1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nesilleri Tükeniyor
Nesilleri Tükeniyor

Nesilleri Tükeniyor

Ornitologlara göre doğadaki ekolojik sistemin son halkasını oluşturan Kızıl Akbabalar, bölgemizde yaşam mücadelesi veriyor.

A+A-

Doğa fotoğrafçısı Bilgihan Ova tarafından Ağrı Dağı'nın hinterlandı içinde yer alan Aras'ın güneyi sıradağlarında ve Kars’ta fotoğraflanan Kızıl Akbabalar, neslini devam ettirme mücadelesi veriyor.

 

Akbabaların fotoğrafını çeken Bilgihan Ova, Ağrı Dağı'nın iklim etkisi altında kalan Aras'ın güneyi sıradağları olarak kabul edilen Kızılcaziyaret, Zor, Ağrı hattında yaşayan akbabalar, kışları göç edemediklerinden bölgede yaşamaya alışmışlar. En son sayımlara göre sayıları 66 idi. Etle besleniyorlar. Ornitologlara (kuşbilimci) göre doğadaki ekolojik işlevlerin son halkasını oluşturuyorlar. Çürümeye yüz tutan ve çürüyen canlıları tüketiyorlar. Bu şekilde bakterilerin, virüslerin yayılmasını önlüyorlar. Akbabaların yaşadığı yerlere yakın yaylalarda daha geçen yıllara kadar küçükbaş hayvanlar yaylalarda otlardı. Buna bağlı olarak kurtlar, tilkilerde civar yaylalarda gezinirlerdi. Bölgedeki küçükbaş hayvanlar satılmak üzere bölgeden çekilince, ister istemez kurtlar, tilkiler de çekildi, dedi.

 

Bilgihan Ova sözlerini şöyle sürdürdü : “Buna bağlı olarak leş sayısı azaldı. Doğadaki bu döngünün son halkasını oluşturan akbabalara da beslenecekleri leş kalmamış oldu. Bu döngüde aç kalan akbabalardan ne kadarının öldüğü, ne kadarının Ermenistan, Gürcistan ve İran'daki yaylara göç ettiği hakkında kimsenin bir bilgisi yok. Bölgede fotoğraf çekimleri yaptığım son 10 yıllık dönemde akbabaların neslinin tükenmesinde üç önemli etkeni daha gözlemledim. Bir; yanlış ve bilinçsizce yapılan avcılık. İki; özellikle kışları, beslenmek için gündüzleri geldikleri Tuzluca Çöplüğü'ndeki başı boş köpekler ve eli değnekli bilinçsiz yöre çocuklarının saldırısına maruz kalmaları. Üç; Tuzluca'yı Kars'a bağlayan yoldan özellikle akşam saatlerinde geçen araç şoförlerinin bazılarının hiç farkında bile olmadan hayvanlara çarpması, ezmesi. Akbabaları yaşatmak Ağrı Dağı'na ve Tuzluca'ya hakim bölge sayılan Parakaş'a 2 bin 200 metreye (Hadımlı - Soğukbulak ve Çiçekli arasında kalıyor. ‘akbaba lokantası’ bir nebze de olsa çözüm olabilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.