1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mesleki Eğitim Merkezi ilke imza attı
Mesleki Eğitim Merkezi ilke imza attı

Mesleki Eğitim Merkezi ilke imza attı

Kars Mesleki Eğitim Merkezi bir ilke imza attı...

A+A-

Kars Mesleki Eğitim Merkezi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İKG Pro hibe programı kapsamında “Kamu Özel Sektör İşbirliği İle Kars’ta Mesleki Eğitim Gelişiyor” Konulu  157 bin Avroluk hibe desteği almaya hak kazandı.

SERKA’nın teknik desteği ile Kars Mesleki Eğitim Merkezi Kars ESOB ile işbirliği yaparak Kamu özel sektör işbirliği halinde, Kars iş piyasası ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim kalitesinin artırılması, mesleki eğitimin yaygınlaşması ve cazibesinin artırılması amacıyla harekete geçti. Buna göre; Kars MESEM idari, eğitim ve teknik altyapısının geliştirilmesi, idari ve teknik personelinin yeni teknoloji kullanımı ekseninde bilgi ve becerisini geliştirmek, Kars MESEM ve ESOB İşbirliği Protokolü çerçevesinde ESOB üye işyerlerindeki usta öğreticilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek, Kars MESEM ve ESOB işbirliğinde, Kars ilinde mesleki eğitimin faydalarına ve ilgili mevzuata yönelik bilgilendirmeyi sağlamak ve farkındalığı artırmak amacıyla 12 aylık proje uygulamasını Kars ESOB toplantı salonunda düzenlenen toplantıyla başlattı.

PROJE KAPSAMINDA AŞAĞIDAKİ FAALİYETLERİN YAPILMASI PLANLANIYOR:

-Kars MESEM Bilgisayar Laboratuvarının İyileştirilmesi

-Diagnostik Test Cihazının Satın Alınması

-Modüler Kompanzasyon Eğitim Seti alınacaktır

-İş güvenliği eğitim materyal seti alınacaktır

Eğitici Eğitimleri: Kars MESEM bünyesinde istihdam edilen eğitmenlere ve ildeki diğer meslek eğitimi veren kuruluş eğitmenlerinin kendilerinin talepleri doğrultusunda “bilgisayar ve internet becerileri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, pedagojik eğitim” başlıkları altında 3 eğitim verilecektir. Bu sayede Kars MESEM ve meslek okullarının idari alt yapısı geliştirilecektir.

Usta Eğitici Eğitimleri: Kars MESEM ve Kars ESOB arasındaki İşbirliği Protokolü ile toplam 100 usta öğreticiye

3 ana başlıkta (bilgisayar ve internet becerileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği, pedagojik eğitici eğitimi) eğitimler verilecek.

Yukarıda belirtilen genel kursların ardından 4 özel başlıkta usta öğreticilere (diagnostik test cihazı, hijyen-sanitasyon, kompanzasyon, mobilya-tasarım geliştirme) eğitimleri verilecek.

PROJE KAPSAMINDA VERİLECEK EĞİTİMLER

Bilgisayar ve İnternet Becerileri Eğitimi (2 grup-120 saat)

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi (1 modül-40 saat-4 grup)

İş Pedagojisi Eğitim (1 modül-40 saat-4 grup)

Eğiticilerin Eğitimi İş Pedagojisi Eğitim (16 saat-1 grup-seminer)

Diagnostik Test Cihazı Eğitimi

Temel Hijyen-Sanitasyon Eğitimi (32 saat-1grup)

İşletme Hijyeni Eğitimi (32 saat-1grup)

Kompanzasyon Eğitimi (32 saat-1 grup)

Bilgisayarlı Mutfak Mobilya Tasarım Eğitimi (32 saat-1 grup)

Söz konusu faaliyetler neticesinde aşağıda listelenen sonuçlara ulaşılması hedeflenmekte.

1. Kars MESEM idari ve eğitim personelinin mesleki bilgi ve becerilerinin gelişmesi

2. Kars MESEM bilgisayar laboratuarının enteraktif ve yeni teknoloji kullanımına izin verecek şekilde iyileşmesi

3. Kars MESEM-ESOB işbirliği protokolü çerçevesinde mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin sağlanması ve ESOB üyesi asgari 80 adet üye işyerinden 100 adet usta öğreticinin eğitimler ve çalışma ziyaretleri neticesinde mesleki bilgi ve becerilerinin gelişmesi

4. Geniş katılımlı toplantılar, esnaf ziyaretleri ve tanıtım faaliyetleri ile Kars ilinde mesleki eğitimin önemi ve gerekliliğine ilişkin farkındalık yaratılması.

Ali Cengiz Birdal, Kafkas haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ Eğitim faaliyetlerine baktığınız zaman bu faaliyetlerin Türkiye’de ki doğal yağı dediğimiz mesleki eğitim sistemi üniversiteye hazırlık okulları olarak karşımıza çıkıyor. Buralar daha çok mesleki eğitim veren kurumlar olmakta ve bunlar arasında karşılıklı bir geçiş söz konusudur. Aynı zamanda Sınav ve diploma faaliyetinin yürütüldüğü yüksek lise gibi nitelendireceğimiz bir eğitim sistemi var burada. Ve oradan da akademik üniversitelere doğru bir geçiz söz konusudur.  Eğitimlerin yüzde 70’i firmalardır. İşletmelerde deniliyor ki yüzde 30’u da okul ortamında alınıyor. Şuan da bizde ki sistemle dikkat ederseniz birebir hemen hemen örtüşüyor. Şuan da Kars ilinde yüzde 90’dan fazla bir başarı sağladık işletmelerde mesleki eğitim faaliyetinde. Ve pratiğe yönelik uygulamalar veriliyor. Öğrencilere proje ödevleri verilerek öğrencelerin yaratıcı tarafları geliştiriyor bu projede. Ve sürekli olarak bir rehberlik hizmeti var. Büyük firmalar kendi meslek eğitim okullarını açıyorlar. Türkiye’de de özel firmalarımızın özellikle Koç Holding’in “meslek lisesi memleket meselesi” isimli bir projesi vardı. Bununla birlikte organize sanayi bölgelerinde artık özel meslek liseleri açılmaya başlandı. Eğitimlerin finansmanını devlet ve şirketler sağlıyor. Burası çok ilginç. Şirketlerde bu eğitim finansmanına işletmelerde katkıda bulunuyorlar. Odalar meslek liselerinde çok önemli vazifeler üstleniyorlar. Çünkü bu mesleki eğitim faaliyetinin başlangıcı orada ki yerel iş kura müracaatla başlıyor. İş kur hangi meslek okullarını tercih edileceğini öğrenciye rehberlikte bulunuyor. Ve öğrenci başına yaklaşık bin EURO’luk ücret ödüyor her ay. Fakat meslek lisesinden ya da meslek okulundan mezun olan öğrenci mezun olduktan sonra sınavı ölçme ve değerlendirmeyi meslek okulu yapmıyor. Ölçme ve değerlendirmeyi esnaf odaları yapıyor. Ticaret odaları yapıyor. Endüstri odaları yapıyor. Ve alınan puanlar objektiftir, temel kriterlere dayalıdır ve kesindir. Buna yüksek puan almanız başarmanız şart.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.