1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TARBİL’le yola devam
TARBİL’le yola devam

TARBİL’le yola devam

KARS’TA TARBİL İLE 3 ADET ZİRAİ GÖZLEM YER İSTASYONU KURULUM ÇALIŞMALARINA START VERİLDİ...

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri” programı dahilinde, İTÜ işbirliği ile yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dahilinde İlimiz Merkezinde olmak üzere 3 adet istasyon kuruluyor.

Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kamera görüntülerinden de bitki özellikleri çıkartılabilmektedir. Bu bilgiler ülkemizde tarımsal faaliyet yönetimi konusundaki paydaşlara anlık olarak iletilmektedir. Sistemin dört ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, veri toplama ve işleme merkezi ve seçilen, ürün ve yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemidir.

Dr. Hüseyin Düzgün, “TARBİL’in temel amaçlarını özetleyecek olursak; Hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini, Parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği, Ürün/yer ve çeşit bazında mobil bilgi, Hassas tarım için veri ve karar destek sistemi, Tarım sigortalarında rasyonel risk belirleme, Gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi, Zirai erken uyarı sistemi, Hakkaniyetli hasar belirleme ve ödeme, Ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi,

Uzaktan algılama destekli zirai varlık yönetimi, Veri toplama ve işlemede alım ortaklığı ile ekonomik kazanımlar ve güvenirlik, şeklinde özetlenebilir.” dedi

Düzgün şunları söyledi:

“Çiftçiler bu projeyle bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihini, saatlik yağış tahminini, zirai uyarıları ve sulama yönetimini anında öğrenebilecek. Tamamen ücretsiz olarak çiftçi ve köylümüze hizmet sunulacak bu proje için kurulacak tarımsal gözlem istasyonları çiftçimize tarlasında yüzde 40‘a varan su tasarrufu, desteklemelerin hak ve adalete uygun yönetimi ile gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 35’e varan tasarruf ve daha birçok kazanımı da beraberinde getirecektir. Proje sadece çiftçilere yönelik değil elbette. Ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren akademisyenlere, tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacaktır. TARBİL hakkında detaylı bilgi edinmek ve sistemi kullanmak için?www.tarbil.org web?adresinin ziyaret edilmesini, yukarıda anlatılan bilgilerin anlık olarak almasını ve yararlanmalarını tavsiye ederiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.