1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sınıfları Boş Gören Vali Tepkili
Sınıfları Boş Gören Vali Tepkili

Sınıfları Boş Gören Vali Tepkili

Öğrencilerin aileleri tarafından tarlada çalıştırılması ve hayvanları otlatmak için okula gönderilmemelerine Kars Valisi Ahmet Kara'dan tepki geldi.

A+A-

Vali Ahmet Kara, Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş ile ziyaret ettiği Oluklu Köyü İlköğretim Okulu'nda gördüğü manzara karşısında şaşırdı.

 

Oluklu İlköğretim Okulu 5/A sınıfına giren Vali Kara, 29 kişilik sınıfta 7-8 öğrenciyi görünce 'Öğrenciler nerede' diye okul müdiresi Çiğdem Çam'a sordu. Çam'ın 'Efendim köylüler çocukları çalıştırıyor, okula bırakmıyor' cevabı Vali Kara'yı üzdü.

 

"BU YAŞTAKİ ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRLMASI KANUNEN YASAK"

 

Küçük yaşta çocukların aileleri tarafından çalıştırılmasının doğru olmadığını belirten Vali Ahmet Kara, "Kars'ta çeşitli ilçe ve köylerde bu sorun var. Aileleri tarafından okula gönderilmeyen çocuklar güneşin altında çalıştırılıyor. Oysa o çocukların oynama zamanı, oyuna doyma zamanıdır" dedi.

 

Vali Ahmet Kara, "Gerek güzün okullar açılırken, gerekse baharın havalar düzelince çocukları babaları derhal işe koşturuyorlar. Aslında çocukların bu yaşta çalıştırılmaması lazım. Normal uluslararası standartlarda bu yaştaki çocuğun çalışmaması gerekiyor. Bu yaştaki çocuğun oyun zamanı, eğlence zamanıdır. Oynamaya doymaları gerekiyor bu çocukların. Ama maalesef derse gelmeyenler tarlalarda hayvanların peşinde. Bu sıkıntı biraz ekonomik biraz da kültürel ve sosyal yani biraz da gelenek olmuş çocukları hayvanların peşine yollamak. Yoksa herkesin de çok mecbur olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.

 

"BENİ DE BIRAKMAZLARDI Kİ BEN DE GİDERDİM HAYVANLARIN PEŞİNE"

 

Her fırsatta ziyaret ettiği okullarda öğrencilere 'Ben küçükken vali olacağım' diyordum, 'Bakın vali de oldum' sözlerini hatırlatan Kara, "Maalesef benim köyümde de aynı durum vardı. Yalnız bizimki biraz daha bundan iyiydi. Yani okullar açıldı mı şöyle 3-5 gün bırakmazlar da babamlar okula, ama ondan sonra giderdik okullarımıza, baharın da son yazılılarımız bittikten sonra birkaç gün okula gitmezdik, ama onun dışında okula giderdik. Yani aslında sıralar doluydu. Böyle boş değildi. Çocuklar işte görüyorsunuz arkadaşlarınızın bir kısmı babalarının okumanın, öğrenmenin, cehaleti yenmenin ne demek olduğunu bilmediği için çocukları hala hayvanların peşine gönderiyorlar. O çocukların haklarını ihlal ediyorlar babaları, haklarına tecavüz ediyorlar. Bu çocukların oysa şimdi sizinle beraber burada sırada olmaları gerekirdi arkadaşlarınız" şeklinde konuştu.

 

"BİR ELDE KAÇ PARMAK VAR?"

 

Daha sonra çocukların derslerinin matematik olduğunu öğrenen Vali Ahmet Kara, 'Bir elde kaç parmak var' diye sordu. Vali Kara, öğrencilere, 'Bir elde kaç parmak var. On elde kaç parmak var' dedi.

 

Sınıfta az sayıda olan öğrencilerin bir kısmı 10 parmak, bir kısmı 100 parmak demesi üzerine Kara, elini göstererek kaç parmak var diye tekrar sordu. Öğrencilerden doğru yanıtı alamayan Kara, sorunun cevabı da 50 parmak diyerek kendi verdi.

 

Öğrencilerle Vali Ahmet Kara, arasındaki sıcak sohbete Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş ile Okul Müdiresi Çiğdem Çam da katıldı.

 

Oluklu İlköğretim Okulu sınıflarını gezen Kara, Müdire Çiğdem Çam'dan bilgiler aldı. Okulda sportif faaliyetlerde yetenekli öğrencilerin bulunduğunu söyleyen Çam, Vali Kara'dan öğrencilerin daha iyi şartlarda sportif faaliyetlerini sürdürebilmeleri için destek istedi.

 

Oluklu İlköğretim Okulu ziyaretini tamamlayan Vali Ahmet Kara ile Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, il merkezine döndü.

 

Kağızman'a bağlı Oluklu Köyü İlköğretim Okulu'nda 216 kız, 197 erkek olmak üzere toplam 413 öğrenci eğitim görüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.