1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rus katliamında Azerbaycan'da hayatını kaybedenler anıldı
Rus katliamında Azerbaycan'da hayatını kaybedenler anıldı

Rus katliamında Azerbaycan'da hayatını kaybedenler anıldı

​​​​​​​Iğdır’daki sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, 1990 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Sovyetler Birliği tarafından katledilen Azerbaycan Türklerini andı.

A+A-

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü konferans salonunda düzenlenen programa, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selim Erdoğan, Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ahmet Tutulmaz, İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Asimder Genel Başkanı Göksel Gülbey, Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

İki ülkenin milli marşları ve Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, dünya tarihine düşen kara lekelerin olduğunu belirtti. Gülbey, "İnsanlığın mazlumlara karşı yaptığı, silahsız katlettiği ve dünya tarihinde yer alan kara lekeler vardır. İşte bu mazlumiyetin adı 20 Yanvar, Halepçe, Karabağ ve Bosna Hersek’deki katliamlar olmuştur. Dünya tarihinde bu şekilde kara lekeler bulunmaktadır" dedi.

Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, "Azerbaycan’ın bağımsızlığını istemeyen Sovyetler Birliği, 20 Ocak tarihinde tank ve tüfekleriyle masum silahsız insanların üzerine saldırmış, binlerce insanı suçsuz yere katletmiştir" şeklinde konuştu.

"Türkiye ve Azerbaycan’ın sevinçleri de hüzünleri de ortaktır"

Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selim Erdoğan, "Acılar vardır ve bu acıları toplumlar yaşar. 20 Ocak böyle bir gündür. 20 Ocak 1990 tarihinde yaşanan acı sadece Azerbaycan’ın acısı değildir. Sadece Azerbaycanlılar hissetmiyor. Biz de bu acıyı yüreğimizde derin bir şekilde hissediyoruz. Tek millet iki devlet olan Türkiye ve Azerbaycan’ın sevinçleri de hüzünleri de ortaktır" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Kars Baş Konsolosu Nuru Guliyev, "Bugünü anmak bizim için çok ağır olsa da, anmaya ihtiyacımız var. Bundan 28 yıl önce olmuş bu katliam yeni nesle aktarılmalıdır. Ermenilerin ne olduğunu bilip anlayalım ki, yıllar sonra bir daha bu katliamlar başımıza gelmesin" diye konuştu.

Iğdır Valisi Enver Ünlü, "Milletimizin tabiri, Azerbaycan Türklerinin tabiriyle kara Ocak kara Yanvar, 1990 yılı Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece Sovyetler Birliği ordusu Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye girmesiyle gerçekleşen kanlı katliamın kara sayfalarda yerini aldığı gündür. Acımız büyük ve tazedir. Türk milleti tarih boyunca pek çok badire atlatmış, binlerce mücadeleye girişmiş, şanlı zaferler kazanmış ve destanlar yazmıştır. Milletimizin bağımsızlığına kastetmek isteyen hainler tarihin hiçbir döneminde başarılı olamamıştır. Türk milletine karşı oynanan oyunlar yapılan planlar inşallah başarılı olmayacaktır" dedi.

Program, Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih, Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar tarafından sunulan slayt gösterisinin ardından son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.