1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ötegen: “Kars Yerli Otomobile Talip”
Ötegen: “Kars Yerli Otomobile Talip”

Ötegen: “Kars Yerli Otomobile Talip”

Yerli otomobilin Kars’ta imal edilmesi için ilimizde faaliyet gösteren oda ve STK temsilcileri bir araya gelerek, konuyu masaya yatırdı.

A+A-

Vatan Partisi Kars İl Başkanı, Eski Kars Belediye Başkanı Tuncay Mutluer’in öne sürdüğü yerli otomobilin Kars’a kurulması çağrısının ardından, başta Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı olmak üzere bazı oda ve STK temsilcilerin öncelikli gündemini oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Ülkede yerli otomobilin kurulması çağrının ardından birçok il bu fabrikaya talip olunca, Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen de düzenlediği toplantıda, ilimizde faaliyet gösteren oda ve STK temsilcileri bir araya gelerek, konuyu masaya yatırdı.

Ötegen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradeleri ve Ortak Girişim Grubunun başarısı ile yerli otomobil için en doğru adresin Kars olduğuna yürekten inandıklarını söyledi.

Ötegen, düzenlediği bu önemli toplantıya, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Burulday, Vatan Partisi Kars İl Başkanı Tuncay Mutluer, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Küçük Sanayi Sitesi Oda Başkanı Namık Akçay, Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Şoförler Odası Başkanı Kıyas Alp, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Zakir Bayraktar, Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, Settar Kaya, Gazeteciler Muharrem Yerli ile Tacettin Durmuş katıldı.

Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda karşılıklı fikir alışverişinde bulunularak tüm kurumların ve Kars halkının bir araya gelerek yerli otomobilin Kars’ta kurulması için çaba sarf edilmesi kararı alındı.

Toplantıda ayrıca bir yürüme komisyonu oluşturulması ve Kafkas Üniversitesi, Kars Belediyesi ve diğer kurumların da dahil edilmesi ve Gazeteci Muharrem Yerli de kampanyanın basın ayağını üstlendi.

ÖTEGEN: “YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN DOĞRU ADRESİN KARS OLDUĞUNA YÜREKTEN İNANMAKTAYIZ”

Alınan kararların ardından basın açıklamasında bulunan Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen, bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yerli otomobilin TOBB camiasının içerisinden çıkarılması teklifini yapması üzerine, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun 'Biz hazırız' karşılığını verdiğini hatırlattı.

Bunun üzerine TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun 5 ay içerisinde 100’ün üzerinde toplantı yaptığını ve sürecin planlamasını gerçekleştirmiş olduğunu da belirten Ötegen, ülkemizin yıllardan beridir hayalini kurduğu Yerli Otomobil müjdesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmiş ve Yerli Otomobil tanıtım toplantısında elini taşın altına koyacak olan firmaların tanıtılmış olduğunu söyledi.

Yerli Otomobil Fabrikasının Kars sınırları içinde kurulması için STK, oda, siyasi parti ve gazeteciler ile bu toplantıda bir araya gelerek kampanya başlattıklarını belirten Başkan Ötegen: “Sivil Topluk Kuruluşları ve Siyasi Parti temsilcileri olarak burada toplanmamızın amacı, kurulacak olan Yerli Otomobil üretim fabrikasının İlimiz sınırları içerisinde kurulmasını teşvik etmek amaçlıdır.

Kars ili Ermenistan’a sınır il, Ardahan üzerinden Gürcistan’a, Iğdır üzerinden ise Nahçıvan-Azerbaycan ve İran’a mücavir il konumundadır. Diğer taraftan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi üzerinde bulunması ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinde olması Kars ilinin önemini arttırmaktadır. Boğazlar Ülkemiz için ne kadar stratejik öneme sahipse, Kars ili Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan kapı olması, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinde olması ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi üzerinde bulunması nedeniyle gelecekte boğazlar kadar stratejik öneme sahip olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’ın teşrifleri ile temeli atılan Kars Lojistik Merkezi Projesinin tamamlanmasının ardından ilimizde ciddi manada ticaret potansiyelinin oluşacağı, ilimizin transit geçiş ağının merkezi haline geleceği, ilimiz Lojistik Merkezi üzerinden Gürcistan, Azerbaycan, İran, Kafkasya, Rusya ve Orta Asya üzerine bölge sınır kapıları ile karayolu taşımacılığı ile ticaret yapılacağı aşikardır. Hükümetimiz tarafından oluşturulan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında ilimizin Cazibe Merkezi olarak seçilmesi Karslılar olarak bizlerde heyecanla karşılanmıştır.

Tüm bu yatırımlara ek olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından modernizasyonu yapılan ve hizmete açılan Çıldır - Aktaş Sınır Kapısı sayesinde ilimizin transit geçiş potansiyelinin artmış olduğu gözlenmekle birlikte, Çıldır - Aktaş üzerinden yapılan ticaretin meyvesini ilimiz yavaş yavaş almaktadır. Söz konusu projelerin tamamlanmasının ardından Kars doğunun ticaret merkezi olmaya aday bir il konumuna gelecek ve ülke ticaret potansiyelinden hakkettiği payı alacaktır.

Otomotiv sanayi, yarattığı katma değer, doğrudan ve dolaylı olarak istihdama katkısı ve teknolojik gelişmeye öncülük etmesi, hem bölgedeki işsizlik sorununu azaltıcı yönde önemli bir etki yaratacak hem de nitelikli iş gücünün artmasını sağlayacaktır. Ayrıca bölgede yaşanan göçün önüne geçerek bölgemizin gelişmesine büyük oranda katkı sağlayacaktır.

İşgücü maliyeti açısından değerlendirildiğinde, bu konu yatırımcılar açısından önemli olan bir kriterdir ve yeni yatırımların hangi bölgeye yapılacağı konusunda belirleyici rol oynamaktadır. İşsizliğin fazla olduğu bölgeler arasında yer alan ilimiz, işsizliğin fazla olmasına bağlı olarak da işi gücü maliyetinin düşük olmasına neden olmaktadır. Bu durum yerli otomobil üretiminin ilimizde yapılması yönünde avantaj sağlamaktadır.

Yukarıda zikretmiş olduğumuz yatırımlar ve avantajlar ilimiz Kars’ın, Türkiye’nin yerli otomobiline her anlamda hazır bir şehir haline geldiğini göstermektedir. Kars lojistik merkezi başta olmak üzere, ilimize yapılan yatırımlar, otomotiv sektöründe avantaj haline gelmiştir. İlimizin stratejik öneme sahip olması ve ilimize hükümetimiz tarafından yapılan yatırımlar, yerli otomobil üretimindeki iddiamızı göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradeleri ve Ortak Girişim Grubunun başarısı ile yerli otomobil için en doğru adresin Kars’ımız olduğuna yürekten inanmaktayız.“dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.