1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Patates sökümleri hızlandı
Patates sökümleri hızlandı

Patates sökümleri hızlandı

Kars’ta sonbaharın gelmesiyle birlikte patates sökümleri hızlandı.

A+A-

Çiftçiler, soğuklara yakalanmamak için yoğun bir çalışma içine girdiler. Tarım makinelerinin ağırlıklı kullanıldığı söküm işlemlerinde yer yer insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor. İşçiler günlük 50 TL yevmiye ile çalıştırılırken, yetiştiriciler mazot, gübre ve işçilik masraflarının altında çıkabilmek için akla karayı seçtiklerini söylüyorlar.

Merkez Yalınkaya köyünden gelerek Subatan mahallesine yerleşen Ahmet Küsmali, 50 dönüm tarlaya 13 ton patates ektiğini şuanda da patateslerin sökümüne başladıklarını söyledi. Ahmet Küsmali şunları söyledi:

“Artık bu zamanlar patateslerdin söküm zamanıdır. Sapağı kurumuş, kırağı almış, olgunlaşmış artık toplama zamanı. Ektiğim bu alandan toplamda 100 ton patates bekliyorum. Elde edeceğim bu patatesi Kars’ta satacağım. Bağlantı kurduğum aile ve arkadaşlarım var, onlara satacağım ama toptan satmayacağım. Bağlantı kurduğum müşterilerimin yanında da kalanı da köylere götürüp satacağım. Şuan elde ettiğim organik beyaz patates ve çok zahmetini çektim. Hem ekiminde hem de sökümünde sıkıntılar yaşadım. Sökümünü traktörle yapmaktayım ancak toplama işinde insan gücünden yararlanmaktayım. Günlük kişi başı 50 TL yevmiye vermekteyim. Ben buraya 13 ton patates ektim ve 42 bin TL masraf ettim. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Ekiminde ve sökümünde traktör kullanıyorum, mazot fiyatları çok pahalı. Şuan mazotun litresini 4.50 liraya alıyorum. İşçilik, mazot, gübre derken masraflarımız artıyor. 2 bin 500 TL’ye araziyi kiraladım, bakalım masrafımızı kurtaracak mı merak ediyorum. 3 bin 500 liraya tohumluk patates aldım. İnşallah rahat ederiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.