1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Yunus Kılıç, Baştimar’ın Sorularını Yanıtladı
Prof. Dr. Yunus Kılıç, Baştimar’ın Sorularını Yanıtladı

Prof. Dr. Yunus Kılıç, Baştimar’ın Sorularını Yanıtladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Başdanışmanı, Genel Koordinatör, 24. dönem AK Parti Kars Milletvekili Prof.Dr.Yunus Kılıç, sonsayfa.com Ankara Temsilcisi Karslı hemşerimiz Ömer Erim Baştimar’ın beyaz ete ilişkin sorularını yanıtladı.

A+A-

-Kanatlı sektöründe üretimi çok titiz takip ediyoruz

Prof.Dr.Yunus Kılıç Kanatlı sektöründe üretimin olumlu seyrini sürdürdüğünü belirterek, mevzuat kuralına uymayan kişi ve kuruluşların titizlikle takip edildiğini söyledi.

Bazı şahısların bilim adamı kimliğinin arkasına saklanarak, sektörde hiç hak etmediği problemler oluşturduğunu belirten Kılıç şunları söyledi:

‘’Oysa kanatlı sektörü Türkiye’de en kontrollü üretimin yapıldığı alandır. Çünkü kanatlı etin tüketiciyle buluşabilmesi için kesimhaneye girmesi gerekiyor, devlet de oraya giren eti sıkı bir şekilde denetliyor. Bu denetimlerin haricinde kalan etin de satış reyonuna gelmesi mümkün değil. Kanatlı sektörü; kümesten çatala gelinceye kadar bütün sürecin kontrol altında olduğu bir sektördür. ‘’

-Bakanlığımız bu konuya çok ciddiyetle eğiliyor

Kanatlı sektöründe, Türkiye’nin dünyada rekabetçi olduğuna dikkat çeken Kılıç, şöyle devam etti:

‘’ 1995 yılından günümüze kadar da üretimini artırarak bugün itibarıyla 2 milyon 100 bin ton et üreten, yılda 30 milyarın üzerinde yumurta üreten devasa bir sektör. Türkiye, kanatlı sektöründe dünyada 11. sırada yer alırken, ihracata konu kanatlı eti açısından 5. sırada bulunuyor.

Kanatlı sektörü vatandaşlarımızın protein ihtiyacının yüzde 28-30’unu da karşılıyor. Ülkelerin refah seviyesi yükseldikçe hayvansal proteine olan talep artıyor. Bu talebin karşılanması gerekiyor. Bu noktada kanatlı sektörü son derece önemli bir görev üstlenmektedir.

Sektörün bugünlerde üretim sıkıntıları var, Bakanlığımızın önderliğinde buradaki sorun da kısa sürede ortadan kalkacaktır.’’

-Hormon kullanımı boş iddia

Kanatlı sektöründe hormon kullanıldığı iddiaları da altı boş iddialar olduğunu ifade eden Kılıç, ‘’ Bu sektörü karalamak için zaman zaman antibiyotik kullanımına ilişkin iddialar oluyor. Tavuklarda bir hastalık varsa antibiyotik kullanılır, antibiyotik vücuttan atılmadığı sürece de kesinlikle kesime gönderilmez.’’ dedi.

Beyaz etin kolay sindirilebilir olduğu için ayrıca tercih edildiğini belirten Kılıç, Türkiye’nin beyaz ete erişim noktasında dünyada ön sıralarda yer aldığını kaydetti.

Kılıç, ‘’ dünyada da satın alma paritesine göre tavuğu en ucuza yiyen de bizim vatandaşlarımızdır.’’ dedi.

-Yumurta üretiminde kendimize yetiyoruz

Türkiye’de şuanda günde kişi başı 1 yumurta üretimi söz konusu, yani günde 80 milyon adetlik yumurta üretimimiz var. Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 220 seviyesinde yumurta tüketiyor, kalan üretim de ihracat olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla, yumurta üretiminde kendimize yettiğimiz gibi aynı zamanda da ihracatçıyız.

-Bakan bey sektörü çok önemsiyor

Kılıç, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın doktor olmasından dolayı. et ve et ürünlerinde üretimle birlikte sağlığı da çok önemsediğini belirterek, bakan beyin direktifleri doğrultusunda bu yönde ciddi çalışmalar ve sıkı denetimler yapıldığını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.