1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Minia Kars’tan eser kalmadı
Minia Kars’tan eser kalmadı

Minia Kars’tan eser kalmadı

Kars’ta çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal tarafından yapılan kentin tarihi binalarının yer aldığı Minia Kars, ziyaretçilerin yanlış kullanımı ve dikkatsizliği nedeniyle bir bir kırıldı. Derin bir üzüntüye giren Heykeltıraş Metin Doğrukartal kırılan eser

A+A-

Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi bahçesindeki Minia Kars, kentin önemli tarihi binalarından oluşuyor. 20 eserin bulunduğu Minia Kars’ta Evliya Camii, Kümbet Camii, 12 Havarilar kilisesi, Defterdarlık binalarının yanı sıra sandık, insan figürleri ve kaz heykeli de yer alıyor. Açık alanda bulunan ve tarihi dokuyu ziyaret edenlerin akınına uğrayan Minia Kars’tan şimdilerde adeta eser kalmadı. Ziyaretçilerin dikkatsiz kullanımıyla bir bir kırılan eserlerden kaz heykelinin başı koparılmış, camilerin minareleri kırılmış, duvarlara da zarar verilmiş.

Tüm uyarılara rağmen kırılmaların önüne geçemediklerini söyleyen Heykeltıraş Metin Doğrukartal, gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü söyledi. Bu eserlerin yapımlarının kolay olmadığını, her birini taşları oyarak yaptığını ifade eden Doğrukartal, bir esere yaklaşık 6 ay zaman harcadığını kaydetti.

Kırılan eserlerin tamiri ve yeniden yerlerine bırakılmasının da uzunca bir zaman alacağına dikkat çeken Doğrukartal, “Çok üzgün ve kırgınım. Yazık bu emeklere. Ne olurdu sanki ziyaretçiler doğru kullansalardı” diye dert yandı.

Tarihi kent Kars’ta çok sayıda mimari dokuyla işlenmiş binaların bulunması özellikle de son yıllarda gelin ve damat fotoğraf çekimlerinde de kullanılıyor olması Minia Kars’ı daha da önemli hale getirmişti. Son olarak Yunus ve Elif Bozkurt çifti de düğün karelerinin bir bölümünü Minia Kars’a ayırdı. Kırılan eserlere üzülseler de bu mutlu anlarını yine Minia Kars’ta ölümsüzleştirdiler.

Çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi’ndeki atölyesinde kırılan eserlerin tamirini sürdürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.