1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı
Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars Ülkü Ocaklarının yaptığı açıklaması üzerine toplantı düzenlediklerini söyledi.

A+A-

İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD) tarafından Nefret Suçlarının Önlenmesi konusunda Kars’ta Avukatlarla ve Basın Mensuplarıyla Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, toplantıda Barış içinde yaşamamızın için basın mensuplarına ve avukatlara bazı görevler düştüğünü belirtti.

İHAD tarafından Kars Kent Otelinde düzenlenen iftar yemeğine HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars’ta görev yapan avukatlar ve basın mensupları katıldı.

İnsan Hakları Araştırma Derneğine kendisinin de üyesi olduğunu belirten HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Barış konusu, şüphesiz aslında toplumsal barıştır ve toplumsal barışın yerleşmesinin önündeki en ciddi engellerden birisi de nefret söylemidir, nefret suçudur. Yani insanları etnik kökenleri, inançları, dilleri, cinsiyetleri, renkleri ya da başka nedenlerden dolayı doğrudan doğruya hedef alan, hedef gösteren bir söylem, bir tavır, bir dil kurmaya nefret söylemi deniyor. Bunun ceza gerektirecek zeminine de zaten suç diye tarif ediliyor.” dedi.

Bu çalışmanın Avukatlara ve Basına yönelik bir çalışma olduğunun ifade eden Milletvekili Bilgen, “Daha önceki yıllarda farklı boyutlarda yapıldı çalışmalar. Bu seneki çalışma avukatların bu konudaki duyarlılığını arttırmak, yani Türkiye’de nefret söylemi ile ilgili, nefret suçu ile ilgili avukatların, hukuk camiasının üstlerine düşen görevi yapması, bu konuda duyarlılıkla birlikte bu suçun işlenmesini engellemek, bu söylemin yaygınlaşmasını engellemek. Dolayısıyla caydırıcı girişimlerde bulunmak, suç duyuruları yapmak gibi bir amaç var. İkincisi ise basının bu konuda dikkatli olması, duyarlı olması, pozitif bir dil kullanması, nefret söyleminden mümkün olduğu kadar kaçınması gibi bir beklenti. Dolayısıyla bu nedenle bu iki meslek grubunu hedefleyen bir çalışma yapılıyor.” diye konuştu.

Kars Ülkü Ocaklarının Ermenistan’ın ünlü caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Ani Harabeleri’nde konser vermesine tepki göstererek yaptığı açıklamaya değinen HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Ülkü Ocakları kökenli ‘Sokakta Ermeni Avlamaya’ dair bir vurgunun yapıldığı bir açıklama yapıldı. Bu aslında bugünkü toplantının gündemidir. Nefret söylemi tam budur işte. Yani kamu örneği budur. Biz bu konuda da hem hukukçularımızın gereğini yapması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu şehirde, bu ülkede yani insanlar yaşıyor. Parlamento da üç parti içerisinde milletvekilleri var. Gayet tabi ticari hayatta, toplumsal hayatta yani topraklarda yaşayan insanlar hiçbir kesimin bir nefret söylemine maruz kalmaması, bunun mağduru olmaması gerekiyor.” dedi.

Milletvekili Bilgen, Barış içinde yaşamamızın için basın mensuplarına ve avukatlara yönelik olarak, “Hem medyanın barışa katkısı açısından nefret söylemine düşmemesi ya da nefret dilini kullanan siyasetçiler konusunda duyarlı davranması gerekiyor hem de hukukçuların, avukatların bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor ki barış içinde, demokrasi içerisinde yaşayabilelim.” dedi.

İHAD Kurucusu ve Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Bilgen, derneğin kuruluşu ve dernek hakkında bazı bilgi verdi. 2 temel çalışma alanlarının olduklarını belirten Başkan Bilgen, “Bir tanesi İrtica (Sığınma Hakkı), diğeri de Nefret Suçları ile ilgili çalışıyoruz, özellikle dini ve etnik kökenli nefret suçları.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.