1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nitelikli elemanlara kavuşun
Nitelikli elemanlara kavuşun

Nitelikli elemanlara kavuşun

UMEM Beceri’10 Projesi ile eğitim görmüş nitelikli elemanlara kavuşun...

A+A-

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, kalifiye eleman ihtiyacı olan Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı firmalara UMEM projesini öneriyor.

İşgücü piyasasının ihtiyacı olan nitelikte işgücünün temini için kamu ve özel sektör işbirliğini artırmak ve işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek olduğunu dile getiren Ötegen, Projeyle ilgili olarak İşgücü piyasasının ihtiyaçları ve kurs yönetimlerinden alınan görüşler doğrultusunda açılabilecek mesleklerde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesinin uygulanabileceğini,

Ayrıca UMEM Beceri’10 protokolü ile  uygulama alanları genişletildiğini ve artık tüm Meslek Liselerinde Sanayi, Hizmet ve Tarım sektörlerinde mesleki eğitim kurslarının açılabileceğini belirterek konuyla ilgili aşağıdaki bilgileri paylaştı.

UMEM BECERİ’10 İLE FİRMALAR;

-İhtiyaç duyduğu mesleklerde kursların açılmasını sağlar,

-Bu meslek kurslarında eğitim görenlere hiçbir mali yükümlülük altına girmeden staj imkânı sağlar,

-İşe almayı düşündüğü kişiyi iş başında görme imkânı elde eder,

-Bu meslek kurslarında yetişen elemanları istihdam etmekle, hem nitelikli elemanlara kavuşur hem de istihdam teşviklerinden yararlanır.

Firmalar kursu bitiren kişileri işe aldıkları takdirde aşağıdaki teşviklerden faydalanabilecektir.

-18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 4,5 yıla varan

-30 yaş üstü erkekler için 3,5 yıla varan

süreyle sigorta primi işveren payı ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacaktır.

KURS AÇMA VE İŞE YERLEŞTİRME SÜRECİ;

Firmalardan bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi Odasına gelen istihdam talepleri doğrultusunda açılacak kurs belirlenir. Firmalar işe alacağı kişi sayısı kadar talepte bulunmalıdır. Aynı meslek dalından okullarda kurs açılabilmesi için en az 10 kişilik, işyerlerinde kurs açılabilmesi için ise en az 5 kişilik istihdam talebi gereklidir.

Kurs Yönetimi aracılığı ile işyerlerinden alınan işgücü talepleri doğrudan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine iletilir. İl Müdürlüklerince; başta Proje kapsamında düzenlenen kurslardan mezun işsizler olmak üzere, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından, söz konusu talebin karşılanması için gerekli çalışmalar 5 işgünü içinde tamamlanır. İşgücü talebine uygun işsizler gerekli görüşmelerin yapılması için işverene yönlendirilir.

İşgücü talebinin hiç karşılanmaması veya eksik karşılanması durumunda, işyerinden en az %50 istihdam taahhüdü alınması halinde, işyerinde veya okulda mesleki eğitim kursu açılması yönündeki talep Kurs Yönetimi tarafından uygun görüldükten sonra İl Müdürlüklerine iletilir.

İl Müdürlüklerince kurs açılmasına karar verilmesi sonrasında kursiyer seçmeleri yapılır ve kurs başlamadan önce kursiyerler ile işyeri veya işyerleri eşleştirilir. Mülakat günü başvuru yapan kişiler arasından firmanın tercih ettiği kişiler seçilir.

Kurs ve işbaşı eğitim olmak üzere toplamda en fazla 160 fiili günü geçmeyecek şekilde Program düzenlenir. İşbaşı eğitim süresi kurs süresinden fazla olabilecektir. UMEM Beceri'10 Projesi kapsamında program süresince kursiyer/katılımcılar için kursiyer zaruri giderleri (günlük 25,00-TL) ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile gerekmesi halinde Genel Sağlık Sigortası prim gideri İŞKUR tarafından karşılanır.

Program sonunda Programı başarı ile bitiren kursiyerler talepte bulunan firmalar tarafından söz konusu program kapsamındaki meslekte işe yerleştirilir. Programı başarı ile bitiren kursiyer/katılımcıların en az %50’si kurs/işbaşı eğitimin tamamlanmasından itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az Program süresi kadar talep sahibi işyerinde istihdam edilmesi gerekmektedir. İstihdam edilmesi gereken kişi sayısı Programı başarı ile bitirenler üzerinden hesaplanacaktır.

İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde 24 ay, kısmen yerine getirilmesi halinde ise işveren ile 12 ay süreyle kurs ve program düzenlenmeyecektir. Bu yaptırım dışında herhangi bir maddi yaptırım uygulanmayacaktır.

Yeni protokolle tüm şahıs firmaları ve 1 çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri’10 projesinden eleman temin edebilecektir. Getirilen bu yenilikle, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’ini oluşturan 1 çalışanı olan firmalar da proje avantajlarından yararlanabilecektir.

UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında kurs açılmasını talep edecek olan firmaların  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından temin edecekleri İşgücü İstem Formuyla müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bilgi İçin: Ali Ekber TURAN

Tel: (474) 223 10 72-212 74 75

Faks: 223 24 97

[email protected]

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.