1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Berkes Kars’ta
Prof. Dr. Berkes Kars’ta

Prof. Dr. Berkes Kars’ta

Ünlü Çevrebilimci Prof. Dr. Berkes Kars’ta ‘Ekoturizm Eğitimi’ne Katıldı

A+A-

Ünlü çevrebilimci Prof. Dr. Fikret Berkes, Kafkas Üniversitesi’nde öğrencilere hitap etti.

 

Prof. Dr. Fikret Berkes ve eşi Doç.Dr. Mine Berkes, KuzeyDoğa ve HasNa Derneklerinin Düzenlediği Kuyucuk Gölü Ekoturizm Eğitimi’ne katıldı.

 

Kanada’nın Manitoba Üniversitesi’ndeki Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nde Distinguished Profesör (Seçkin Profesör) ünvanına sahip olan Prof. Dr.  Fikret Berkes ve eşi Doç.Dr. Mine Berkes, KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Stanford Üniversitesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun misafiri olarak Kars’a geldi.

 

Fikret ve Mine Berkes’in, biyoçeşitlik ve ekoloji üzerine yayınları arasında, Ekoloji ve Çevre Bilimleri, Biyolojik Çeşitlilik, Çevre ve Ekoloji gibi önemli kitapları da bulunuyor.

 

Yoğun programına rağmen Türkiye tatilini bölüp Kars’a gelen Prof. Dr. Berkes, Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık’ın daveti üzerine, Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda, “Doğal Kaynakların Kullanımında Yöre Halkının Önemi” konulu bir konuşma yaptı.

 

2010 Dünya Biyoçeşitlilik Yılı münasebetiyle düzenlenen ve yoğun ilginin olduğu konuşmaya, başta biyoloji bölümünden olmak üzere, 177 öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.

 

Prof. Dr. Berkes konuşmasına, doğa korumada yerel halkın katılımı ve işbirliğinin önemini vurgulayarak başladı.

 

Yöre halkını gözardı eden doğa koruma projelerinin genellikle başarısızlığa mahkum olduğunu belirten Berkes, bu kısırdöngüyü kırmak için, doğa korumadan yöre halkının da fayda görmesini sağlayan ve doğaya zarar vermeyen ekoturizm gibi faaliyetlerin öneminin altını çizdi.

 

Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yöre halkıyla işbirliğiyle doğa koruma projelerinden örnekler veren Berkes, 13 Mayıs’da ziyaret ettiği Kuyucuk Gölü Ramsar Alanı ve Yaban Hayata Geliştirme Sahası’ndaki “Doğa Koruma, Araştırma, Restorasyon ve Ekoturizm” projesinin Kars ve Türkiye için önemini vurguladı.

 

Bu tip projelere yerel kurumlar, üniversite, öğrenciler ve halkın katılımının başarı için şart olduğunu belirtti.

 

Dünyada doğa koruma projelerinin çok emek gerektirdiğine ve başarıya ulaşmalarının onlarca yıl sürebildiğine dikkat çeken Berkes, Kuyucuk Gölü projesinin sadece üç yıl içerisinde, İngiltere Whitley Gold ve Avrupa Birliği Seçkin Turizm Cennetleri (EDEN) ödüllerini alma, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olma ve Türkiye’de doğa koruma için ilk adanın yapılması gibi başarılara imza atmasından çok etkilendiğini belirtti.

 

Bu başarılar için ortak çalışmanın çok önemli olduğunu söyleyen Berkes, KuzeyDoğa Derneği, Kafkas Üniversitesi, Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, kaymakamlıklar, çevre köyler ve yöre halkının işbirliği içinde çalışmasının önemine de değindi.

 

Konuşmasını takiben bir saat boyunca doğa koruma ve çevre bilimle ilgili soruları cevaplayan Berkes, gösterilen ilgiden dolayı Kafkas Üniversitesi’ne teşekkür etti.

 

Fikret ve Mine Berkes, KuzeyDoğa ve HasNa derneklerinin Kuyucuk Gölü çevresindeki köyler için düzenlediği Kuyucuk Gölü Sürdürülebilir Ekoturizm Eğitimi programına katıldıktan sonra Cumartesi günü İstanbul’a dönecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.