1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sayın Valim; Stadyum Değil Yaşam Parkı Olsun
Sayın Valim; Stadyum Değil Yaşam Parkı Olsun

Sayın Valim; Stadyum Değil Yaşam Parkı Olsun

Settar Kaya’nın kaleminden...

A+A-

Settar Kaya’nın, “Sayın Valim; Stadyum Değil Yaşam Parkı Olsun” yazısı:

Kars’ta son 15 yıldan beri yapılaşma artarak sürmektedir. Ne yazık ki kentimizin tarihi dokusuna ve eşsiz kent planına yakışır bir yapılaşma olmamıştır. Çarpık, estetikten yoksun, birbirine benzeyen, ruhsuz ve şekilsiz yapılar yığını ile karşı karşıyayız.

İnşaat sektörünü sadece ekonominin itici gücü olarak görüp, kentlerin yaşayan varlıklar olduğunu, bu nedenle diğer ihtiyaçlarının da gözetilmesi gerektiğini göz ardı etmek, kente karşı haksızlıktır.

Tarihi dokusu, planlı yapısı ile bilinen şehrimiz ne yazık ki bu özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Tarihsel çevre ve mimari miras göz ardı edilmiştir.

Çağdaş bir kentte bulunması şart olan sosyal donatım alanları ilimizde yok denecek kadar azdır. Şehrimizde park, bahçe, yürüyüş alanları, yayalaştırılmış mekânlar bulunmaktadır. Daha da vahimi Kent içinde neredeyse bir karış toprağa ve yeşile muhtaç hale geldik.

Hemşerilerimizin çevreleriyle barışık ve mutlu yaşam sürmelerinin bir aracı da kentlerimizdeki kültürel ve tarihi dokuların korunması, sağlıklı ve planlı kentleşmenin sürdürülmesidir.

Ne yazık ki tüm bu değerleri göz ardı eden uygulamaların, ticari kazancı ön planda tutan yaklaşımların olumsuz sonuçlarının yarattığı rahatsızlık ilimizde de hissedilmeye başlandı.

Gelecek kuşaklara güzel ve temiz kentler bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur.

Bu düşünceden hareketle zat-ı ailenize bir teklifim var.

Bilindiği üzere eski devlet hastanesi daha önce sökülerek boş arsa haline getirilmişti. Şimdi ise Şehir stadyumu ile bitişiğinde bulunan kapalı spor salonu da sökülmüştür. Yerine yapılacak proje hakkında bilgi sahibi değilim.

Kanaatimce tarihi bir fırsat doğmuştur. İmar planında gerekli düzenleme yapılarak, eski devlet hastanesi, stadyum ve cumhuriyet meydanı alanlarını birlikte projelendirerek kentimize bir yaşam parkı ve meydan kazandırmalıyız.

Söz konusu meydan çevresinde Tarihi Fethiye Cami, Tarihi İl genel Meclisi binası ve oldukça ihtişamlı bir yapı olan Yenimahalle Işıklı Cami vardır. Bunların meydanla, yeşille, ağaçla, çiçekle bütünleştiğini göz önüne aldığımızda son derece görkemli ve ferah bir alan ortaya çıkacak, şehir nefese kavuşacaktır.

Gelişen ve büyüyen kentlerde artık Stadyumlar şehir dışına taşınmaktadır. Örnek olarak Antalya, Konya, Gaziantep’i verebilirim. Trabzon’da ise 400 Milyon TL harcanarak şehir stadyumunun kent dışına inşa edilmesi kararı alınmıştır.

Kars’ta da şehrin tam orta yerine yeniden stadyum yapmanın şehircilik yönünden çok doğru bir karar olmayacağını düşünmekteyim.

Birçok hemşerimizin ortak arzusu olan bu teklifimi tensiplerinize arz ederim.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum