1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sarıkamış Şehitleri Anıldı
Sarıkamış Şehitleri Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Anıldı

Sarıkamış şehitleri, şehadetlerinin 101. yılında Küçükçekmece’de düzenlenen sergi ve konferansta anıldı.

A+A-

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ruslar tarafından çekilen orijinal filmler eşliğinde, tarihimizde büyük bir kahramanlık ve acı olarak yer alan Sarıkamış'ta yaşananları anlattı.

“BU YOKSUL KÖYLÜ ÇOCUKLARINI, ÇOCUKLARINIZA ANLATIN”

Harekatın önemine ilişkin konferans veren Sönmez, savaş sırasında askerlerin karşılaştıkları zorlukları anlatarak, katılımcılara, “Çanakkale Savaşı’nda yitirilmiş seçkin şehirli gençlerin hiç değilse şehit albümlerinde fotoğraflarının, adlarının yer almasına karşın, Allahuekber cehenneminde donanların adları, suretleri olmayan adeta sır olan yoksul köylü çocukları olduğunu ve bu ülkenin Sarıkamış’ta yaşamını yitiren bir kuşağı hiçbir zaman unutmaması gerektiğini çocuklarınıza anlatın” dedi.

“SARIKAMIŞ’TA ASKERLERİMİZ 15 GÜN 15 GECE SAVAŞTILAR”

Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış’ta askerlerin 15 gün, 15 gece  göğüs göğse savaştığını ifade ederek, ilk kez bir genelkurmay başkanının -Hilmi Özkök’ün- yazısıyla buradaki şehitlerin önünde eğildiğini ve onların böylece kahraman ilan edildiğini söyledi.

Sönmez, ‘Sarıkamış şehitleri Erzurum’a mı Kars’a mı aittir?’ tartışmasına da şu sözlerle son noktayı koydu: “Sarıkamış’ta Kıbrıs, Girit, Selanik ve çok sayıda bölgeden asker savaştı. Erzurum ve Kars hala kavga ediyor ama Sarıkamış Şehitleri tüm Türkiye’ye aittir.”

Seminer sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, Sarıkamış Şehitleri’ni yad ederek, Prof. Dr. Bingür Sönmez’e günün anısına çiçek takdim etti.

KAFKAS CEPHESİ’NDEN KARELER YER ALIYOR

Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı “ Beyaz Ağıt” isimli sergide de Allahuekber dağında can veren 90 bin şehit anısına 40’a yakın fotoğraf izleyiciyle buluşturuldu. Prof. Dr. Bingür Sönmez’in arşivinden derlenen sergide, Kafkas Cephesinden görüntüler ve Sarıkamış Dayanışma Grubu arşivinden fotolar yer alıyor. Sergi, 5 Şubat’a dek izleyiciyle buluşacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.