1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Memecan KAÜ'de
Memecan KAÜde

Memecan KAÜ'de

Karikatürüst Salih Memecan: Hz. Muhammed’in karikatürlerinin çizilmesi çok kötü bir şeydi.

A+A-

Ünlü Karikatürüst Salih Memecan, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Nihat Bayşu Konferans Salonu’nda öğrenciler ile bir araya gelerek sohbet etti.

 

Karikatürleri günlük olarak Sabah Gazetesi ve ATV’de, haftalık olarak da Aktüel dergisinde yayınlanan ünlü Karikatürist Salih Memecan, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Kulübü üyesi öğrencilerinin davetlisi olarak Kars’a gelerek, söyleşi yaptı.

 

Bir gazetecinin HZ. Muhammed’in karikatürlerinin çizilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine, “Hz. Muhammed’in karikatürlerinin çizilmesi çok kötü bir şeydi. Oradan bir aditöryal hata vardı. Editorun suçu vardı. Yasalarla bu tür şeyleri önleyemezsiniz. Peygamber’in karikatürü çizilmesin diye yasa koyarsak, o zaman İsa’da çizilmeyecek, Musa’da çizilmeyecek. O zaman diğer dini figürlerde çizilmeyecek. O zaman Noel Baba’yı da çizmemek lazım. Bu yasaklamaların sonu gelmeyecektir.” dedi.

 

Memecan, daha sonra şunları söyledi:

 

“Dünya üzerinde 1 Milyar Müslüman yaşıyor. Bu insanlar peygamberlerinin resminin yapılmasını istemiyorlar. Bunu biliyorsan yayınlamazsın. Ama Amerika’da çizgi ile hakaret etmek yasak değildir. Ama bir siyahı patlak dudaklı olarak çizemezsiniz. Çünkü diğer siyahlar buna alınır diye o gazetenin editörü bunu yayınlamaz. Bir Yahudi veya Müslüman ile ilgili aleyhte bir karikatür çizmezsin. Ama provoke etmek istiyorsan bunu yayınlar ve tepkide alırsın. Sonra da neden böyle tepki gösteriyorlar derdinde şaşırır kalırsın. Bu birazda küreselleşme ile ilgilidir. Eskiden onlar Muhammed’in karikatürlerini çiziyorlardı. Bizler görmüyorduk. Bizlerde tepki gösteriyorduk bunu onlar bilmiyorlardı. Ama teknoloji ve iletişim olanakları son derece gelişmiş olmasından dolayı biz onların çizdiklerini görüyoruz ve anında tepki gösteriyoruz onlarda bunu biliyor.”

 

Memecen, çizdiğiniz karikatürlerden dolayı davalık oldunuz mu sorusuna ise, “Turgut Özal Cumhurbaşkanı olduğu zaman garson şeklinde karikatürü çizdim. Cumhurbaşkanına hakaret etmişim diye hakkımda dava açıldı. “O zaman sizde garsonlara hakaret ediyorsunuz?” dedim. daha sonra da beraat ettim. Turgut Özal Başbakan iken karikatürünü çiziyorduk. Fakat Cumhurbaşkanı olduktan sonra çizmekte zorlandık. Çünkü o zamana kadar hep emekli generaller Cumhurbaşkanı oluyordu. Buna alışkın değildik.” diye cevap verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.