1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Refah için sınırlar açılmalı
Refah için sınırlar açılmalı

Refah için sınırlar açılmalı

Sınır kentleri Iğdır ve Ağrı’da incelemelerde bulunmak üzere Kars’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kafkasya’ya barışı getirmek için çaba harcadıklarını belirterek, “Ermenistan ve Azerbaycan’ın refahı, barışla gelir” dedi.

A+A-

Kars Valisi Ahmet Kara ve Iğdır Valisi Amir Çiçek tarafınan karşılanan Davutoğlu, Havaalanı VIP salonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Davutoğlu şunları söyledi:

 

“Bu konuda çok çaba sarf ediyoruz. Barış ve istikrarın olması için Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafın çözülmesi gerekiyor. Refahın gelmesi için sınırların açılması gerekiyor. Ermenistan ve Azerbaycan refahı barışla birlikte gelir. Geçen yıl imzalalan protokoller, her iki ülke ilişkileri normalleşsin ve ‘barış gelsin’ diye yapıldı. Doğukapı’nın açılma çalışmaları sürüyor. Bu, yapılacak görüşmeler neticesinde belli olacak.”

 

‘Ben köy çocuğuyum’

 

Davutoğlu, Ermenistan’a en yakın sınır kapısı olan Alican’ın bulunduğu Iğdır’a Vali Amir Çiçek’le birlikte haraket etti. Kars’tan Iğdır’a gelmek için yola çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye- Ermenistan sınırını köylülerle birlikte gezdi. Tuzluca ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Halıkışlak Köyünden 150 metre ötedeki Ermenistan sınırına, ‘Ben köy çocuğuyum yürürüm’ diyerek, Iğdır Valisi Amir Çiçek’le yürüyerek gitti.

 

Sınırı çizen Arpaçay Nehrinde ellerini yıkayan Bakan Davutoğlu ‘Barış, istikrar, refah’ mesajı verdi. Derede yıkanan ve henüz okula gitmeyen çocuklara andımız ve İstiklal Marşı’nı okutan Bakan Davutoğlu, tandırda ekmek pişiren köylü kadınla da sohbet etti. Türkiye, İran, Ermenistan ve Nahcıvan topraklarının kesiştiği Dilucu’nun, Kafkasya’da barış ve istikrarın temin edildiği, Asya’da en önemli geçiş yerlerinden birisi olacağını belirten Davutoğlu, Azerbaycan- Ermenistan arasındaki ihtilafın, işgal altındaki toprakların Azerbaycan’a iadesiyle temelli bir barışa dönüşeceğini söyledi. Davutoğlu, ABD’nin Türkiye’ye yapılacak silah satışlarını askıya alması konusunda ise, “Yanlış anlama veya aktarma söz konusu. Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler karşılıklı anlayış içinde devam etmektedir. Bu konuyla Dışişleri Bakanlığı müsteşarımız ilgilidir. Kongrede özellikle bu savunma ihtiyaçları konusundaki çalışmalar sürüyor” dedi.

 

Boralan İran’a açılacak

 

Davutoğlu Iğdır’a 80 kilometre uzaklıktaki kapalı olan ve İran sınırındaki Boralan Sınır Kapısı’na gitti. Burada Vali Amir Çiçek’ten bilgi alan Bakan Davutoğlu, “Biz İran’la ve Azerbaycan’la konuşacağız. Burası çok önemli ve güçlü bir nokta. Boralan Sınır Kapısını inşallah çok kısa süre içerisinde açacağız” diye konuştu. Kapıdaki incelemeden sonra Nahcıvan’a açılan Dilucu Sınır Kapısı’na geçen Bakan Davutoğlu, incelemelerini tamamladıktan sonra Doğubayazıt’a hareket etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.