1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sel yıkıp geçti
Sel yıkıp geçti

Sel yıkıp geçti

Kars’ın Selim ve Sarıkamış ilçesine bağlı köylerde meydana gelen sel baskını nedeniyle bir çok işyeri kullanılamaz hale geldi, bir köprü yıkıldı, bazı araçlar sel sularına kapılarak metrelerce sürüklendi.

A+A-

9 kişi de mahsur kaldıkları yerlerden AFAD ve Jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı.

Dün akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık 1 saat süren sağanak yağış, Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyünde büyük hasara yol açtı. Yüksek tepelerden gelen sel, beraberinde getirdiği dev kayaları işyerlerine ve karayoluna taşıdı. Bir çok işyeri kullanılamaz hale geirken Karakurt-Erzurum-Kars karayolu da bir süre ulaşıma kapandı. İhbarı alan Kars AFAD, İl Özel İdare, Karayolları ekipleri ve Jandarma olay yerine intikal etti. AFAD Kars İl Müdürü Oktay Ayğan ve Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz’ün de intikal ettiği olayp yerinde ilk tespitler yapıldı. Gece geç saatlere kadar süren tespitlerde işyerlerinin kullanılamaz hale geldiği, bazı binaların çatılarının uçtuğu ve uçan çatıların araçlara zarar verdiği, sel nedeniyle traktör ve özel otomobillerin selden sürüklenerek toprağa gömüldükleri, ev, ahır ve samanlıklarda büyük zararların olduğu görüldü. Manavlar, kahvehaneler çamur deryasına dönerken, masa, sandalye ve diğer eşyaların kullanılmaz hale geldiği belirlendi.

Sarıkamış Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Kars İl AFAD ekipleri gece başladıkları hasar tespit çalışmalarına sabah da devam ettiler. TEDAŞ ekipleri aşırı fırtınadan dolayı hasar gören hatları onararak kısa süre içinde köye elektrik verdi, karayolları da çalışmalarını tamamlayıp yolu trafiğe açtı.

Sel sadece Karakurt’ta değil selim’e bağlı bazı köylerde de etkili oldu. Akçakale, Yukarı ve Aşağı Damlapınar köylerini bağlayan bir köprü sel nedeniyle yıkıldı. Selim ve Sarıkamış’ta toplam 31 işyeri, 9 ev, 5 ahır, 3 samanlık, 6 depo, 1 değirmen, 1 ambar zarar gördü. Selim’in Bölükbaşı köyünde mahsur kalan Nazlı Karadağ isimli kadın İlçe Jandarma ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı, Selim’in Gelinalan köyünde mahsur kalan Ahmet Doğan ve 8 kişilik ailesi bölgeden sağ-salim çıkarıldı. Sel baskınlarında can kaybı ve yaralanmanın olmaması sevindirdi.

AFAD Kars İl Müdürü Oktay Ayğan, ihbarı alır almaz hızlı bir şekilde hareket ettiklerini, Sarıkamış Kaymakamlığı, Jandarma, Karoyolları ve İl Özel İdaresi ekipleriyle koordineli çalıştıklarını söyledi. Can kaybının ve yaralanmanın olmamasına sevindiklerini de belirten Ayğan, geçici hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını da sözlerine ekledi.

Ayğan daha sonra, “Dün akşam 18:30 sıralarında Sarıkamış Karakurt’ta aşırı yağmurdan dolayı bazı işyerleri ve evleri su bastığı ihbarı geldi.Erzurum karayolunu da gelen molozlar ve taşlar trafiğe kapatmıştı.Ekiplerimizi anında yönlendirdik olay yerinde ilk tespit çalışmalalarını yarptık can kaybı yok. Özel İdare ve Karayollarına ait iş makineleriyle yolları açtık.Daha sonrasında yine Sarıkamış’ın Yağbasan, Yayıklı ve Boyalı köylerinden ve Selim‘in Gelinalan, Yukarı Damlapınar, Aşağı Damlapınar, Akçakale ve Beyköy köylerinden yine  afet haberleri geldi. Bu köylerde de mahsur kalan vatandaşlarımız vardı gece geç saatlere kadar vatandaşlarımızı olduğu yerden kurtardık.Yine ilgili iş makineleri olay bölgesinde çalıştılar.Gece saat 02:00 kadar çalışmalarımız devam etti. Sabahleyin üç araç 15 kişilik ekiple yine belirli yerlerde ilk hasar tespit çalışmalarını yaptık.” diye konuştu.

Ayğan, Kafkas Haber Ajansı’nın, “Ne tür hasarlar vardı?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Genelde geçici kullanılmaz durumda, Karakut’ta ağırlıklı olarak işyerlerine su girmiş, dört tane araç yine selde sürüklenmiş birtakım hasarlar var. Bunların tamamı geçici kullanılmaz durumda bunları rapor ettik. Kaymakamlarımızda olayla yakından ilgilendiler Valimizi saat başı durumdan haberdar ettik, bilgilendirdik. Bilgileri var kendilerinin takip ediyorlar son değerlendirmeleri yaptık. Sayın Valimize, Kaymakamlarımıza ekiplerimiz aradı bunlarda durumu yakından takip ediyorlar. Sayın Milletvekillerimiz de aradılar onlara da bilgiler verdik. Bir tane Sarıkamış Boyalı köyüne giden köprüde yıkık var bunun dışında çok kalıcı bir hasar yok. İlk tespitlerimizi yaptık bunları Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Kurulu Başkanlığına rapor olarak göndereceğiz.”

Ayğan ayrıca, “Ahır, ev ve samanlıklarda kısmi hasarlar var bunlar tabi kalıcı hasarlar değil. En fazla hasarın olduğu yer Karakurt köyümüz burada da iş yerlerini, çok sayıda işyeri geçici kullanılmaz durumda ve iş yerinde bulunan malzemeler selden dolayı tahrip olmuştur.” şeklinde konuştu.

KARS AFAD’IN SEL BASKINI RAPORU

İlimiz Sarıkamış İlçesi Karakurt, Boyalı, Yayıklı, Yağbasan köyleri, Selim İlçesi Bölükbaşı, Akçakale, Yukarı Damlapınar, Aşağı Damlapınar ve Gelinalan köylerinden 30.08.2014 tarihinde saat 19:00 itibariyle yoğun yağış sebebiyle sel ve su taşkını ihbarları kurumumuza bildirilmiş, derhal olay bölgesine ekibimiz ve il özel idare, karayolları ekipleri ve iş makineleri gönderilmiş gerekli müdahaleler yapılmış meydana gelen afette hiçbir can kaybı olmadığı anlaşılmıştır.

31.08.2014 tarih ve 09:00’de kurumumuzca 3 araç ve 15 personelle sel ve su baskınına maruz kalan bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. 16:10 itibariyle tamamlanan çalışma sonucu herhangi bir can kaybı olmadığı ancak Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyünde 31 işyeri, 2 konut, 1 samanlık, 1 ahır, 6 depo, 1 camii deposu, 4 arabada, Yağbasan köyünde 1 konut ve 1 ahırda, Yayıklı köyünde 2 konut ve 1 ahırda; Selim ilçesi Bölükbaşı köyünde 2 konut, 1 ahır, 2 samanlık, 1 değirmende, Yukarı Damlapınar köyünde 1 köprüde, Aşağı Damlapınar köyünde 1 konut, 1 ahır, 3 samanlık, 1 ambarda, Gelinalan köyünde ise 1 konutta hasar olduğu tespit edilmiştir.

Ayırca bölgede il özel idaresi ve karayolları iş makineleri çalışmalarına devam etmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.