1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Protokole İnanıyoruz
Protokole İnanıyoruz

Protokole İnanıyoruz

Hillary Clinton’ın Bakü-Erivan ziyareti öncesi konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, “Biz protokollerin onaylanması, uygulanması ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasının her iki ülke için de iyi olacağına inanmaya devam ediyo

A+A-

Hillary Clinton’ın bugün başlayacak Bakü-Erivan ziyareti öncesi konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, “Biz protokollerin onaylanması, uygulanması ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasının her iki ülke için de iyi olacağına inanmaya devam ediyoruz” dedi.

  

ABD yönetimi, Türkiye ve Ermenistan arasında geçen ekim ayında İsviçre’de imzalanan ancak Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ sorunu nedeniyle tıkanan protokolleri hâlâ bir umut olarak görüyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bugün çıkacağı Kafkaslar gezisi öncesi basına bilgi veren Bakan Yardımcısı Phil Gordon, protokollerin her iki ülke için de iyi olacağına inanmayı sürdüklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu gezide elbette Ermeni-Türk ilişkileri de ele alınacaktır. Bildiğiniz gibi, Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşmenin hem Türkiye hem Ermenistan hem de bölge için iyi olacağını düşündüğümüz için protokollere destek amacıyla geçen ekim bu konuda Zürih’te yürütülen görüşmelere Bakan Clinton da katılmıştı. Bu protokoller onaylanmadı. Yine bildiğiniz gibi Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, bahar aylarında onay sürecini durdurduğunu açıkladı. Ama Türkiye bu konuda ilerlemeye hazır olduğunda, Ermenistan’ın da süreci işleteceğini söyledi. O yüzden, bu gezide, Bakan Clinton’ın Bakan Sarkisyan ile Ermenilerin durumu nasıl gördüklerini konuşması için bir fırsat olacak. Biz halen protokollerin onaylanması, uygulanması ve Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın açılmasının her iki ülke için de iyi olacağına inanmaya devam ediyoruz.”

 

Gezi bugün başlıyor

 

Hillary Clinton, bugün başlayacak Kafkaslar ve Ortadoğu’yu kapsayan gezi çerçevesinde Bakü ve Erivan’ı ziyaret edecek. Bakü ve Erivan’daki görüşmelerin ana gündem maddesini, ABD’nin de eş başkanlarından biri olduğu Minsk Süreci çerçevesinde çözümlenmesi çalışılan Karabağ sorunu oluşturacak.

 

Kars Ani için 625 bin $’lık fon

 

Hillary Clinton’ın Azerbaycan ve Ermenistan’ı kapsayan gezisinden bir hafta önce de, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kültürel Koruma için Büyükelçiler Fonu (AFCP) üzerinden Ermeni kültür tarihinin en önemli yerlerinden Ani Harabeleri’ne 625 bin dolarlık bir fon aktarmıştı. ABD Kongresi tarafından 2000 yılında kurulan ve dünya miraslarının korunması için projelere maddi yardımda bulunmayı hedeflen fon, bunun için her yıl büyükelçilikler üzerinden başvuru topluyor. 10. yıldönümünü kutlayan fonun bu sene destek vermek için belirlediği projelerden birinin de, Kars’taki Ani Harabeleri içinde bulunan 11. yüzyıldan kalma Surp Amenap’rkitch Kilisesi olduğu açıklandı. World Monuments Fund tarafından yürütülen koruma projesi, bu yıl 50’den fazla ülkede seçilen 63 proje arasında en yüksek meblağ ile ödüllendirilen ikinci proje oldu. AFCP, 2000’den beri bu şekilde 640 projeye maddi destek sağladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.