1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sanatını 'Memleket Sevdası' ile Taçlandırdı
Sanatını Memleket Sevdası ile Taçlandırdı

Sanatını 'Memleket Sevdası' ile Taçlandırdı

Ailesinin İsteğiyle Üniversitede Elektronik Eğitimi Almasına Rağmen Çocukluğundan Beri Gönül Verdiği Sanattan Vazgeçemeyen Ali Senger, 'Memleket Sevdası' Adlı Yağlı Boya Tablosuyla 'Dünya Modern Sanat Kataloğu'na Giren İlk Türk Ressam Oldu…

A+A-

Esra Altınmakas

İtalyan sanat eleştirmeni Alesandro Piperno'nun da 'yağlı boya çalışmalarının yanında sulu boya çalışmaları da ezber bozacak nitelikte. Bir bilimsel ayrımsama yaparcasına kendisine evreni, insanı, yerel müzik aleti olan sazı ve atı seçmiş. Bu doğa üzerinde meydana getirmiş olduğu ifadeler tüm kuralların dışında bir aşkın ve sanatçı ruhun ürünüdür adeta' sözleriyle anlattığı Senger, şiirden resme, heykelden ağaç işlemeye kadar sanatın birçok dalındaki çalışmalarıyla ilgi çekiyor.

 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Senger, 1969 yılında Kars'ta dünyaya geldiğini, çocukluğundan beri resim ve edebiyata büyük ilgi duyduğunu belirtti.

 

Şair ve yazar Hasan Hüseyin Yalvaç ve edebiyat öğretmenlerinin desteğiyle, 14 yaşındayken edebiyat alanında çalışmalar yapmaya başladığını ifade eden Senger, bundan bir yıl sonra da şiir, makale ve öykülerinin edebiyat ve kültür dergilerinde yayınlanmaya başladığını söyledi.

 

Yine bu dönemlerde tanıştığı sanatçı Zeki Faik İzler ve Hüseyin Bilişik'ten resim çalışmaları konusunda övgü aldığını ve bunun kendisini yüreklendirdiğini dile getiren Senger, şöyle devam etti:

 

'Üniversite yaşıma geldiğimde ise ailem, sanat alanının meslek olabileceğini kabul etmedi. Bir Anadolu refleksi olarak 'komşumuzun oğlu doktor', 'diğeri mühendis' gibi örneklerle başka alanlara yönelmemi istedi. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nün ilk burslu öğrencisi olarak davet edilmeme rağmen, ailemin isteğiyle Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Bölümü'nde eğitim aldım. Ancak mezun olduğum alanla ilgili hiçbir çalışmam olmadı, çünkü sanattan vazgeçemedim.'

 

İstanbul'daki sanat ortamının kendisini etkilediğini ve güç kazanmasını sağladığını ifade eden Senger, daha sonra Ankara'ya dönerek sanatsal faaliyetlerini sürdürdüğünü, sanat dergisi çıkardığını, heykeller yaptığını, sanat eleştirmenliği, sanat yönetmenliği gibi çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

 

- ANADOLU AŞKIYLA SANAT KATALOĞUNDA-

 

Şimdiye kadar resimlerinin 16 kişisel, 100'ün üzerinde de karma sergide izlenime sunulduğunu bildiren Senger, ayrıca Fransa, İtalya, Almanya, Azerbaycan ve Makedonya'daki sergilere katıldığını dile getirdi.

 

Çalışmaları sonucunda 2 yıl önce uluslararası sanatçı tanıtım rehberi ARTVİSİT kataloğuna girdiğini ifade eden Senger, son olarak da 'Memleket Sevdası' adlı yağlı boya tablosuyla, merkezi İtalya'da bulunan Casa Editrice CIDA sanat kataloğuna (Dünya Modern Sanatlar Kataloğu) davet edildiğini söyledi.

 

Böylece katalogda yer alan ilk Türk ressam olduğunu belirten Senger, Anadolu'ya sevgisini ifade ettiği tablosuyla kataloğa girmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

 

Senger, resim çalışmalarının yanı sıra şair, yazar ve ressam Josef Habib Gerez ile 'Aşk ve İstanbul-Bir Şarkıdır Dudaklarımızda'nın ardından 'Geçmişin Gözyaşları' adlı ikinci şiir kitabını çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.