1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Oktay Aktaş'ın Kaleminden
Oktay Aktaşın Kaleminden

Oktay Aktaş'ın Kaleminden

1918 yılının Mart Katliamı Azerbaycan’ın en kanlı sayfalarından biridir...

A+A-

Bolşevik  komünist bayrağı altında birleşmiş Ermeni çeteleri, Bakü’de, Nahcivan’da, Kuba’da, Kusar’da, Şamahı’da, Lenkeran’da Azerbaycan Türklerine çok büyük zulümler yapmışlardır. 29-31 Mart günleri arasında Bakü’ ve çevresinde 30 bine yakın Azerbaycan Türkünü  katledilmiştir.

Katliamın yapılmasının başlıca sebebi Azerbaycan’ın bağımsızlığını önlemek ve Bakü’nın  iktisadi ve siyasi önemi ile bağlıydı. Komünist yönetim için Bakü çok büyük önem taşıyordu.

Martın 30. akşam Bakü’de ilk ateşler açıldı. Şehir Daşnaksütyun ve Ermeni Milli Şurası ve Ermeni kilisesi Bakü Komünist yönetimi savundu. Ermeni askerleri gibi Bakü’deki Ermeni aydınları da desteklediler. Bakü’deki Komünist askerlerde çatışmaya katıldılar. Kitlesel kıyımları Azerbaycan Türklerine ait milli simgeler ve kültür ocakları dağıtıldı.

2. Nisan’ gece yarıya kadar devam eden Müslüman Türkün soykırımında binlerle Azerbaycanlı Türk öldürüldü. Ermeni Bolşevik cellatları çocuklara, yaşlıları bile acımadan öldürüyorlardı.

1918 yılının Mart ayında sadece Bakü’de 8-12 bin Azerbaycan Türkü’nü katetmişlerdir. Sovyet ordusu ve Ermeniler birlikte hareket ederek. Yaklaşık olarak altı şehirde 30 bine yakın Azerbaycan Türk’ü  acımasızca katlayama tabi tutulmuştur.

Bu olayların asıl sebeplerinin başında Ermeniler Doğuda ve Batıda zengin Azerbaycan topraklarına sahip olmak, Ruslar ise zengin Bakü petrolüne sahip çıkmak istiyordular. Komünist yönetim bunun sözünü vermiş Ermenilere.

1918 Mart Bakü Katlıya mı? dini ve etnik mensubiyete göre bir Milletin kitlesel soykırıma maruz kalmış olması idi.

1918 yılının Mart ayında Bakü’de yapılanlar Azerbaycan Türk’lerinin  tarihinde en büyük soykırım oldu.

Bu  Katliamı ve sürgün politikası, Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, “Kafkas İslam Ordusu” adıyla, 1918 Mayıs’ında Azerbaycan’a gelmesiyle bu Katliamlar durduruldu.

Başta Bakü olmak üzere tüm şehitlerimizi minnetle anıyorum ruhları şad mekanları cennet olsun.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.