1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Obsidyen Tesbihleri Büyük İlgi Görüyor
Obsidyen Tesbihleri Büyük İlgi Görüyor

Obsidyen Tesbihleri Büyük İlgi Görüyor

SARIKAMIŞLI KADINLARIN HÜNERLİ ELLERİNDEN OBSİDYEN İŞLETMECİLİĞİ

A+A-

Kars Sarıkamış Kaymakamlığı öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan Obsidyen İşletmeciliği Kursunda süs eşyasından takıya, spa taşından hediyelik eşyalara kadar bir çok alanda üretim yapılıyor. Son olarak da kadınların hünerli ellerinden Obsidyen Tesbihi üretimine başlandı. Obsidyen madeninin bu bölgede üretilmesiyle elde edilen tesbihler büyük rağbet görmeye başladı.

Sarıkamış kent merkezi ve çevresindeki arazide zengin yatakları olan obsidiyen, kahverengi siyah, yeşil renkte oluyor. Obsidyen taşı, hediyelik eşyanın yanında son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spalarda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kullanılıyor.

Sarıkamış ilçesinin gizli kalmış zenginliklerinden volkanik cam “obsidyen”, kadınların hünerli ellerde özel hediyelere dönüşüyor. Lavların hızla soğumasıyla oluşan ve siyah, yeşil, koyu kahve renklere sahip obsidyen, Sarıkamış Belediyesince Halk Eğitim merkezi bünyesinde kurulan obsidyen atölyelerinde birbirinden güzel takı ve ürünler raflardaki yerini alıyor.

Obsidyenin kadın ustaları, küpe, kolye, bileklik, yüzük ve daha bir çok çeşit ürünün yanında şimdi de tespih üretimine başladılar.

Bölgenin zengin değerlerinden olan Oltu Taşı tesbihine bir değer de Obsidlen Tesbihiyle geldi. Daha şimdiden büyük rağbet gören Obsidyen Tesbihlerin üretimi 20 kadın kirsiyer tarafından yapılıyor. Bu üretimin tanıtılmasını isteyen kadınlar, rağbetin artması üzerine daha çok çalışarak üretime katkı sunmayı istediklerini belirtiyorlar. Sarıkamış’ta çıkarılan obsidyenin çok kaliteli olduğunu ve birçok alanda kullanıldığını belirten kadınlar kursun devam etmesini çünkü; bu kursun ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına büyük katkı sunduğunu ifade ediyorlar.

Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Nezahat Şahin (50), obsidyen kursunda süs eşyasından takılara varana kadar bir çok ürün hazırladıklarını söyledi. Şahin, “Simsiyah taştan dört-beş renkte ürünler yapıyoruz. Bu taşlardan tesbih, takı yani her şey oluyor. Bize de ekonomik anlamda katkısı oluyor bu kurstan çok faydalanıyoruz. Bu atölyenin ayakta kalmasını istiyoruz, geliştirilmesini istiyoruz, destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

48 yaşındaki Ayla Atagün de yıllardır ev hanımlığı yaptığını ilk defa bu kurs sayesinde dışarı çıktığını ifade ederek, “İlk defa burayı tanıdım çok mutlu oldum. Hem ekonomik olarak hem de sosyal yaşam olarak çok iyi oldu. Çok rahatladım. Artık bir maaş kartım bile var. Kendim gidip evimin alış verişini yapıyorum. Kendi paramı kendim kazanmış olmam çok hoşuma gidiyor. Buraya destek olunmasını ve bizlerinde burada devamlı çalışmamıza yardımcı olunmasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı Filiz Karaman, “Halk Eğitim Merkezi’nde hayat boyu öğrenme kapsamında 7’den 70’e toplumun farklı kesimlerine farklı kurslar açmaktayız. Buz kurs açarken önemle dikkate aldığımız şey istihdam yaratacak, aktif olmayan kesimi aktif hale getirecek kurslar açmaktır. Özellikle çalışmayan bayanlara yönelik kaymakamlığımızın da desteği ile halk eğitimimiz bünyesinde obsidyen kursu açtık. Bu kurs sayesinde çeşitli takılar yapılmakta. Tespih üretimine de başladık. Farkli hediyelik eşyalar üretilmekte. Bu kurs, çalışmayan bayanlarımıza hem dolu dolu zaman geçirmeleri açısından önemli bir katkı sağlamıştır hem de aile bütçelerine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda da hepsi şu anda çok mutlular.” diye konuştu.

Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, “Sarıkamış’ın önemli değerlerinden birisi obsidyen madeni. Bizde ilçe kaymakamlığı olarak bu sene Halk Eğitim merkezi bünyesinde obsidyen taş işletmeciliği kursu açtık. Burada bayanlarımız obsidyen madeninden takı ürünleri, spa taşı, çeşitli aksesuarlar, süs eşyaları üretiyorlar. Son olarak da tesbih üretimine başladılar. Obsidyen madeniyle üretilen tespihlerde göz dolduruyor. Bu bölgede üretilmesi habesiyle de ilgi odağı oluyor. Bu yapılan çalışmalarla hem bayanların ev ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanıyor hem de ilçemizin tanıtımı için bu madenin işlenmesi ilçemizin bir marka değeri olmuş oluyor. Bütün kursiyerlerimizde bu çalışmalardan çok memnunlar.” dedi.

Sarıkamış Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) binasında kurulan atölyede opsidyen taşları işleniyor. Burada; Obsidyen Ustası İbrahim Nar’ın tecrübeleriyle şekillenen ürünler ilçe merkezindeki Belediye İş Merkezi’nde açılan Siyah İnci Tanıtım ve Satış Ofisi’nde müşterilere sunuluyor.

SARIKAMIŞ OBSİDYENİ HAKKINDA

Türkiye rezervinin yüzde 70’ine sahip Sarıkamış yöresinde bulunan Obsidyen, 5.5 sertlikte olup yarı kıymetli taş sınıfına giren ve kristalize özelliği taşıyan volkanik bir camdır. Sarıkamış yöresinde bulunan obsidyenler siyah, kahverengi ve yeşil olmak üzere 3 farklı renk oluşumdan meydana gelmiştir. Renk tonları kendi içinde 5-6 çeşit olabilecek şekilde bir renge sahiptir.”

Opsidyen taşı küpe, kolye, yüzük, bileklik ve tespih olarak vitrinlerde yerini alıyor. Özellikle hanımların göz zevkine hitap eden opsidyen taşından üretilmiş takılar, yerli ve yabancı turistler tarafından ilçede bulunan otellerin satış reyonlarında yoğun ilgi görüyor. Volkanik patlamalar sonucu oluşan lavları, doğada bu bölgede aniden soğuması sonucu oluşmuş bir taştır. Geçirgen bir yapısı vardır. Sert halde işlenmesi birazcık zordur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.