1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sivil yeni bir anayasaya ihtiyaç var
Sivil yeni bir anayasaya ihtiyaç var

Sivil yeni bir anayasaya ihtiyaç var

“Türkiye’nin 2023 hedefleri için sivil yeni bir anayasaya ihtiyacı var”

A+A-

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Adem Üzümcü, Türkiye’nin 2023 hedefleri için sivil yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, çünkü mevcut 1982 Anayasasının ve bir önceki 1961 Anayasasının birer darbe anayasası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Adem Üzümcü, KAÜ'de ''Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi'' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmasında, “Halkın temsilcisi TBMM tarafından değil, darbecilerin belirlediği komisyonlar ve danışma meclisinin hazırladığı siyasi meşruiyeti tartışmalı anayasalar. Oysa ülkemizin, milletimizin iradesinin tecelli ettiği TBMM tarafından hazırlanan ileri demokrasiyi içeren bir sivil anayasası olmalı ve halkın oyuyla referandumla bu sivil anayasa onaylanmalı. Sanırım bu noktada  milletimiz ve siyasi partiler hem fikir durumdalar” dedi.

Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrar için başkanlık sisteminin sağladığı güçlü siyasi iktidara ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Üzümcü, şöyle konuştu: “Bir iktisatçı olarak Türkiye’nin ekonomik tarihine baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’de siyasi istikrarın olduğu dönemlerde ekonomik istikrar var. Yani siyasi istikrar ile ekonomik istikrar arasında pozitif ilişki bulunuyor. Örnek: Atatürk Dönemi, Rahmetli Menderes, Rahmetli Özal Dönemi ve Adalet ve Kalkınma Partisi dönemleri. Oysa bildiğiniz üzere koalisyon dönemlerinde ekonomik büyüme yerine ekonominin yerinde sayması, patinaj yapması, hatta ekonomik krizler söz konusu. Özetle, siyasi istikrar için, ekonomik istikrar ve sivil siyaset için, ülkemizin 2023 ve 2071 hedefleri için, milletimizin refahının yükselmesi için yeni anayasa beraberinde siyasi istikrarı sağlamada daha başarılı olan başkanlık sistemine ihtiyaç bulunduğunu düşünüyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.