1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Muhtarlar 186 yıl sonra ikinci kez hatırlandı
Muhtarlar 186 yıl sonra ikinci kez hatırlandı

Muhtarlar 186 yıl sonra ikinci kez hatırlandı

186 yıllık muhtarlık sistemi ve bu yıl ikinci kez kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü, Kars’ta da düzenlenen törenle kutlandı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Valiliği önünde gerçekleştirilen törende, merkez ve merkeze bağlı köy muhtarları adına 8 dönemdir muhtarlık yapan Soylu Köyü Muhtarı Seyfettin Yolcu tarafından burada bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende bu yıl hayatını kaybeden Merkez Hasçiftlik Köyü Muhtarı Fuat Ünaydın ile Tazekent Köyü Muhtarı Osman Demir de unutulmayarak anıldı.

Yaklaşık 60 köy ve mahalle muhtarının katıldığı törende, Kars Mahalli İdareler Müdür Vekili Mustafa Eliş, 19 Ekim Muhtarlar Gününün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Eliş konuşmasında, 186 yıllık bir geçmişi olan muhtarlık sisteminin ilk defa Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut döneminde 1829 yılında hayata geçirilmiş olduğunu hatırlatarak: İstanbul Nüfus Sayımı'nın 19 Ekim 1829'da yapılması ve bu nedenle yayınlanan Hatt-ı Hümayun'un muhtarlık kurumunun tesisine giden yolu açtığı göz önünde bulunduruldu. Böylece bu tarihi günden hareketle Başbakanlığımızın 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgesi ile her yıl 19 Ekim günü "Muhtarlar Günü" olarak kutlanacak olup bu anlamlı günün halkımıza ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Muhtarlık müessesesinin, kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından biri olduğunda da konuşmasında vurgu yapan İl Mahalli İdareler Müdür Vekili Mustafa Eliş: “Yrel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, devletimizin her noktadaki kurumsal temsilciliği olduğu aşikârdır. Muhtarlarımız, bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Yönetim anlayışımızda, vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkının her zaman yanında ve hizmetindedir.

Muhtarlarımızın yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi kazanımlar olsa da son dönemde muhtarlarımıza yönelik yapılan maddi iyileştirmelerin artarak devam etmesi devletimizin kendilerine verdiği önemin bir göstergesidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Muhtarlarımızın maaşları asgari ücretle eşit duruma getirilmiş, 1 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik primleri Devletimiz tarafından ödenmeye başlanmıştır. Ayrıca İçişleri Bakanlığımız tarafından muhtarlarımızın hizmetine sunulan “Muhtar Bilgi Sistemi” üzerinden muhtarlarımız istek, talep ve şikâyetlerini doğrudan bakanlığımız iletebilmektedirler.”dedi.

Kars Mahalli İdareler Müdür Vekili Mustafa Eliş’in konuşmasının ardından bir gurup muhtar Vali Vekili Murat Özdemir’i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasından Merkez Mahallesi Muhtarı Besra Uluçay, Vali Vekili Murat Özdemir’e muhtarlar adına çiçek takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.