1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mişko Gölü Can Çekişiyor
Mişko Gölü Can Çekişiyor

Mişko Gölü Can Çekişiyor

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Gölü’ne 17 kilometre mesafede bulunan, çevresinde 7 köy ve iki mezra bulunan Mişko Gölü, geçtiğimiz yıllarda çalan tehlike çanlarının ardından kurudu ve üzeri otlarla kaplandı.

A+A-

Yanı başında İl Özel İdaresi tarafından sondaj çalışmalarının da başlatıldığı gölün bitişiğinde ise doğal bir gölet bulunuyor.

2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi” kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde, “Turizm ve korunan alanlar” temasıyla ulusal destinasyon seçilen Kars Arpaçay Kuyucuk Gölü’ne 17 kilometre mesafede bulunan Mişgo Gölü, can çekişmeye devam ediyor.

224 farklı kuş türünün konakladığı Kuyucuk Gölü ile birlikte Avrasya - Afrika göç güzergâhı üzerinde bulunan Mişgo Gölü, geçmiş yıllarda yaban hayatına ev sahipliği yapıyordu. Şu yıllarda tamamen kuruyan göl üzerinde birkaç kuşun dolaşmasına karşın göl yatağı tamamı sarı çiçeklere büründü.

GÖL KENARINDA 7 KÖY VE 2 MEZRA BULUNUYOR

Bölgede 1930 yılında yayla paylaşılamadığı için 7 köy ve 2 mezranın göl kenarına kurulması nedeniyle göle ve çevreye vurulan ikinci darbe ise 1984 yılında gölün debisini besleyen kar ve yağmur suların doğal olarak oluşturduğu kanallar üzerinde ve göl yatağında sayısız gölet yapılması Mişgo Gölünü kuruttu. Göl çevresinde yaz aylarında 15 bine yakın büyükbaş ve 5 Bin de küçükbaş hayvanın otlamakta. Ayrıca Kars merkeze bağlı 7, Arpaçay’a bağlı 2, Akyaka’ya bağlı 1 köy ve Halefoğlu Köyünün bir mezrası göl çevresinde bulunmakta. Bu bölgeye verilecek cazibeli suyla hem yöre halkının içme suyu ihtiyacı sağlanabilir hem de gölü besleyen doğal kanalların eski haline kavuşturulması Mişko Gölü’nün doğal ve eski halini almasını sağlayabilir.

HAYVANLAR HASTALANIYOR

Başta göl kenarında bulunan Halefoğlu Köyü olmak üzere civar köylerde yaşayan vatandaşlar göl çevresine göletlerin yapılmasının ardından hayvan hastalıklarında artışlar olduğuna dikkat çekerek bölgede en önemli sorunun su olduğunu dile getirdi. Doğanın dengesiyle oynandığı zaman, doğa da insanoğlunun geleceği ile oynadığını hatırlatan bölge halkı, hayvanlarda Şarbon, Yanı Kara ve Şap hastalıklarında önemli derecede artışlar görülmesiyle birlikte herkesin bildiği gibi bu hastalıkların insan yaşamı içinde çok tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini kaydettiler. İlgili kurumları bir an önce göreve çağın köylüler, yaz aylarında on binlerce hayvanın böl çevresinde otladığından da dert yanarak insanların kullanacağı ve hayvanların içeceği su sorununun bir an önce son bulmasını istediler.

SAHİPSİZ YUMURTADAN YABANİ ÖRDEK ÇIKTI

Başta Halefoğlu olmak üzere çevre köylerde yaşayan sakinlerin gölün ekolojik yapısına yönelik duyarlılıkları da devam ediyor. Gölün bir an önce eski ve doğal haline dönmesi için yetkililerden ilgi bekliyor. Halefoğlu’nda göl kenarından evi bulunun Mustafa Orhangazi ise Mişgo Gölü’nde konaklamaya gelen kuşların artık bölgeye uğramadığına dikkat çekti. Göl üzerinde bulduğu sahipsiz bir yumurtayı kendisine ait kuluçkaya yatan tavuğunun yumurtalarının arasına koyduğunu söyledi. Orhangazi aradan geçen 21 günün ardından tavuğunun altından bir yabani ördek çıktığını söyledi. Tavuğunun ise ördek yavrusunu kendi yavrusu gibi sahiplendiğini de ifade etti. Orhangazi yabani ördeği yetiştireceğini ve daha sonrada doğaya salacağını söyledi.

DALLI, GÖLE SU SAĞLAMAK İÇİN SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İl Genel Meclis Başkanı Necati Dallı ise bölgede yaptığı incelemede İl Özel İdaresi marifetiyle Halefoğlu Köyü sınırları içerinde sondaj çalışmaları yapıldığını söyledi. Göl çevresinde bulunan köylere insanlar ve hayvanlar için cazibeli su sağlamak için çaba sarf ettiklerini de dile getiren Dallı, Mişgo Gülü’nün kurtarılarak eski haline getirilmesi için konunun ilgilerin gündemine geleceğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.