamına 95 yıl geçti.

Şimdi de yine bir tarihi toplantı yapıldı.

Kars merkezli cazibe merkezi toplantısı

Başkanlığını Şanslı Bakan Ahmet Arslan Yaptı

Sadece Bakan Arslan mı şanslı

Elbette ki hayır

Kars’ta şanslı, toplantı masasının etrafında buluşan tüm katılımcılar şanslı.

Toplantı önemli

Çünkü; Kars’ın geleceğine ışık tutulacak

Yollarında yürünecek, karanlığında gezilecek.

Toprağından ekonomi, bağrından ekonomistler çıkacak.

Gelir düzeyi artacak,

Göç önlenecek,

Modern binalar yapılacak,

Alt yapı sorunu kalmayacak,

Yaşam kalitesi artacak,

***

Bakan Ahmet Arslan, 13 Ekim 2016 günün gecesi de televizyon kanallarının ekonomi müdürleriyle Cheltkov otelinde bir araya geldi.

Kars’ın, bölgenin, ülkenin ekonomisi konuşuldu.

***

Ardahan, Iğdır, Ağrı illerinin öncelikli olduğu, Kars’ın başı çektiği 23 ili kapsayan Cazibe Merkezi için düğmeye böylelikle Kars’ta basılmış oldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinin valileri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları başkanlarıyla Valilik Makam2’de bir araya gelerek projenin de startını vermiş oldu.

Serhat Kalkınma Ajansı’nın da katıldığı toplantıda Cazibe Merkezinin önemi, yapılması planlanan yatırımlar, burada üretilen ürünlerin yurt içi ve yurt dışına çıkışı, buraya gelebilecek malların ulaşım imkanı gibi onlarca konu masaya yatırıldı.

Bakan Ahmet Arslan’ın, 10 yıl sonra Kars’ın tanınmayacak şekilde değişeceğini söylemesi, milletvekili Selahattin Beyribey’in de “Öyle olacak ki bu bölgede arsayı parmağınızla bile bulamayacaksınız” sözü Cazibe Merkezi’nin Kars’a katacağı katkıyı da dikkatlere sundu.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı ve bununla birlikte Lojistik Köyü’nde devreye sokulması, Cazibe Merkezi vasfıyla elde edilecek imkanların daha da artacağını göstermekte.

Bakan Ahmet Arslan, “Az önce Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı valilerimizin, belediye başkanlarımın, ticaret odası başkanlarımızın, milletvekili arkadaşlarımız, yine kalkınma bakan yardımcımızın çalışma arkadaşlarıyla birlikte geldiği ve bu bölgenin cazibe merkezini masaya yatırdığımız bir toplantı yaptık.” diyerek projenin startını verdiklerini aktardı.

“Özellikle 14 yıldır ülkemizde yaptığımız bölgeler arası kalkınmışlık farkını yok etme hamlesini her halde püf noktası, en önemli noktasıydı.” diyen Bakan Ahmet Arslan, “Bunun da sebebi 2003’de AK Parti iktidara geldiğinde Kars’ın içinde bulunduğu bu 23 ilde kişi başına düşen milli hasıla yaklaşık 750 dolar. Ülke geneli ortalamasında 3.300 dolar. 14 yılda geldiğimiz nokta şu: 9 bin 300 dolarlara gelmişiz, Yaklaşık 3 kat artmış. O günden bu yana emeklerini koyan başta cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün hükümetlerimize, büten emeği geçenlere bütün teşkilatlarımıza çok teşekkür  ediyoruz. 3 binlerden 9 binlere. Ancak bizim bölgemiz açısından önemli olan başka bir ayrıntı var. Dün bu illerde kişi başı milli hasıla 750 dolar bugün 5 bin 500 dolar. Yaklaşık 7.5 kat. Bunun sebebi ne? Sayın cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın biz bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız demeleri ve buna göre uygulamaları yapmaları.” dedi.

Adem Çalkın da Bakan Ahmet Arslan’ın performansıyla ilgili twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Ulaştırma Bakanı, Bölgesinin umudu, gecesi gündüzü çalışmak olan değerli Bakanım, Rabbim Yardımcınız Olsun” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.