1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Organik Tarım Desteklemesi
Organik Tarım Desteklemesi

Organik Tarım Desteklemesi

Kars’ta her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok önemli gelişmeleri yaşamakta ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği desteklemelerle tarım, hızla güçlenmeye devam etmekte.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına dair 2013/23 Nolu Tebliği 10/09/2013 tarih ve 28761 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.  Bu Tebliğ kapsamında Kars’ta Organik Tarım Destekleme Ödemesi gerçekleştirildi.

Desteklemelere ilişkin açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bilindiği gibi tarımsal üretim sürecinde kimyasal gübre ve ilaçların hiçbir şekilde kullanılmadığı üretim çeşidi organik üretim olarak tanımlanmaktadır. Buna göre Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı çiftçilerimize bu destek kapsamında, dekar başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. İlimiz genelinde toplamda 2709 çiftçimizin hesaplarına organik tarım uygulamaları destelemesi olarak toplam 3.630.736,12 TL ödeme yapılmıştır. Çiftçilerimize hayırlı olmasını ve bereket getirmesini diliyorum” dedi.

Düzgün ayrıca, “Dünyada özellikle gelişmiş sanayi ülkelerinde halktan gelen talep doğrultusunda organik tarım giderek yaygınlaşmakta. Ülkemizde de zaman içerisinde meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılan kimyasalların zaman içinde sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkiler konusunda bilinçlenme arttıkça organik tarım ürünlerine olan talepte artacak.” diye konuştu.

Toprak Analizi Süresi Uzatıldı

Arazilerde hangi çeşit mahsulün daha verimli olarak yetişeceği ile ilgili değerlendirmelere olanak sağlayan toprak analizi yaptırma süresi uzatıldı.

Bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin toprak analizi yaptırmaları için 1 Eylül’e kadar süre tanımıştı. Hangi tarım arazisinin, hangi ürüne en fazla uygun olduğunu belirlemek amacıyla yaptırılması zorunlu olan toprak analizi için 1 Eylül’de dolan sürenin 31 Ekim’e kadar uzatıldığı açıklandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün konu ile ilgili olarak, “Yaz boyu çiftçilerimizin çeşitli bölgelerde bulunan tarlalarından getirdikleri toprakların Bakanlığımızın yetkilendirdiği laboratuvarlarda analizleri yapılarak hangi çeşit mahsulün daha verimli yetişeceği ile ilgili bilgiler verildi. Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler için toprak analiz süresi 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldı.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-10 Ekim arasında toprak analizi yaptırması zorunludur. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacaktır. Her analiz en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder. Bu nedenle Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılabilmesi çerçevesinde toprak analizi desteklemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerimiz yetkili laboratuvarlarda 30 Ekim 2014 tarihine kadar toprak analizi yaptırabileceklerdir.” Şeklinde konuştu.

Çiftçilerin mağdur olmaması için iş ve işlemlerini son güne bırakmamaları tavsiye edildi.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuru Süresi Uzatıldı

Aktif olarak tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgilerinin, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıkların(arazi, hayvan, girdi vs.),ürün deseninin, ortalama verimlerin kayıt altında tutulduğu, tarımsal desteklemelerin uygulandığı, izlendiği, denetlendiği, tarım politikalarının oluşturulmasında yararlanılan bir sistemler bütünü olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları uzatıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün yaptığı açıklamada “Daha önceki uygulama dönemlerinde çiftçi müracaatlarının yılsonuna kadar sürmesi nedeniyle ortaya çıkan çiftçi alışkanlıklarından dolayı bazı çiftçilerin 2014 üretim yılı ÇKS müracaatlarını müracaat süresi içerisinde yapmadıkları belirlenmiştir.  Bu çerçevede olası çiftçi mağduriyetlerinin önlenmesi bakımından çiftçilerin 2014 üretim yılı ÇKS başvuru süreleri Yönetmeliğin Geçici 1.nci Maddesi hükümleri doğrultusunda 01/10/2014 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştır.” dedi

Çiftçilerin mağdur olmaması için iş ve işlemlerini son güne bırakmamaları tavsiye edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.