1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. “Sorunumuz Hammadde”
“Sorunumuz Hammadde”

“Sorunumuz Hammadde”

Mehmet Zeki Aydın : “En Önemli Sorunumuz Hammadde”

A+A-

            Figaro Endüstriyel Süt Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Aydın, Kars Valiliği'nin süt ürünleri sektöründe kümelenmeyi konu alan projesine, Kars'ı seven herkesin sahip çıkması gerektiğini belirtti.

            Kars Valiliği'nin bu projesinin Kars için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Aydın, proje ile ilgili kapsamlı bilgilerinin olmadığını, yalnızca gazetelerden olayları izlediklerini belirtti.

            Bu proje ile Kars'taki süt sektörünü içinden geçtiği sıkıntılı süreçten kurtarmak gerekir diyen Aydın, işe öncelikle hammaddeden yani sütten başlaması konusunda uyarılarda bulundu.

            Süt sığırcılığının geliştirilmesinin mutlaka proje kapsamına alınmasında büyük fayda gördüğünü ifade eden Aydın şunları belirtti :

            Kars'ta mandıra sayısı oldukça fazla ; fakat bu mandıralara yetecek kadar süt yok. Mandıralar en fazla % 25 kapasite ile çalışıyorlar. Hammadde konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor ; çünkü Kars'ın sütü mandıralara yetmiyor. Bunun için öncelikle süt sığırcılığı gelişti rilmeli ve sağımhaneler kurulmalıdır. Süt sağıcıları özel olarak eğitilmeli, süt toplama merkezleri kurulmalı, soğuk zincir eksiksiz tamamlanmalıdır. Kapsamlı bir laboratuar da kurulduktan sonra süt en sağlıklı bir şekilde ürüne işlenmelidir. Sonra da markalaşma çalışması yapılmalı, fiyat stratejisi belirlenmelidir. Bugün Trakya'daki peynirin kilosu 15 Tl'ye, Kars'taki peynirin kilosu da 6 - 6.5 Tl'ye satılmalıdır. Bu son derece üzücü ve düşündürücü bir durumdur.

 

            KARS PEYNİRİNİN İMAJINI BOZDULAR

            Kars'ta ahırdan bozma mandıralarda ve merdiven altı diye tabir edilen yerlerde üretilen peynirler ne yazık ki İstanbul, Ankara gibi illerde Kars Peyniri diye rağbet gördü ; kalitesiz ve sağlıksız şartlarda üretilen bu peynirler Kars'ın imajını oldukça zedeledi.Biz İstanbul'daki işletmemizin arabalarından Kars plakalarını çıkarmak zorunda kaldık. Tüketiciler ve alıcı firmalar Kars'tan geliyorsa biz bu peyniri almayız dediler. Bütün plakaları İstanbul yaptık. Peynirlerimiz büyük rağbet gördü. Şehir dışında imajımız çok bozuk. Öncelikle bu imajımızı düzeltmeliyiz. Kars'ta haksız da bir rekabet var, biz bu işe bütün servetimizi yatırmışız ; ama diğer taraftan merdiven altı ve ahırdan bozma mandıralarda hala  peynir üretimi yapılıyor. Kars Tarım İl Müdürlüğü her ne kadar ciddi bir çalışma yürütse de bu tip yerler mantar gibi çoğalıyor.

 

            Mehmet Zeki Aydın Kimdir :

Figaro Endüstriyel Süt Ürünleri AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı. Kars süt ürünleri üreticilerinden önemli bir isim. Sektörün sorunlarını her platformda cesur bir şekilde dile getirmesi ile tanınıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve sivil toplum kuruluşlarının liderleriyle bire bir görüşüp sorunları dile getirebilmesi Zeki Aydın'ı ayrıca önemli kılıyor. Zeki Aydın aslında bir terör mağduru. Digor ilçemizin Nebiyurdu bölgesinde mandıracılığa başladı. 1995 yılında terör olaylarının şiddetli bir şekilde artmasından dolayı Digor'u terk etti. Digor'un en eski mandıracısı Zeki Aydın, Kars'ta da ilk süt ürünleri tesisini kurdu. Figaro A.Ş. Kars'ta yıl boyu üretim yapan iki süt işleme tesisinden biri. Diğeri ise SERSÜT A.Ş.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler