1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Papa’ya Kars’tan çağrı
Papa’ya Kars’tan çağrı

Papa’ya Kars’tan çağrı

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı yıllarda Ermenilerin; Kars’ın ileri gelen 280 kişiyi birlikte yaktıkları Ulu Camii’nde basın açıklaması yapan Vali Günay Özdemir, “Allah Papa’ya hidayet nasip etsin.” dedi.

A+A-

Papa Francesco’nun, Vatikan’da dün yaptığı ayin sırasında, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna yapıldığına ilişkin ifadeleri ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da tepkilerle karşılandı. Ermenilerin en çok katliam yaptığı Kars’ta Vali Günay Özdemir, Ulu Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım ve Müftü Mehmet Genç’le birlikte Ulu Camiye giderek katliamın izlerinin yer aldığı camide incelemelerde bulundu. Caminin o günlerden kalan kan izlerinin bulunduğu mihrabı ve duvarlardaki kan izlerini inceleyen Vali Günay Özdemir, 25 Nisan’da Ulu Camide mevlidi şerif okunacağını belirtti. Ulu Camide Kars’ın ileri gelenlerinin Ermenilerce yakılarak şehit edildiğini belirten Vali Özdemir, bu katliamının 100. yılı nedeniyle buradaki sivil toplum örgütlerinin böyle bir mevlit programı düzenlediklerini ifade etti. Vali Özdemir, “Kars’taki bütün sivil toplum örgütleri, Kars halkı ile beraber burada şehitlerine mevlit okutuyorlar ve bizde valilik olarak bu tür halkımız ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini destekliyoruz. Gerçekten kutsal mekanların yakılmasının hiçbir dinde yeri yoktur ve hiçbir dinde suçsuz insanların öldürülmesi yoktur. Onun için halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin bu davetini bizde aynı şekilde destekliyoruz. Gelsinler, görsünler ve bizim buradaki mevlitlerimize, dini törenlerimize katılsınlar. Biz hiç kimsenin kötülüğünü istemiyoruz. Bizim amacımız bütün insanlığın barış ve huzur içerisinde olmasıdır. Rabbim herkese ve bu konuda özellikle de Papa’ya hidayet nasip etsin” dedi.

Ulu Cami Dernek Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım da, “Ulu camide 19’ncu yüzyılda şehit düşen yaklaşık 280 kişinin anısına 25 Nisan’da Mevlidi Şerif okutacağız. Basın ve sivil toplum kuruluşlarını ve halkımızı 25 Nisan’da buradaki mevlidi şerife davet ediyoruz. Ayrıca Papa’nın bizi suçlayıcı, Türk milletini suçlayıcı konuşmasına katılmıyoruz. Bizim canlı ispatlarımız var. Bakın camimizin içindeki izlere şehit edilen ecdadımızın yağ izleri mevcut. Bunlar canlı ispattır. Kendisini bizzat 25 Nisan’da yapacağımız mevlidi şerife davet ediyoruz. Gerçeği görebilmesi için canlı şahitlerimiz var, bakın camimizde yazılmış yazılar var, hitabeler var. Papa’nın bunları görüp inceletmesini ve gerçeği tam anlamıyla anlaması ve idrak etmesini istiyoruz. Davetimize inşallah icabet eder. 24 Nisan soykırımın 100. yılı. Bizde 25 Nisan’da mevlidi şerif okuyacağız. Tüm sivil toplum örgütleri ve cami dernekleri katılacaklar. Ayrıca, dönemin Kars Belediye Başkanı Arif Taşçı bu camide bulunan ve şehit olan vatandaşlarımızın kemiklerini Karadağ mezarlığına ve şuan bulunduğumuz ulu caminin bahçesine defin ettirdi. Bizde bunları gün yüzüne çıkartmak için harekete geçtik ve dünya kamuoyuna buradan sesleniyorum; gerçek burada gelin görün ve incelemelerinizi yapın, gerçekleri aydınlatın.”

ULU CAMİİ

Ulu Cami kesme taştan, kare planlı olup, üzeri kasnak üzerine oturmuş merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Cami oldukça yüksek olup, kubbe eteklerindeki boşluklar dayanak kuleleri ile doldurulmuştur. Caminin duvarları alt sırada dikdörtgen, üst sırada da yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Son cemaat yeri altı sütunla beş bölüme ayrılmıştır. Her bölümün üzeri birer kubbe ile örtülmüştür. İki yanına yerleştirilen kare kaideli, yuvarlak gövdeli birer şerefeli iki minaresi bulunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.