1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Susuz Doyumlu sit alanı oluyor
Susuz Doyumlu sit alanı oluyor

Susuz Doyumlu sit alanı oluyor

Doyumlu’daki 6 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu bölge sit alanı oluyor…

A+A-

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden teknik heyetin önümüzdeki günlerde Kars’ın Susuz İlçesi’ne bağlı Doyumlu Köyü’ndeki 6 bin yıllık geçmişe sahip kaya resimlerinin bulunduğu alana gidip inceleme yapacaklarını söyledi.

Doyumlu’daki 6 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu bölgenin sit alanı olması için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Alp, “Doyumlu Köyü Muhtarı Yücel Üzeyir kayalık bir alanda bazı kaya resimlerinin olduğunu ve o alanın sit alanı olmasını istediğini söyleyerek bize başvurarak gerekli incelemelerin yapılmasını istedi. Susuz Kaymakamlığına resmi olarak müracaat etti. Bunun üzerine Arkeologlarımız bu iş için görevlendirildi. Geçen hafta Cuma günü köy muhtarı ile birlikte köye gittik ve hakikaten bölgemizde çok önemli bir tarihe sahip olan ciddi kaya resimlerinin bulunduğu yani günümüzden 6 bin yıl öncesinden günümüze ulaşabilen ender kaya resimlerinin bulunduğu bir alanın olduğunu tespit ettiler. Bu kayalıkların üzerinde 2 tane Kurgan mezarının olduğunu tespit ettik. Bütün çalışmalarımızı tamamladık. Tescil işlerini bitirip Erzurum Bölge Kuruluna Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunda sit alanı ilan edilmesi için detaylı bir dosya hazırladık ve Doyumlu Köyünde bulunan bu alanın sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra bölgenin turizme açılması içinde gerekli çalışmaları yapacağız. Konuyla ilgili olarak Sayın Valimize bilgi verdik, bölge kurulu kararını bekliyoruz.”

Alp ayrıca, konuyla ilgili olarak akademik çalışma yapmak üzere Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Alpaslan Ceylan’ın da bu alanda bir inceleme ve çalışma yapacağını, ve bu çalışma sonrasında makale olarak yayınlanacağını ifade etti.

-KHA-

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.