1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. National Geographic’in biyoloğu
National Geographic’in biyoloğu

National Geographic’in biyoloğu

ABD National Geographic KuzeyDoğa Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu ile Röportaj yaptı...

A+A-

ABD National Geographic yayın grubu, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu’nun Türkiye’de “Yılın Bilim İnsanı” seçilmesini “National Geographic’in Biyoloğu Türkiye’de Yılın Bilim İnsanı Seçildi” başlığıyla haber sitesinde 2011 yılının ilk haberi olarak duyurdu.

 

Şekercioğlu ile röportaj yapan National Geographic Haber Editoru David Braun, bu başarının Şekercioğlu için başarı dolu bir yılı noktaladığını belirtti. David Braun, Doç. Dr. Şekercioğlu’nun 2010 yılında son 10 yılın en başarılı ve etkin % 1 bilim insanı arasına girdiğini ve KuzeyDoğa Derneği’nin Türkiye’deki çevre koruma başarıları sonucu İngiltere Prensesi Anne’in Buckingham Sarayı’ndaki 60. doğum günü partisine davet edildiğini belirtti.

 

Şekercioğlu’nun bilimsel çalışmalarının şimdiye kadar bilimsel makale arşivi Web of Science’da 647 atıf aldığını vurgulayan Braun, Şekercioğlu’nun en önemli başarılarından birinin Türkiye’de doğa koruma, bilimsel araştırma, biyoçeşitlilik takibi, ekolojik restorasyon ve ekoturizm faaliyetlerini sürdüren KuzeyDoğa Derneği’ni kurmak ve yürütmek olduğunu da vurguladı.

 

David Braun’un sorularına cevaben Şekercioğlu, ekoloji ve koruma bilim araştırma çalışmalarının bilim dünyasında giderek artan bir etki yaptığını ve en etkili makaleleri arasında National Geographic’in araştırma burslarıyla desteklediği radyo takip yoluyla Kosta Rika kuşlarının ekolojisini araştırma makalesi olduğunu vurguladı. Ama Şekercioğlu, doğa koruma için bilimsel araştırma yapma ve makale çıkarmanın yeterli olmadığını, birçok koruma bilincinin sürekli makale çıkardığını ama yeterince yerel tabanlı doğa koruma faaliyetlerine katılmadığını vurguladı. Kendisi için en önemli olanın başarılı bir bilimsel kariyer yürütme ile Türkiye’de somut doğa koruma faaliyetleri gerçekleştirme arasındaki dengeyi kurma olduğunu vurgulayan Şekercioğlu “Çok daha fazla somut ve yerel tabanlı doğa koruma çalışmalarına ihtiyacımız var” dedi.

 

Doç. Dr. Şekercioğlu’nun National Geographic için çektiği Kosta Rika Kuşları Wild Chronicles belgeseli ile Whitley Gold ödülü belgeselini de haberde yayınlayan National Geographic, KuzeyDoğa Derneği’nin (www.kuzeydoga.org) “Kars Kuyucuk Gölü Doğa Koruma, Ekolojik Restorasyon ve Ekoturizm Projesi” için Whitley Gold ödülünü aldığından ve bunun Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından tebrik edildiğinden de bahsetti.

 

National Geographic, KuzeyDoğa Derneği’nin başvuruları sayesinde Kuyucuk Gölü’nün Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı ilan edildiğini, 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçildiğini ve gölde Türkiye'nin doğa koruma amaçlı ilk yapay adasının yapıldığını belirtti.

 

KuzeyDoğa Derneği’nin topladığı ornitolojik (kuş araştırma) verileriyle hazırlanan Kuyucuk Gölü yönetim planının 28 Aralık 2010’da tamamlandığını da belirten National Geographic, 219 hektarlık Kuyucuk Gölü’nde şimdiye kadar KuzeyDoğa Derneği’nin 220 kuş türü yanı Türkiye kuş türlerinin % 48’ni kaydettiğini belirterek haberi noktaladı.

 

Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, 2004 ve 2008 yıllarında Kosta Rika’daki kuş ekolojisi ve koruma biyolojisi araştırma çalışmaları için National Geographic Araştırma ve Keşif Komitesi’nden iki araştırma bursu kazanmış ve bu şekilde National Geographic’den ekoloji, ornitoloji ve koruma biyolojisi dallarında burs kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.

 

Araştırma çalışmalarını takiben Şekercioğlu National Geographic’in Wild Chronicles belgesel serisi için Kosta Rika’daki bilimsel araştırmalarının belgeselini hazırladı ve bu belgesel 2008 yılında National Geographic televizyonunda yayınlandı.

 

KuzeyDoğa Derneği’nin Doğu Anadolu’daki akbaba lokantası ve Kuyucuk Gölü yapay adası ilgili olarak Şekercioğlu ile yapılan röportaj ise 2009 yılında National Geographic radyosunda yayınlandı.

 

ABD National Geographic dergisinin Aralık 2010 sayısında ise Şekercioğlu’nun Tanzanya Serengeti Milli Parki’nın içinden geçmesi planlanan yolun yaban hayatına zararlarını gösteren bir fotoğrafı yayınlanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.